Slatina: Cealaltă faţă a învăţătoarei greviste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă în spital, Cristiana Anghel  abia aşteaptă să se întoarcă acasă
Încă în spital, Cristiana Anghel abia aşteaptă să se întoarcă acasă

Reîntoarcerea Cristianei Anghel la post a stârnit revolta părinţilor. La începutul anului şcolar, o clasă fusese desfiinţată din cauza protestului ei. În palmaresul învăţătoarei din Caracal mai stau încă o grevă a foamei, două procese cu inspectoratul şi unul cu o firmă de telefonie.

Protestul Cristianei Anghel, care a început la 26 august, a dat peste cap mai multe clase de la Şcoala nr.2 din Caracal, judeţul Olt. O dată atunci, în septembrie, când învăţătoarea din Caracal începuse protestul, dar şi acum, după încetarea grevei foamei, când conducerea şcolii trebuie să-i pună la dispoziţie un post.

Prima clasă, un eşec

La începutul anului şcolar, învăţătoarea ar fi trebuit să preia o clasa I, însă, fiind spitalizată, cei mici au rămas fără dascăl. Părinţii elevilor de clasa I s-au speriat şi majoritatea lor au început să-şi mute copiii la altă clasă. „Pentru că mai rămăseseră prea puţini elevi, am desfiinţat grupa respectivă", a explicat Silviu Frăsineanu, directorul Şcolii nr. 2 din Caracal.

A doua clasă, alt eşec

De pe patul de spital al Institutului Paulescu, unde încă este internată, Cristiana Anghel vede normală atitudinea părinţilor acelei clase şi-şi aminteşte care a fost finalul: „Şi atunci copiii au fost repartizaţi colo, colo, colo. Şi încălcându-se legea, s-au făcut clase de câte 33 de elevi", a explicat ea.

Însă încurcătura nu s-a oprit aici, după cum explică directorul Frăsineanu: „Am fost nevoiţi să o mutăm pe doamna Anghel, care este titular al şcolii, la o clasă de a IV-a, unde preda doamna Cătălina Bleja, învăţător suplinitor", a explicat Silviu Frăsineanu, directorul Şcolii nr. 2 din Caracal.

Legea îi dă dreptul învăţătorului titular să ocupe un post pe care se află provizoriu un suplinitor. Imediat însă şi părinţii acestei clase au reacţionat şi au scris un memoriu în care cereau ca la clasa copiilor lor să rămână suplinitoarea Bleja, cea care le-a predat copiilor în clasele I-III. „Dacă doamna Anghel va reveni, micuţii vor fi singurii care vor avea de suferit. Ne vom muta copiii la altă şcoală", a declarat Cristian Ciacîru, tatăl unuia dintre elevi. Copiii şi părinţii spun că pe Cristiana Anghel o cunosc doar de la televizor şi din ziare şi că nu-şi doresc sub nicio formă ca aceasta să le fie dascăl.

Copiii o vor pe suplinitoare

Părinţii povestesc că învăţătoarea Bleja are o relaţie specială cu cei mici. „Organizează tot timpul activităţi extraşcolare, le dezvoltă abilităţile, nu este preocupată doar de lecţiile de la ore. Plus că le este o prietenă foarte bună, comunică frumos şi mult cu ei, îi ascultă, le dă sfaturi. Este temperată. Am discutat cu nepoata mea foarte mult despre asta. Mi-a spus clar că nici ea nu vrea să o înveţe doamna Anghel", a explicat Elisabeta Brâncoveanu, bunica unei fetiţe.

Cătălina Bleja

Cătălina Bleja

Învăţătoarea suplinitoare Cătălina Bleja spune că este foarte ataşată de elevii clasei a IV-a, pe care ar fi trebuit să-i părăsească, fiind în concediu postnatal. „Ţin foarte mult la ei, pentru că le-am predat trei ani. De regulă, un cadru didactic se ataşează de elevi, cum este şi cazul meu", a precizat tânăra.

„E un fel de pedeapsă"

Învăţătoarea care a fost în greva foamei spune că n-a lucrat niciodată cu părinţii copiilor de clasa a patra, astfel încât aceştia să spună dacă vor să o primească sau nu. „Dacă eu voiam neapărat postul acela, părinţii nu au cum să hotărască cine rămâne în învăţământ. Dar eu am impresia că a pornit totul ca un fel de pedeapsă pentru că eu am îndrăznit ceva, dar nu de la director", a spus Cristiana Anghel. Ea a mai spus că nu o tentează să se întoarcă la acea clasă a patra şi din alte motive: „Părintele care a spus că nu mă vrea, m-am uitat şi eu şi l-am văzut pe internet, păi, iertaţi-mă, poate vorbesc prostii, dar mi se pare că are ani de puşcărie în spate".

Ce spun colegii ei

Colegii de şcoală ai Cristianei Anghel critică şi ei atitudinea acesteia. „Dacă are o idee şi altul zice altceva, îi declară război. Nu e un model pentru elevi. Un copil, la această vârstă, vede în învăţător un părinte spiritual, se uită la el ca la un reper. Noi trebuie să dovedim un temperament domol, multă îngăduire, nu să dăm cu pumnul în masă", a spus unul dintre colegii învăţătoarei.

Silviu Frasineanu

Silviu Frasineanu

Directorul, în corzi

Silviu Frăsineanu, directorul Şcolii nr.2 din Caracal, e nevoit acum să-i găsească învăţătoarei greviste un al treilea post. El spune că a primit aprobare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt pentru formarea unei clase pentru copiii cu probleme speciale, unde Cristiana Anghel ar putea fi profesor itinerant. „Când se va întoarce şi doamna învăţătoare Anghel, o să întrunim consiliul de administraţie, ca să stabilim cine va ocupa acest post", a adăugat Silviu Frăsineanu. Învăţătoarea protestatară susţine însă că ştie că acum două zile i s-a aprobat postul, care necesită „o voinţă de fier, pentru că se lucrează cu copii dificili".

Cele trei procese

Despre cele două procese pe care le-a avut cu inspectoratul şcolar, „pentru că i s-au încălcat drepturile", învăţătoarea nu a vrut să vorbească. „Am avut două procese cu inspectoratul, dar pe învăţământ. Eu nu văd ce au a face lucrurile astea cu protestul meu?", s-a întrebat învăţătoarea.

În plus, susţine ea, mai este şi un proces cu firma de telefonie Orange: „I-am dat în judecată pe cei de la Orange pentru că au făcut o măgărie. M-au sunat când eram aici, am negociat şi mi-am retras cererea. Dumneavoastră dacă aveţi un drept şi vă duceţi în instanţă înseamnă că vă certaţi?".

Cristiana Anghel

Vârstă: 51 de ani
Experienţă: 24 de ani.
A debutat la Şcoala nr. 2 din Caracal, unde este şi în prezent cadru didactic.
A absolvit Facultatea de Filologie.
A făcut greva foamei timp de 38 de zile în 2008, protestând faţă de nepunerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti favorabilă ei referitoare la o proprietate.

Cătălina Bleja

Vârstă: 22 de ani
Experienţă: 4 ani. Este titlulară la şcoala din comuna Bucinişu  şi suplinitoare la Şcoala nr. 2 Caracal, din 2006.
A terminat Facultatea de Filologie.
A născut în urmă cu câteva luni, a stat în concediu de maternitate doar patru săptămâni, după care s-a întors la catedră, în locul Cristianei Anghel.

"Părintele care a spus că nu mă vrea, m-am uitat şi eu şi l-am văzut pe internet, păi, iertaţi-mă, poate vorbesc prostii, dar mi se pare că are ani de puşcărie în spate."
Cristiana Anghel învăţătoare

"Dacă doamna Anghel va reveni, micuţii vor fi singurii care vor avea de suferit. Ne vom muta copiii la altă şcoală."
Cristian Ciacîru părinte

A slăbit şi după ce a început să mănânce

Învăţătoarea Cristiana Anghel nu a putut face faţă într-o primă fază dietei impuse de doctori. „Medicii m-au întrebat ce mi-ar plăcea să mănânc şi atunci le-am spus că aş vrea salată de varză", a spus Cristiana Anghel.

De a doua zi după ce a ieşit din greva foamei, învăţătoarea a mâncat de fapt varză crudă, rasă foarte mărunt şi fără ingrediente. „Am ales să mănânc astfel pentru că am simţit că de asta am avut poftă şi am simţit că îmi face bine. În prima zi am mâncat trei linguri de varză, la trei-patru ore diferenţă. Am tolerat-o şi o tolerez foarte bine în continuare. Am mâncat şi mere coapte", a mai spus Cristiana Anghel. În schimb, linguriţele de iaurt pe care l-a mâncat din prima zi nu i-au făcut deloc bine. „Din cauza asta am slăbit un kilogram şi jumătate. După 2-3 zile am introdus bucăţele mici de caşcaval", a spus Cristiana Anghel. Învăţătoarea a mai spus că rezultatele analizelor făcute sunt bune, însă nu ştie cât va mai rămâne internată.

Copiii vor rămâne traumatizaţi

Psihologii spun că gestul învăţătoarei Anghel are un impact foarte mare asupra elevilor de clasa a III-a şi a IV-a. „Între 10-14 ani se dobândeşte sentimentul identităţii proprii, este o perioadă foarte importantă pentru copii. Apare labilitatea emoţională şi lupta cu sentimentul identităţii. Un gest extrem al unui învăţător, pe care copiii îl percep ca fiind un gest «altfel», îi marchează şi chiar îi poate traumatiza. Depinde şi de copil" , a declarat Mihail Jianu, expert în psihologia copilului.

Specialiştii mai precizează că atitudinea unui cadru didactic poate fi imitată, ca model, de micuţii aflaţi în formare. „Din punctul de vedere al elevilor, învăţătorul este o persoană semnificativă, de care se ataşează, iar uneori comportamentul învăţătorului este un etalon mai puternic chiar decât cel al părinţilor", a spus psihologul Luminiţa Tudor.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite