Consilierii locali nu mai vor din Centrul Cultural o vacă bună de muls pentru alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asocierea primăriei cu o firmă care să exploateze Centrul Cultural “Eugen Ionescu” va fi scoasă la licitaţie, urmând ca partenerii să împartă profitul. Exploatarea centrului nu a adus municipalităţii niciun ban până acum.

Primăria Slatina va scoate la licitaţie administrarea şi exploatarea Centrului Cultural „Eugen Ionescu”. Consilierii locali au aprobat asocierea în participaţiune cu o persoană juridică selectată prin licitaţie publică, în scopul desfăşurării activităţilor specifice: difuzare film cinematografic şi organizarea de spectacole de teatru şi evenimente socio-culturale. Primăria va participa în cadrul asocierii cu finanţarea cheltuielilor privind activitatea teatrală şi cu imobilul compus din sală de teatru şi spaţii anexe, două săli de cinematograf şi spaţii anexe acestora, cafeneaua culturală şi spaţii anexe, în total o suprafaţă utilă de peste o mie de metri pătraţi. Partenerul va fi ales în funcţie de oferta cea mai mare privind cota-parte alocată primăriei din profitul rezultat din exploatarea sălilor de cinema şi cafenelei, oferta cea mai mare privind numărul proiecţiilor zilnice şi spectacole de teatru în producţie proprie şi cu actori locali, dar şi preţul cel mai mic stabilit pentru biletele la cinema. Durata asocierii va fi de cinci ani.

Exploatare „moca” până acum

Până la desemnarea câştigătorului licitaţiei, consilierii locali au fost nevoiţi să aprobe până pe 31 octombrie prelungirea asocierii cu societăţile care administrează în prezent centrul: Asociaţia Culturală „Center Inter Art. Centrul Internaţional de Artă România”- partea de teatru, şi SC Best Sale SRL Slatina- cinematograful şi cafeneaua. Administratorul public Minel Prina a explicat faptul că este necesară o asociere, deoarece primăria, conform Ordonanţei 34/2009, nu poate angaja personal.
Consilierii locali nu au văzut însă cu ochi buni prelungirea contractului cu Best Sale, cu atât mai mult cu cât este de notorietate faptul că administratorul Robert Băsescu este doar un interpus al deputatului Daniel Bărbulescu şi că de fapt exploatarea cafenelei şi a cinematografului este coordonată de soţia acestuia, Andra Bărbulescu. Soţii Bărbulescu sunt prieteni apropiaţi ai familiei Vâlcov- Şandru, de care sunt nedespărţiţi în concedii.
Consilierul Cristian Bircea a atras atenţia colegilor că cinematograful şi cafeneaua desfăşoară o activitate economică, încasează bani, iar prelungirea cafenelei cu o aşa-zisă terasă pe scările centului şi chiar pe trotuar strică arhitectura centrului şi-i dau aspect de chici.  
„Se spune în documentaţie ceva de un aport now-how, în ce-l cuantificăm pe-ăsta? Când am discutat în consiliu şi am vrut să facem o chestie emblematică pentru municipiu, nu era vorba şi de baldachinul din faţă. Îl transformăm în centru de promenadă. Cafeneaua e o anexă a centrului, nu o chestie care să iasă în stradă. Baldachinul din faţă e cea mai mare oribilitate ce se putea întâmpla în faţa Centrului Cultural „Eugen Ionescu”! Dacă n-avem unde ne arăta fiţele... Am vrut centru pentru slătineni, nu pentru anumite persoane”, este de părere Bircea, susţinut de viceprimarul Dan Bălăşescu.
La rândul său, Marin Gubandru a ridicat problema câştigului încasat de primărie în cele nouă luni de funcţionare a centrului. „Vrem să ştim, de când am aprobat asocierea, cât este cota de profit a Slatinei. Avem un leu proft de pe urma activităţii acestor firme care exploatează centrul?”, a întrebat Gubandru. Răspunsul administratorului public Prina a confirmat ceea ce se ştia deja: slătinenii au plătiti să aibă un centru, pe care să-l exploateze gratis apropiaţii primăriei. „Am încercat ca acest centru să devină funcţional şi să reducem cheltuielile cu personalul. Nu a fost în caietul de sarcini şi nu aţi venit cu nicio propunere ca societatea să dea cotă-parte din încasări. Avem profit cultural, de ce să cuantificăm aceste lucruri? Nu, nu avem profit, nu a fost prevăzut în contract să avem profit”, a spus Prina.
Cu toate argumentările, consilierii au votat prelungirea contractului cu best Sale, cu două abţineri şi un vot împotrivă.
Centrul Cultural „Eugen Ionescu” a fost inaugurat în noiembrie 2010, iar construirea lui a costat municipalitatea circa 13 milioane lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite