Boschetarii, adăpostiţi în autogară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Slatina i-a mutat pe oamenii străzii într-o clădire părăsită din curtea LocTrans. Oamenii fără adăpost au scăpat de temperaturile de -25 de grade de afară. Gerurile nu i-au prins prin gări sau autogări, ci într-o clădire unde au apă şi curent electric.

În timp ce navetiştii îngheaţă prin gări şi autogări ore în şir ca să aştepte trenurile sau microbuzele, oamenii străzii au fost adăpostiţi de primăria Slatina într-o fostă autogară.
Câteva familii s-au mutat deja în camerele pe care le-au fost puse la dispoziţie. Şi-au adus reşouri, carpete, paturi improvizate şi se înghesuie câte 7-8 într-o cameră. “E mult mai bine decât pe stradă, dar şi aici se ia lumina şi mai îngheţăm de frig. Nu ştiu cum am fi indurate gerul de afară dacă nu stîteam aici”, a spus Maria Stancu, de 60 ani. Dorm 7 într-o cameră, unii pe jos, alţii în paturi, dar nu se plâng. “Eu dorm pe jos, îmi pun o pernă, o pătură şi dorm bine. Îmi mai e frig uneori că noaptea nu stă mereu reşoul aprins, dar decât afară în frig, mai bine aici”, a spus Mureş Stancu, de 12 ani.

Au apă şi curent electric

În altă încăpere, mult mai mică stă Paul Zamfir, de 16 ani. După ce în urmă cu mai mulţi ani i-a ars casa în care locuia cu famila lui, băiatul a plecat în lume. A stat pe străzi, a cerşit şi a muncit, iar acum a ajuns aici. “Sunt bine acum şi când îmi amintesc cât îngheţam de frig prin gară, nici nu îmi vine să cred că am ajuns aici. Am cu să mă încălzesc şi este singurul loc unde stau bine de când mi-a luat casa foc în urmă cu mulţi ani, nici nu mai ştiu câţi sunt. A fost demult, oricum”, a povestit Paul.


Dacă în urmă cu câţiva ani, Primăria le dădea oamenilor fără adăpost ceai şi mâncare caldă pe timpul iernii, acum le-a oferit un loc unde să poată sta. “Aici sunt toţi oamenii fără adăpost care înainte stăteau prin gară sau prin parcuri. Au apă, au curent şinu mai sunt nevoiţi să înfrunte frigul. Este o soluţie de compromis, dar îi ajutăm să treacă peste iarnă. Cei care mai umblă prin gară sunt cu probleme psihice care vin din alte localităţi”, a explicat Marian Nicolae, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina. “Aici sunt toţi oamenii fără adăpost care înainte stăteau prin gară sau prin parcuri. Au apă, au curent şinu mai sunt nevoiţi să înfrunte frigul. Este o soluţie de compromis, dar îi ajutăm să treacă peste iarnă”
 Marian Nicolae, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina.

image
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite