Slatina: Florian Cârstea este cel mai bătrân bibliotecar din Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Florian Cârstea este cel mai bătrân bibliotecar din Olt
Slatina: Florian Cârstea este cel mai bătrân bibliotecar din Olt

Cititul a fost una dintre marile sale pasiuni încă din primii ani de viaţă. A fost directorul Bibliotecii Judeţene, iar acum este şeful serviciului de Relaţii cu Publicul.

Încă din copilărie a început să citească, şi tot de atunci şi-a descoperit atracţia pentru bibliotecă. „Am fost atras de citit şi de bibliotecă de mic. Când eram elev în clasele gimnaziale aveam deja 300 de cărţi. Un unchi mă sfătuia ce trebuie să citesc şi cum să aleg o carte“, îşi aminteşte Florian Cârstea, şeful serviciului Relaţii cu Publicul din cadrul Bibliotecii Judeţene Ion Minulescu Olt. Nu numai din pasiune a ajuns să facă ceea ce şi-a dorit. „Aş putea spune că am ajuns şi dintr-o întâmplare bibliotecar, datorită faptului că am trecut printr-un examen de ofiţeri la armată, am luat dar nu era pe specialitatea mea şi am decis să renunţ. În disperare de cauză m-am dus şi am luat examenul de admitere la Şcoala de Bibliotecari de la Bucureşti“, explică cel mai bătrân bibliotecar din judeţul Olt.

„Biblioteca este un laborator, iar bibliotecarii sunt specialişti“

Deşi nu era considerată demnă pentru un bărbat, munca în bibliotecă l-a fascinat pe Florian din primele clipe. S-a îndrăgostit de activitatea în universul cărţilor. „Mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit să fiu bibliotecar pentru că acolo era universul cărţilor şi am considerat că bibliotecarul este un om enciclopedic, trebuie să fie un pedagog. Chiar dacă în acele timpuri nu era considerată o meserie potivită pentru un bărbat“, mărturiseşte Florian Cârstea. În 1976, după ce a absolvit Şcoala de Bibliotecari de la Bucureşti, şi-a început activitatea în domeniu la Biblioteca Judeţeană Ion Minulescu. „După ce am terminat cei 2 ani jumătate de studiu, m-am angajat ca bibliotecar la Biblioteca Judeţeană Olt la secţia de copii. Apoi am parcurs toate treptele profesiei. Ulterior am devenit bibliotecar principal, la un an şi jumătate de la încadrare. După, am trecut prin toate sectoarele bibliotecii“, spune bărbatul. Şi-a adus contribuţia la consolidarea bibliotecii  ca instituţie publică. Din 1990 a devenit preşedinte al Filialei Olt a Asociaţiei Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, şi tot atunci a fost numit în conducerea Bibliotecii Judeţene. „Din 1978 m-am ocupat de îndrumarea activităţii biblioetcarilor din judeţ ca metodist. În 1990 am fost numit director al Bibliotecii Judeţene , perioadă în care am început construirea sediului de astăzi al instituţiei, iar 3 ani mai târziu ne-am mutat deja cu primele secţii“, explică Florian Cârstea. După mai bine de 3 decenii de muncă printre cărţi, bibliotecarul oltean este şi acum pasionat de meseria sa. Este de părere că biblioteca este un laborator, iar bibliotecarii sunt specialişti.


Profil
NĂSCUT. 27 iunie 1953, comuna Icoana, judeţul Olt
STUDII. Şcoala Tehnică de Bibliotecari din Bucureşti, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Spiru Haret Bucureşti
FAMILIE. Căsătorit, are un copil şi un nepot

Ce-i place
•• „În primul rând îmi place să citesc. Iubesc călătoriile. Îmi plac documentarele ştiinţifice. La oameni apreciez sinceritatea, hotărârea, perseverenţa. Îmi place să ajut oamenii“.

Ce nu-i place
•• „Nu-mi plac oamenii falşi, mincinoşi, cei care promit şi nu se ţin de promisiune şi cei care nu lucrează în echipă. Urăsc să fiu folosit în diferite momente împotriva voinţei mele“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Cum putem păstra o carte în stare bună mai mulţi ani?
F.C.: Există chiar şi studii referitoare la modul în care trebuie să păstrăm o carte pentru mai mult timp. Cărţile trebuie îngrijite ca pe sufletele noastre. Atunci când citim cartea trebuie să stea pe masă nicidecum în mână, paginile trebuie întoarse cu mare grijă. Cartea trebuie să fie copertată.

•• Mai citesc tinerii din ziua de azi?
F.C.: Surprinzător, da. Nu putem vorbi de un procent mare, dar sunt. Explicaţia ar fi următoarea: internetul este duşmanul numărul unu al cărţilor, însă pe internet se găsesc numai sinteze, rezumate ale cărţilor, deci nu se poate înlocui o carte. Sunt tineri pasionaţi care vin la bibliotecă şi studiază cartea. De exemplu de la noi din oraş, elevii Colegiului Radu Greceanu sunt pasionaţi de citit.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite