Căldură şi lumină de la soare pentru prichindeii şi elevii Slatinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru grădiniţe şi două şcoli din Slatina vor avea anul acesta panouri solare prin „Casa Verde”, în valoare de 4,57 milioane lei. Energia verde va asigura de la toamnă preşcolarilor şi elevilor lumină şi apă caldă, cu costuri reduse.

Şase unităţi şcolare slătinene vor folosi din acest an energie verde pentru iluminat şi încălzire, dintre care patru au intrat deja în implementare, urmând să utilizeze energia regenerabilă începând cu noul an şcolar. Investiţia, în valoare totală de 4,575 milioane lei, este finanţată în proporţie de 90% de către Administraţia Fondului de Mediu, prin Programul „Casa Verde”, iar restul de la bugetul local. Prin instalarea de panouri solare, unităţile şcolare vor face economii la consumul de energie termică şi electrică, cu avantajul că aceste instalaţii nu consumă combustibil, deci nu necesită operaţii de aprovizionare şi evacuare deşeuri, nu sunt poluante şi nu necesită întreţinere, având funcţionare automată.

Patru proiecte în derulare

Două grădiniţe şi două corpuri ale unui liceu au intrat în prima etapă de montare a panourilor solare, în prezent în plină desfăşurare: Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 6 „Ion Creangă”- valoare 542.115,53 lei, GPP Nr.5.- valoare 614.334,43 lei, Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu" Slatina- Corpul A- valoare 1.012.322,07 lei, şi Corpul B (Fosta Şcoală nr. 10)- valoare 746.910,39 lei.
Beneficiarul celei mai mari investiţii, Colegiul Vocaţional, va avea 130 de panouri care să capteze energia solară. Pe Corpul B deja au fost instalate, urmând zilele acestea şi corpul liceal. „Orice investiţie în panouri şcolare este una foarte bună, iar pentru liceul nostru era necesară, în situaţia în care consumul de gaze este unul foarte mare pe perioada rece. Am înregistrat pe o perioadă de trei luni de zile chiar peste 200 milioane lei. Este bine pentru şcoală că va înregistra o reducere a cheltuielilor de întreţinere, iar investiţia este benefică şi pentru mediu.”, spune directorul colegiului, Violeta Busuioceanu.
Celelalte două unităţi cu termen de finalizare a proiectului în acest an sunt Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 7- valoare 663.000 lei şi Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1- 996.625 lei.
De sisteme asemănătoare pentru încălzire şi pentru asigurarea apei calde vor beneficia şi Spitalul Judeţean de Urgenţă  Slatina şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Slatina, proiectele fiind depuse în sesiunea din acest an de către Consiliul Judeţean Olt. Valoarea  investiţiei solicitate pentru spital se ridică la 780.000 de lei, iar cea pentru căminul de bătrâni la 460.000 de lei.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite