Slatina: Colin Popa realizează cele mai originale cruci din judeţul Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Pietriş este singurul din judeţul Olt în care se realizează cruci pictate şi sculptate, asemănătoare celor de la Săpânţa. Colin Popa este printre singurii dulgheri din ţară care se ocupă de realizarea acestora.

A deprins tainele meseriei de dulgher încă de mic copil. La început a lucrat alături de tatăl său de la care a moştenit talentul şi îndemânarea necesare acestui meşteşug. Odată cu trecerea anilor a învăţat toate secretele acestei meserii şi şi-a construit propriul atelier în care acum lucrează alături de familie. Crucile pe care le face sunt unice în judeţul Olt şi sunt asemănătoare cu cele care se regăsesc în Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Ţine la această meserie şi tradiţie deopotrivă şi îşi doreşte foarte mult ca şi copiii săi să înveţe să realizeze astfel de cruci.  „Trebuie să ţinem de tradiţii pentru că sunt cele mai de preţ averi ale noastre. Eu lucrez de mic copil şi tot ce ştiu am învăţat de la tatăl meu. La început mă punea să scot cuie din lemne şi uşor, uşor am învăţat acest meşteşug. Ca să poţi practica această meserie trebuie să îţi placă ceea ce faci, altfel pierzi timpul de pomană. La noi în familie lucrează toată lumea la cruci”, a spus experimentatul dulgher.
 
„De ce să nu avem şi noi ceva deosebit, la fel ca cei de la Săpânţa?”

Este o persoană comunicativă şi deschisă care împărtăşeşte cu mare drag tainele acestui meşteşug. Este cunoscut în toată comuna, iar locuitorii vin la el pentru a comanda o cruce mai „specială”. Povesteşte cu bucurie toate etapele realizării acestui tip de cruce.”Înainte de toate trebuie să faci rost de materia primă, lemnul. Trebuie lăsat să se usuce, iar numai după aceea poate fi lucrat. În funcţie de dorinţele clienţilor, crucea poate fi realizată în diferite modele şi culori. De obicei oamenii merg pe mâna noastră. L-am învăţat şi pe băiatul meu această meserie şi mă ajută la treabă. Tinerii trebuie să ducă mai departe acest meşteşug. De ce să nu avem şi noi ceva deosebit, la fel ca cei de la Săpânţa?”, mărturiseşte Colin Popa. . Preţul unei cruci „de Pietriş” este cuprins între 70 şi poate ajunge la 300 de lei, în cazul celor sculptate şi decorate cu diferite desene şi picturi.
 
Afacere de familie


A făcut din confecţionarea crucilor de lemn o afacere de familie în care sunt implicaţi atât soţia sa cât şi cei doi copii. Fiecare dintre ei are o sarcină foarte bine stabilită. Soţia sa este responsabilă cu decoratul crucilor, iar cei doi copii ai săi învaţă meseria de la părinţii lor. „Nevasta mea se ocupă cu decoratul crucilor. Este foarte talentată. Eu le asamblez, iar ea le sculptează şi le pictează. Este printre puţinele femei din ţară care se ocupă cu aşa ceva. Are un mare talent şi sper ca şi copii noştri să-l moştenească”, a spus Colin Popa.

Profil:
Născut: 03 octombrie 1960, sat Pietriş, comuna Baldovineşti, judeţul Olt
Studii: Şcoala Profesională Balş
Familie: 2 copii

Întrebări:

Cât durează realizarea unei astfel de cruci ?
C.P. Depinde de cerinţele clientului. În cazul uneia simple, durează o jumătate de zi. Dacă clientul vrea un model sculptat şi pictat e ceva mai mult de lucru. Realizarea unei astfel de cruci poate dura o zi, două. La acest tip de cruce lucrează mai mulţi oameni.

Cum se fabricau pe vremuri aceste cruci.?
C.P. Înainte totul se făcea manual, fără ajutorul maşinilor. Era mult mai mult de lucru pe atunci. Acum maşinile de tăiat fac toată treaba., iar timpul de realizare a unei cruci a scăzut considerabil. Singura parte în procesul derealizare a unei astfel de cruci care este făcută şi acum de mâna omului este sculptura şi decorarea.

Ce-i place
Sinceritatea, omenia, adevărul şi corectitudinea. Îmi plac oamenii înţelepţi de la care ai ce învăţa şi care pot să îţi ofere un sfat util. Admir pe cei care sunt muncitori şi harnici.

Ce nu-i place
Vremurile în care trăim. Înainte mergea foarte bine vânzarea crucilor. Acum oamenii nu mai au bani şi nu prea mai vin să le comande. Nu îmi plac mincinoşii şi oamenii cu două feţe. Încerc să mă feresc de această categorie de oameni

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite