FOTOGALERIE: Chef de chef în Parcul Aleea Oltului din Slatina, de Înălţarea Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi - 24 mai, când toţi creştinii ortodocşi din întreaga lume au sărbătorit Înălţarea Domnului, una dintre cele 12 mari sărbători împărăteşti, parcul Aleea Oltului din Slatina a fost “asaltat” de mai multe familii de rromi din municipiu. Scopul “invadării” a constat în sărbătorirea zilei menţionate într-un mod tradiţional: cu ouă roşii, vin şi oaie la proţap.

Zeci de familii de rromi din municipiu, majoritatea având domiciliul pe strada Grădişte de la baza dealului cu acelaşi nume, şi-au aşezat tabăra în diferite puncte ale parcului Aleea Oltului, cel mai mare din municipiu. Înarmaţi cu buturugi, oamenii şi-au adus proviziile la faţa locului cu ajutorul mijloacelor de transport “în comun” tradiţionale, respectiv căruţe.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

În vreme ce caii păşteau liniştiţi lângă atelaje, oamenii au aşezat rapid mese rotunde din lemn şi au înjghebat focuri puternice, alături de care au aşezat câte o oaie la proţap pe care au perpelit-o preţ de aproximativ trei ore. Sticle cu vin, bere ori suc, ouă roşii, nimic nu a lipsit pentru o masă copioasă în aer liber.
“Azi este Înălţarea Domnului, sărbătoare care înseamnă un fel de al doilea Paşte. Oamenii se salută spunându-şi <<Hristos S-a Înălţat!>>, şi răspund cu << “Adevărat S-a Înălţat!>>. Noi, de exemplu, facem asta în fiecare an: ne adunăm familiile, mergem undeva să facem un grătar mare unde prăjim o oaie pe care o punem la proţap. Nun e apucăm să mâncăm până când şeful familiei rupe capul oii, îl pune pe masă şi începe să ureze de bine familiei, dar, în special, unei persoane din acea familie unde are loc treaba asta. Nu se aruncă nimic de la masă, ce rămâne se aruncă pe Olt, nu la gunoi sau la câini. Aşa e obiceiul pe la noi”, povesteşte Marius Ilie Stafucea.
Pentru a se proteja de ploaie, petrecăreţii au improvizat soluţii de moment sau chiar au aduc cu ei umbrele mari pentru rezolvarea problemei şi nu au plecat decât după orele 16.00.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite