Slatina: Constantin Cojocaru, istoricul din Brâncoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Constantin Cojocaru, istoricul din Brâncoveni
Slatina: Constantin Cojocaru, istoricul din Brâncoveni

Şi-a decicat viaţa istoriei şi literaturii. Scrie de când era copil, iar până acum a tipărit 12 cărţi, toate despre satul natal, Brâncoveni, un loc încărcat de istorie.

A început să iubească istoria naţională, cultura şi literatura încă din timpul liceului. A scris primele articole sitorice pe vremea când era în armată, iar talentul său a fost răsplătit imediat. „La vârsta de 22 de ani am luat locul I la Concursul Corespondenţilor din Armată pentru articolele cu caracter militar pe care le-am realizat. După ce am terminat armata, am continuat să scriu articole la diverse publicaţii. Scriam din plăcere şi din pasiune la cele mai vestite publicaţii din vremea aceea“, îşi aminteşte artistul.

A făcut din Brâncoveni o comună vestită

Învăţător de profesie, Constantin Cojocaru nu s-a limitat doar la cele patru ore de şcoală. I-a agrenat pe elevi în tot felul de activităţi culturale şi artistice, iar cei mai talemtaţi copii din Brâncoveni au fost premiaţi la concursuri naţionale. „Aveam în comună un cor de 80 de persoane, un taraf de 24 de lăutari, echipe de dansuri şi gimnastică, piramide artistice, formaţie de 60 de muzicuţe. Am fost premiaţi şi la Cântarea României, iar tot ceea ce am făcut cu elevii din satul natal am făcut din dragoste pentru cultură“, măsrturiseşte Constantin Cojocaru.
A înfiinţat în comună un muzeu şcolar cu peste 2000 de exponate, toate legate de istoria şi tradiţiile din Brâncoveni. „Am avut în acest muzeu Evanghelia lui Constantin Brâncoveanu cu autograful său în cerneală aurie. Acest exponat se află acum la Muzeul de Istorie din Bucureşti“, spune olteanul. Muzeul său a fost vizitat de zeci de profesori şi studenţi din capitală, care au venit la Brâncoveni să facă practică.

12 cărţi despre satul natal

Pe lângă toate aceste activităţi, artistul oltean a fost preocupat să adune cât mai multe informaţii despre istoria şi tradiţiile comunei Brâncoveni. „Profesorul meu de istorie, Nicolea Popescu, mi-a insuflat dragostea faţă de această disciplină, iar după terminarea liceului am înceut să adun date despre istoria lui Matei Basarab şi onstantin Brâncoveanu, personalităţi marcante pentru comuna Brâncoveni. Prima carte, «Brâncoveni-studiu monografic» am publicat-o în 1998, dar am adunat informaţii pentru ea ani în şir“, povesteşte scriitorul oltean.
De atunci şi până astăzi a mai scris încă 11 cărţi. Ctitoriile din epoca lui Constantin Brâncoveanu, folclorul, şcoala, datinile şi obiceiurile, arta populară, muzeul şcolar din Brâncoveni, toate au fost elogiate în lucrările lui Constantin Cojocaru. Acum lucrează la o autobiografie de 360 de pagini cu numele „O viaţă închinată satului natal“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Care dintre cărţile pe care le-aţi scris vă este cea mai dragă?
C.C. Toate îmi sunt dragi, însă cel mai mult îmi place cea de-a noua carte a mea, „Brâncoveni, leagăn al marilor Basarabi“. Este o lucrare prefaţată de Preasfinţitul Sebastian, episcopul Slatinei şi de Mitropolitul Teofan. Are o importanţă deosebită pentru că a fost lansată la Mănăstirea Brâncoveni.
•• Ce planuri de viitor aveţi?
C.C. Vreau să scriu cât o să trăiesc şi să ajut material şi spiritual Căminul Cultural Brâncoveni. O să organizeze activvităţi culturale la Mănăstrirea Brâncoveni, unde vreau să aduc personalităţi notabile din Oltenia.

Ce-i place
•• „Să joc la Loto. Am câştigat până acum de trei ori premii măricele. Îmi iubesc foarte mult satul natal şi îmi place munca artistică, culturală şi sportivă.“
Ce nu-i place
•• „Nu pot suporta oamenii invidioşi, care sunt preocupaţi mai mult de ceea ce fac alţii decât de ceea ce fac ei. Nu îmi plac oamenii mincinoşi şi urăsc servilismul“


Profil
NĂSCUT
••22 martie 1934, comuna Brâncoveni, judeţul Olt
STUDII
•• Institutul Pedagogic de Învăţători Bucureşti
FAMILIE
•• văduv, are două fete şi doi nepoţi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite