Codul Galben de caniculă se prelungeşte. Sfaturi anti-caniculă pentru şoferii olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Slatina a montat duşuri stradale la Fântâna Speranţei şi lângă Centrul Cutural "Eugen Ionescu"
Primăria Slatina a montat duşuri stradale la Fântâna Speranţei şi lângă Centrul Cutural "Eugen Ionescu"

Administraţia Naţională de Meteorologie a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt că atenţionarea „Cod Galben”, făcută la începutul săptămânii şi care era valabilă până ieri, se prelungeşte până marţi - 10 iulie.

Autorităţile avertizează că valul de căldură va persista în această perioadă în Banat, Oltenia, Crişana, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi în sud-vestul Transilvaniei. În aceste regiuni temperaturile maxime ale aerului vor depăşi frecvent 34-36 de grade Celsius, atingând izolat valori de 37 de grade, iar indicele de confort termic, temperatură-umezeală, va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

“Centrul Operaţional al ISU Olt a trimis atenţionarea Cod Galben către toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor din judeţ şi a dispus asigurarea, până la data de 10 iulie, a punctelor unde cetăţenii pot servi apă şi pot solicita prim-ajutor, dar şi anunţarea populaţiei despre atenţionarea primită. De asemenea, ISU Olt va asigura la sediile unităţilor sle din Slatina şi Caracal puncte unde cetăţenii pot servi apă şi pot solicita prim-ajutor din partea paramedicilor SMURD”, a declarat plutonier Alin Băsăşteanu.

La Slatina, autorităţile locale au montat duşuri stradale pe câteva artere pentru a veni în ajutorul trecătorilor în timpul temperaturilor caniculare din această perioadă.

Şoferi, atenţie la caniculă!

Poliţiştii de la Biroul Poliţiei Rutiere (SPR) Olt atenţionează şoferii cu permis de conducere care au probleme medicale - cardiovasculare, neurologice sau endocrine - să renunţe la condus măcar în orele când soarele arde mai tare, adică în intervalul 10:00 – 18:00. Dacă, totuşi, sunt nevoiţi să folosească autovehiculul, atunci este bine să ţină cont de câteva sfaturi.
“Dacă vehiculul a stat în soare, şoferii sunt rugaţi ca, înainte să pornească la drum, să dea drumul instalaţiei de climatizare pentru a crea un minim confort termic care să permită deplasarea în siguranţă. De asemenea, sunt indicate opririle dese la umbră pentru odihnă şi hidratare”, a afirmat comisar Cristian Rădoi din cadrul SPR Olt.

image
image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Instalaţia de climatizare din maşini şi starea tehnică a vehiculelor trebuie verificată înainte de plecarea la drum, recomandă poliţiştii care îi atenţioneze pe şoferi să controleze presiunea din pneuri, gradul de uzură a pneurilor şi racordurilor. Şoferii sunt rugaţi să adapteze viteza maşinilor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte deoarece temperaturile mari înregistrate la nivelul asfaltului de pe şosea face să scadă aderenţa pneurilor şi implicit creşterea spaţiului de frânare.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite