Bleonţ vine cu rata la Slatina să creeze tradiţie teatrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul pregăteşte în fiecare weekend amatori în cadrul unui proiect de promovare a teatrului în Slatina. Premiera piesei va fi pe 8 septembrie, stagiunea pornind din capitala Oltului în toată ţara şi apoi în străinătate.

Actorul Claudiu Bleonţ şi-a asumat o sarcină dificilă la Slatina: de a cultiva gustul pentru teatru şi a implementa tradiţia stagiunilor, astfel încât o piesă să nu mai aibă doar o singură reprezentaţie. Proiectul derulat împreună cu soţia sa, regizorul Andra Negulescu, cu susţinerea Primăriei Slatina şi Asociaţiei Culturale Center Inter Art - Centrul Internaţional de Artă România, presupune punerea în scenă a unei piese cu actori amatori slătineni, care să atragă publicul spre teatru.
Pregătirea celor şase actori se realizează de o lună de zile în fiecare weekend la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, premiera fiind prognozată pentru data de 8 septembrie. Ideea proiectului a apărut după o reprezentaţie pe care actorul a susţinut-o în comuna olteană Izbiceni. Scriitorul oltean George Smarandache i-a oferit volumul său „Lumea satului”. „Soţia mea l-a citit şi i s-a părut o operă extraordinară ce poate fi pusă în scenă. Şi a apărut piesa „Măgura”, în care se poate regăsi fiecare oltean, cu tradiţii specifice, limbaj şi caracter, jucată chiar de olteni”, spune Bleonţ.


„Voi vinde personal bilete”

„Vreau să realizez o stagiune aici, cu bilete, nu invitaţii”, spune actorul, iar angajamentul său este unul destul de greu de îndeplinit, având în vedere faptul că singura stagiune din istoria Slatinei, totalizând 38 de reprezentaţii jucate cu bilet, a avut loc în 1986. Iar pentru a reuşi, bate drumul în capitala Oltului la fiecare sfârşit de săptămână.  „Vin cu rata, că n-am carnet şi sunt aici să arăt că oltenii pot şi, prin olteni, să spun că România poate, are valoare. Eu cred în valoarea acestui neam. Am venit de drag şi pentru că îmi place povestea şi vreau s-o transform în titlu de glorie. Deţin recordul a 4 spectatori într-o sală de 700 de locuri, la Petroşani; sub acesta, nu pot să cobor. Voi continua să joc piesa aici, până ce slătinenii vin la teatru. Voi merge personal să vând bilete la angajaţii marilor societăţi de pe platforma industrială”, spune actorul.
„Îmi place să lucrez cu Claudiu Bleonţ. Ne insuflă o gândire deschisă, pozitivă. Este altfel decât îmi închipuiam: un om modest, care nu face deosebirea între el- un mare actor- şi noi- nişte amatori. Ne-a învăţat multe lucruri utile cu răbdare, multe trucuri care să ne ajute în interpretare, chiar începând cu respiraţia”, spune Maria Kaboub, actriţă.
Proiectul a stârnit deja interes şi, deşi piesa nu este gata încă, noua trupă a primit deja solicitări de la Râmnicu Vâlcea, Piteşti şi Izbiceni pentru reprezentaţii. Intenţia actorului este ca piesa să fie jucată în mai multe oraşe ale ţării, apoi în străinătate.
Claudiu Bleonţ se află la cel de-al treilea proiect teatral derulat cu amatori, primele două fiind realizate la Severin. Promite însă că următorul va fi tot la Slatina.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite