Slatina: Copiii rromilor din Caracal, actori şi regizori de filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Copiii rromilor din Caracal, actori şi regizori de filme
Slatina: Copiii rromilor din Caracal, actori şi regizori de filme

Au fost în tabără şi au învăţat să facă filme. Aşa şi-au petrecut vacanţa de vară 15 copii de etnie rromă din Caracal care au fost selectaţi să facă parte din programul guvernamental “Stop prejudecăţilor despre etnia rromă”.

Copiii de etnire rromă din Caracal au avut cea mai frumoasă vacanţă din viaţa lor. Provenind cu toţii din cartierul mărginaş al oraşului, din familii fără posibilităţi financiare, copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani au mers în tabără la Timişul de Sus în perioada 2-14 august alături de alţi 400 de copii din comunităţile de rromi din ţară.

15 filme despre istoria rromilor

În cadrul atelierelor la care copiii au participat, aceştia au învăţat primii paşi în regia de film şi actorie. Fieacare grupă alcătuită din 5 copiii a trebuit să realizeze un film inspirat din istoria şi tradiţiile rromilor.
Trainerii şi voluntarii specializaţi în regie, scenariu, actorie, scenografie şi editare de film au ajutat copiii să creeze povestea, să joace şi să producă materialul filmat. Romii în Imperiul Bizantin, tranzacţiile cu robi romi, domnia lui Ştefan Răzvan, domn rom al Moldovei, holocaustul romilor, romii în comunism sunt câteva dintre temele abordate în filme.
Copiii au realizat astfel 15 filme scurte, produse unicat, realizate de ei, de la recuzită, costume si muzică, până la replici şi roluri.
“Mi-a plăcut mult de tot mai ales că am învăţat să ne machiem, să ne fimăm şi să jucăm. A fost greu la început, dar după aceea nu mai vroiam să se termine ziua”, a spus Andreea Roxana Ivan, de 14 ani din Caracal.

Aflaţi ce alte activităţi s-au desfăşurat în tabăra de la Timişoara în Adevărul de Seară de astăzi!

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite