Slatina: Florin Ciobanu apără interesele agricutorilor olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Florin Ciobanu apără interesele agricutorilor olteni
Slatina: Florin Ciobanu apără interesele agricutorilor olteni

„Cea mai mare bucurie a mea a fost să îi văd legumicultorii din grupul meu cum primesc banii europeni şi să îi ajut atunci când nimeni nu îi ajuta“, mărturiseşte tânărul agricultor.

A înfiinţat primul grup de legumicultori din judeţ şi se mânderşte că, la cei 33 de ani ai săi, a reuşit să schimbe mentalitatea agricultorilor olteni. I-a convins că asocierea reprezintă singura metodă să obţină bani europeni pentru agricultură. A înfiinţat asociaţia „Legumicola“ din Pleşoiu şi are de gând să modernizeze această societate cu ajutorul programelor europene. Acum este vicepreşedintele Federaţiei Agrostar şi apără interesele tuturor agricultorilor olteni.

„Ştiam ce înseamnă agricultura încă din copilărie, pentru că mama mea a fost contabilă la fostul CAP. În 2006, când ne pregăteam să intrăm în Uniunea Europeană, am decis că pot face ceva pentru a moderniza sistemul agricol. Primul pas spre această schimbare a fost realizarea acestei asociaţii de legumicultori, pentru că altfel nu aveam cum să primim sprijin financiar“, explică Florin Ciobanu.


Îi place să lucreze cu tinerii

Începutul a fost greu, pentru că s-a lovit de mentalitatea învechită a oamenilor, care nu concepeau să îşi înscrie terenurile într-o asociaţie.

„Oamenii au fost reticenţi la început. Au avut impersia că am eu un anumit interes, când am încercat să îi conving să ne asociem pentru a putea accesa foduri europene. Iniţial am avut de partea mea doar rudele şi câţiva prieteni, apoi, iar acum avem peste 200 de legumicultori înscrişi în asociaţie“, spune tânărul agricultor.


De anul trecut este director la „Legumicola“ şi îşi doreşte să facă din această societate una cunoscută în întreaga ţară. Are mare încredere în tineri şi în potenţialul lor de a face agricutură performană în Olt.

„Prefer să lucrez cu oamenii tineri, pentru că sunt mult mai receptivi şi înţeleg că trebuie să facă anumite eforturi pentru a primi sprijin. Bătrânii, cei mai mulţi dintre ei, sunt mai dificili, aşteaptă să vină cineva să îi jute, nu fac demersuri pentru a primi acest ajutor. Eu am alături de mine o echipă tânără şi am încredere că împreună vom reuşi să facem agricultură performantă.


Este liderul agricultorilor

În timp ce tinerii de vârsta lui visează să se distreze, Florin Ciobanu este mai tot timpul plecat în străinătate sau în Capitală, pentru a prelua exemple şi sfaturi de la agricultorii profesionişti. El este şi preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt şi apără interesele ţăranilor.

„Această funcţie îmi oferă satisfacţia că pot face ceva pentru binele tuturor agricultorilor, nu numai pentru mine. Ceea ce am reuşit până acum este doar o mică parte din ceea ce voi face de acum în colo în agricultura din Olt“, promite Florin.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite