Bercea Mondialu' s-a lăudat că i-a dat şpagă lui Mircea Băsescu, conform unor interceptări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sandu Anghel, zis şi “Bercea Mondialu”, s-a lăudat că i-a dat şpagă fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, pentru a interveni într-un dosar, relatează Realitatea TV. Informaţia apare în transcripturile interceptărilor telefonice din dosar.

Informaţia apare în transcripturile interceptărilor telefonice din dosarul în cauză aflat pe rol, dar şi într-un document al CSM. Informaţia a mai apărut în presă prima dată, pe surse, în luna martie.
"Avem informaţii că Mircea Băsescu (Mircea Băsescu este naşul de botez al nepoatei lui Bercea Mondialu’, n.a.) ar fi primit de la Bercea 300.000 de euro într-un proces şi urma ca Bercea să-i mai dea alte 400.000 de euro. Dar să vedem", ar fi spus, pe 24 martie, procurorul slătinean Eugen Iacobescu în prezenţa mai multor ziarişti din presa olteană, însă numai reporterii „Adevărul de Seară Slatina" au consemnat-o, iar „Adevărul" a publicat informaţia pe pagina de Internet a ziarului, protejându-şi sursa. Coincidenţă sau nu, câteva ore mai târziu, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţa transferul dosarului de la Iacobescu, la procurorii Curţii de Apel din Craiova „ca urmare a suspiciunilor emise în spaţiul public privind soluţionarea obiectivă a cauzelor".
După anunţul Înaltei Curţi, Eugen Iacobescu a revenit cu precizări în cazul „şpăgii la Mircea Băsescu" şi a retractat declaraţiile sale iniţiale privind implicarea acestuia în dosar: "Vreau să vă informez pe dumneavoastră şi opinia publică că domnul Mircea Băsescu nu este implicat în acest dosar, că inculpatul Anghel Sandu niciodată nu a vorbit despre Mircea Băsescu nici în arest şi nici cu alte persoane, cu avocaţii săi", a spus Iacobescu când a fost contactat să explice afirmaţiile sale apărute în presa de la Olt vizavi de implicarea lui Mircea Băsescu în cazul Bercea Mondialu’. La acea vreme, şi Mircea Băsescu a negat aceste acuzaţii.

Fum fără foc ?

CSM s-a autosesizat după apariţiile din presă şi a început cercetarea disciplinară a procurorului Eugen Iacobescu pentru că a divulgat presei informaţii din dosar. Secţia pentru procurori din cadrul CSM urmează ca să decidă dacă Iacobescu va fi sancţionat. Aşa a ieşit la iveală că procurorul avea dreptate atunci când a afirmat neoficial, prima dată, că numele fratelui preşedintelui apare în dosar.
"Deşi în articolele publicate s-a menţionat ulterior că procurorul Iacobescu Eugen a negat implicarea lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, în cauza pe care acesta o instrumenta, în notele din relaţii din data de 4 aprilie 2011 şi în 26 mai 2011, magistratul menţionează expres faptul că cel menţionat anterior ar fi primit o anumită sumă de bani ca inculpatul să fie pus în libertate", se arată în inspecţia CSM.
Informaţiile date de procuror proveneau din mai multe interceptări telefonice, spun ziariştii de la Realitatea TV: "Din cercetarea disciplinară efectuată în cauză a rezultat că aceste afirmaţii au fost cunoscute de către procurorul Iacobescu din notele de redare a convorbirii interceptate în baza autorizaţiilor emise de către Tribunalul Olt".
Potrivit inspectorilor, notele de interceptare se află şi la dosarul de la Tribunalul Olt. Cu toate acestea, procurorii nu au continuat ancheta pentru a verifica afirmaţiile lui Bercea şi ale complicilor săi. În plus, dosarul a fost luat de la Iacobescu, acesta spunând că motivele au fost presiunile politice. Interpelat telefonic în cursul zilei de luni - 1 august pentru a comenta noua situaţie, procurorul Iacobescu nu a fost de găsit. Bercea Mondial se află în închisoare de cinci luni şi este acuzat de tentativă de omor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite