Botezul, cununia şi moartea îi costă scump pe slătineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unele biserici din Slatina au taxe fixe pentru aceste taine, sunt şi preoţi care lasă la aprecierea slătinenilor plata acestor servicii religioase. Puţini sunt cei care nu percep taxe

Pentru mulţi dintre tinerii slătineni care vor să-şi unească destinele sau să îşi boteze copiii, preţul unui astfel de serviciu religios a devenit o cheltuială în plus pe care, spun aceştia, de abia şi-o pot permite. “Sunt foarte multe cheltuieli de făcut cu ocazia unui astfel de eveniment. Trebuie să plăteşti restaurantul, mâncarea, băutura şi multe altele. O cheltuială în plus şi destul de semnificativă o reprezintă şi biserica. Sper să ne încadrăm în 700 de lei”, a spus Cosmin Vătafu, viitor ginere.

“Fiecare dă cât vrea aici, după posibilităţi”


În timp ce unele biserici slătinene  percep o taxă fixă în cazul unei nunţi sau unui botez, la celelalte preţul poate creşte sau scade în funcţie de taxa stabilită de fiecare parohie. Contactaţi telefonic de către reporterul Adevărul de Seară, preoţii slătineni au avut tarife diferite în cazul unei nunţi sau unui botez. “Fiecare dă cât vrea aici, după posibilităţi. Nu îi cerem omului un preţ anume”, a spus preotul bisericii Adormirea Maicii Domnului. Altă biserică, un alt tarif. “Pentru un botez taxa este de 250 de lei. Cel mai bine e să veniţi la noi să vedem când vă putem programa”, a spus preotul bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din Slatina. Episcopia Slatinei şi Romanaţiului explică practicarea acestor tarife  prin faptul că fiecare biserică are cheştuieli diferite.“Tarifele sunt stabilite de consiliul parohial. Fiecare parohie, în funcţie de costurile pe care le are cu aceste taine, curent, căldură sau alte cheltuieli, stabileşte un anumit preţ. Acesta nu trebuie să fie mai mare decât maximul admis de parohie. Sunt cazuri în care pentru o nuntă, un botez sau înmormântare nu se percepe nicio taxă”, a spus vicarul administrativ al Episcopiei Slatinei şi Romanaţiului, părintele Sorin Siluan Cheţe.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite