Bercea Mondialu’ – ultima zi la pârnaie ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bercea Mondialu’, pe numele său adevărat Sandu Anghel (44 de ani), urmează ca să afle mâine, 5 septembrie, dacă va ieşi din închisoare sau îşi va prelungi „sejurul” de şapte luni la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

Vestea posibilei eliberări a lui Bercea Mondialu’ a luat prin surprindere pe toată lumea care se obişnuise ca instanţa să tot respingă cererile avocaţilor acestuia de cercetare a clientului lor în stare de libertate. Miercuri însă, pe 31 august, Liliana Oprea - preşedinta completului de judecată în cazul interlopului, a decis să schimbe starea de arest a acestuia cu cea de interdicţie a părăsirii oraşului Slatina unde Bercea şi-a mutat domiciliul şi afacerile.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au reacţionat la numai câteva ore de la aflarea veştii şi au depus recurs, acesta urmând a se judeca luni – 5 septembrie, la Curtea de Apel din Craiova începând cu orele 9.00. Aşa cum era de aşteptat, motivarea instanţei de la Slatina privind eliberarea interlopului a fost aşteptată cu multă nerăbdare, aceasta fiind emisă abia vineri, 2 septembrie. În cuprinsul acesteia, instanţa explică care au fost motivele ce au stat la baza schimbării statutului lui Bercea din persoană cercetată în stare de reţinere, în persoană cercetată în libertate. Principalul argument, în opinia instanţei, este dat de faptul că prelungirea mandatelor de reţinere emise în mod repetat pe numele acuzatului nu mai este de actualitate şi că pe parcursul derulării cauzei au intervenit elemente noi de natură a schimba circumstanţele concrete ale dosarului. Cu alte cuvinte, s-a considerat că împrejurările privitoare la comiterea faptelor iniţiale şi indiciile referitoare la implicarea acuzatului în săvârşirea acestora “nu mai relevă aceleaşi aspecte ce au stat la baza menţinerii arestării preventive”.


Fiul ia asupra lui păcatele tatălui

Capitală în luarea deciziei de eliberare a lui Bercea a stat, culmea, chiar declaraţia unuia dintre fiii săi, respectiv Grinică Ion Anghel (14 ani, poreclit “Mondial”) dată în faţa instanţei la ultima înfăţişare din 30 august. Astfel, aşa cum am informat şi la momentul respectiv, Grinică a luat asupra sa fapta de care este acuzat tatăl său – tentativă de omor calificat, declarând în faţa instanţei că el este cel care a înjunghiat victima (Ionuţ Anghel, alias “Mercedes”, văr primar, n.a.).
“În seara respectivă (17 februarie a.c., n.a.) eu îl căutam pe fratele meu, Laurenţiu, care luase nişte bani de acasă fără să spună. L-am căutat în Slatina, nu l-am găsit, şi am mers şi în Drăgăneşti, unde am intrat într-un bar din centrul oraşului. Acolo nici nu am vorbit bine cu barmaniţa că a venit la mine văru’ meu, Mercedes, şi a început să mă ameninţe, că eu nu am ce căuta acolo, că sunt interzis în barul ăla. Apoi s-a întors pentru o clipă ca să ia tacul de biliard ca să mă lovească - am crezut eu, şi, de frică, am scos din buzunar un briceag pe care i l-am înfipt în spate, apoi am fugit (…)”, am citat din declaraţia lui Grinică dată în faţa instanţei pe 30 august. Tot aici ar trebui menţionat că, pe 20 februaie, un alt fiu al lui Bercea, respectiv Marian Anghel, 23 de ani, zis şi “Inspector”, revendica fapta pe care şi-a asumă acum Grinică: „Eu am dat cu cuţitul, eu sunt vinovat, nu tata! Nu ştiu de ce l-au arestat pe el. Nu-l luaţi în seamă nici pe fratele meu, că e minor şi nu ştie ce spune. Eu sunt vinovat, eu trebuie să plătesc!”, spunea la acel moment Inspector.
Unul dintre avocaţii interlopului, Mariana Ştefan, a declarat că un alt motiv ce a cântărit greu în favoarea clientului a fost dat de numeroasele nereguli existente la dosar. Mai exact, este vorba despre multiplele neregularităţi cu privire la procedura înregistrării şi transcrierii convorobirilor telefonice purtate de inculpate cu diverse persoane, mijloace de probă ce au fundamentat iniţial în mod hotărâtor măsura arestării preventive. “Noi am cerut şi, din fericire, instanţa a acceptat, ca organul de urmărire penală să fie obligat la retranscrierea convorbirilor telefonice în condiţii de certificare a acestora de către un traducător autorizat, iar retranscrierea să fie efectuată în condiţii în care să facă posibilă ulterior stabilirea exactităţii acestora”, a afirmat avocatul Mariana Ştefan.

Cu Bercea la psihiatru

Instanţa a apreciat că, în noul context, „detenţia preventivă a inculpatului apare ca fiind excesivă”. Astfel s-a ajuns la înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Bercea Mondialu’ cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localutatea de domiciliu Slatina fără înştiinţarea Tribunalului Olt.
Pentru a se asigura că acuzatul nu va „sări gardul”, instanţa a decis ca acesta să păstreze un contact permanent cu organele judiciare şi i-au fost impuse o serie de obligaţii. Cel mai cunoscut interlop din Oltenia va trebui să se prezinte la Tribunalul Olt sau la poliţie de câte ori va fi chemat, nu va avea voie să ia legătura direct sau indirect cu niciuna din părţile vătămate sau martorii din dosar, nu va avea voie să deţină niciun fel de armă, să nu participe la spectacolele sportive şi culturale de pe raza Slatinei şi nici să conducă vreun autovehicul.
Precizăm că Bercea Mondialu’ este cauzat numai în acest dosar de patru săvârşirea a patru infracţiuni: tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, instigare la mărturie mincinoasă şi portul cuţitului fără drept în locuri şi împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor. De asemenea, merită menţionat că acuzatul mai are un dosar pe rol în care este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi înşelăciune săvârşită prin mijloace frauduloase. Indiferent de rezultatul Curţii de Apel Craiova, cert este că Bercea va fi examinat psihiatric la IML Bucureşti în perioada imediat următoare în urma unei decizii a aceleiaşi instanţe ce a dispus cercetarea sa în libertate. Pe durata examinării, Bercea va fi “cazat” la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia" din Capitală.

CITEŞTE MAI JOS INTEGRAL MOTIVAREA INSTANŢEI DE LA SLATINA ÎN FAVOAREA ELIBERĂRII LUI BERCEA MONDIALU'...

Pagina 1...

image

Pagina 2...

image

Pagina 3...

image

Pagina 4...

image

Pagina 5...

image
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite