Bolnavii olteni caută vindecare în străinătate cu bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Ramona Lesnic
Medicul Ramona Lesnic

Ministerul Sănătăţii a modificat legislaţia, simplificând procedurile privind trimiterea la tratament în străinătate. Nouă olteni au apelat la acest program în anii trecuţi, iar alte patru cereri depuse în 2011 sunt în curs de soluţionare.

Persoanele grav bolnave îşi pot trata afecţiunile în străinătate cu bani de la Ministerul Sănătăţii, atâta timp cât tratamentul nu poate fi făcut în România. Atât adulţii cât şi copiii pot apela la Programul Naţional de Tratament în Străinătate dacă dovedesc cu acte că nu pot fi vindecaţi în ţară.
„Pacienţii trebuie să ştie că dacă în ţara noastră toate nivelurile de acordare ale asistenţei medicale, respectiv medic de familie, medic curant şi comisii de specialitate s-au pronunţat că bolnavul nu mai poate beneficia de tratament medical sau chirurgical la noi în ţară, atunci poate beneficia de finanţare pentru a pleca la tratament într-o clinică de specialitate din străinătate“, declară Ramona Lesnic, medic primar în cadrul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.
Cu toate că statul le poate deconta intervenţii chirurgicale al căror cost depăşeşte chiar şi 100.000 euro, precum transplantul medular, în ultimii patru ani doar nouă olteni au apelat la acest program. „Prin programul de tratament în străinătate au beneficiat de fonduri absolut toate cazurile care au depus dosare. S-au rezolvat nouă dosare în anii 2007, 2008, 2009 şi 2010“, explică medicul Ramona Lesnic. În 2011, alţi cinci olteni grav bolnavi, dintre care doi cu probleme oncologice, doi cu afecţiuni neurologice şi unul care necesită un transplant pulmonar au depus cereri la DSP Olt. Una dintre cereri a fost deja respinsă nefiind îndeplinite criteriile obligatorii, iar pentru celelalte patru se aşteaptă încă răspunsul, acesta fiind în curs de soluţionare.

Bolnavii interesaţi, aşteptaţi la DSP Olt

Numărul celor care au apelat la această metodă pentru a se vindeca rămâne însă mic, iar motivele care îi împiedică pe aceştia să aplice la program sunt de natură diferită. „În primul rând, oricât am crede noi, bolile grave nu sunt atât de dese sau cei cu afecţiuni grave sunt în diferite stadii de rezolvare în ţară. Poate să fie şi frica omului de alergătură, cei mai mulţi au credinţa că este ceva foarte complicat, sau neîncrederea bolnavilor în sistemul de sănătate din România că va rezolva o astfel de problemă. Putem specifica aici că sunt bolnavi care îşi acceptă soarta şi alţii care nu ştiu de acest program. Eu le-am spus medicilor de familie să anunţe pacienţii“, spune Ramona Lesnic.
Cum procedura de aprobare durează, pacienţii trebuie să se grăbească cu depunerea dosarului, pentru a nu apela prea târziu. Primul pas pe care trebuie să-l facă bolnavii interesaţi de acest program este depunerea unui dosar la DSP Olt, care trebuie să conţină actele medicale al pacientului de la toate spitalele unde a fost internat, de la medicul de familie şi o cerere scrisă. Dosarul este trimis la Ministerul Sănătăţii, este analizat de o comisie, apoi pacientul este chemat la evaluare. Procedurile pot dura câteva săptămâni sau chiar luni.
Ministerul Sănătăţii a anunţat la începutul lunii iulie modificarea legislaţiei privind tratamentul în străinătate. Conform noului act normativ, corespondenţa cu clinicile recomandate poate fi făcută acum şi de bolnav sau reprezentantul său legal. Totodată pacientul este obligat să meargă la consultaţie la medicul curant ori de câte ori este programat, pentru evalaurea stării de sănătate consecutivă tratamentului aplicat în străinătate.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite