Blocurile “murdare” din zonele Şerpărie şi Zahana din Slatina - o nouă şansă pentru a-şi schimba imaginea dezastruoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele trei scări ale turnului GA 15, amplasat vizavi de piața Zahana, pătează de ani întregi imaginea din zonă prin pereții decojiți
Cele trei scări ale turnului GA 15, amplasat vizavi de piața Zahana, pătează de ani întregi imaginea din zonă prin pereții decojiți

Primăria Slatina pune pe tapet un nou program de termoizolare. Este vorba despre un proiect guvernamental ce va fi susţinut în mare parte din fonduri europene, contribuţia autohtonă urmând să fie de numai 40%. Beneficiarii direcţi - adică locatarii, ar urma să plătească între 10-30% din valoarea totală a lucrărilor de termoizolare, restul fiind asigurat de primăriile locale. Printre primii potenţiali beneficiari se află, la Slat

După programele deja implementate la Slatina de autorităţile locale, respectiv „Slatina – oraş verde, oraş curat” şi „Slatina în haină nouă”, municipalitatea anunţă demararea unui nou proiect menit - cel puţin teoretic - să schimbe imaginea şi confortul locatarilor din blocurile comuniste. Este vorba despre un program de reabilitare termică susţinut din fonduri europene ce va fi derulat de Ministerul Dezvoltării, program pentru care guvernul a semnat deja memorandumul de acceptare. Cota de participare europeană va fi de 60%, urmând ca restul să vină de la bugetul naţional şi beneficiari, adică consiliile locale şi locatarii blocurilor în cauză.

Minel Prina, viceprimar al Slatinei, a spus că respectiva cotă de 40% ce va reveni consiliilor locale şi locatarilor blocurilor reabilitate va fi defalcată după criterii bine determinate. Astfel, dacă pe scara de bloc ce se doreşte a fi reabilitată, venitul pe membru de familie este sub echivalentul a 150 de euro, atunci cota de participare a locatarilor în cauză va fi de numai 10%, primăria urmând să adauge restul de 30%. Dacă venitul pe mebru de familie este sub 350 de euro, atunci cota locatarilor de pe scara în cauză creşte la 20%, iar primăria va plăti restul de 20%. Ultima variantă presupune o cotă de 30% pentru locatari dacă venitul anterior menţionat este sub 500 de euro, municipalitatea contribuind doar cu 10%.

Blocurile din Şerpărie şi Zahana, cele mai avantajate

„Acest program nou de termoizolare aduce în mod clar un avantaj pentru consiliile locale şi locatarii scărilor de bloc ce vor fi acceptate deoarece, spre deosebire de OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, oamenii vor plăti doar 10% din suma totală a lucrărilor. Majoritatea locuitorilor municipiului Slatina, trebuie să recunoaştem, au un venit sub 150 de euro pe membru de familie. Noi vom informa în perioada următoare preşedinţii asociaţiilor de proprietari din oraş despre această noutate pentru ca locatarii de pe scările aferente să îşi facă planurile dacă vor să intre în program şi, mai ales, să vadă dacă se încadrează. Ne-am dori să fim printre primii care să intre în program pe ţară deoarece avem multe scări de bloc cu majoritatea documentelor necesare deja întocmite – studii de fezabilitate, contracte de mandat sunt semnate, iar restul le putem realiza mai rapid şi aici mă refer la centralizatoarele cu venitul pe membru de familie”, a declarat viceprimarul Prina, care a preecizat că listele cu scările de bloc ce vor să intre în program trebuie depuse până în toamnă.

Aceste blocuri din Slatina ar putea intra în noul program de termoizolare...

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Suma aferentă programului este de 300 milioane de euro, din care jumătate vine de la UE pentru fiecare ţară, iar cealaltă jumătate ar urma să fie acoperită de consiliile locale şi locatarii scărilor de bloc ce vor fi termoizolate. De asemenea, banii trebuie cheltuiţi până în anul 2014, an când ar urma să devină operaţional un nou proiect similar.

Programul menţionat presupune schimbarea tâmplăriei, montarea de termosistem, refacerea trotuarului aferent acolo unde se impune, asigurarea terasei şi a subsolului. În Slatina, printre primii beneficiari ai noului program pot fi locatarii scărilor de bloc din zonele Şerpărie de pe strada Drăgăneşti (blocurile G1, G2 şi G3, n.a.) şi Zahana (blocurile GA 15, scările A, B şi C, n.a.), care sunt înscrise pe OUG 18/2009 (guvernul asigură 50% din valoarea totală a lucrărilor de anvelopare, primăria locală - 30%, iar locatarii – restul de 20%, n.a.) şi aşteaptă finanţarea care nu se ştie „când” şi „dacă” va veni. Până anul trecut, în municipiu au fost termoizolate în baza OUG 18/2009 un număr de 41 scări de bloc.
Reamintim că, în acest an, municipalitatea va reabilita prin termoizolare 190 de scări de bloc pe cele două programe finanţate din fonduri proprii - „Slatina – oraş verde, oraş curat” şi „Slatina în haină nouă”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite