Bercea Mondialu’, tras în jos de declaraţiile lui Bâlteanu de la Finanţe şi fostul viceprimar Vali Matei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surpriză mare, astăzi, în dosarul în care Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu’, este acuzat de tentativă de omor asupra unuia dintre nepoții săi. Preşedintele completului de judecată a fost altul, iar două persoane ultra-cunoscute în Slatina au apărut ca martori-surpriză în proces.

În primul rând, pentru a treia oară în această speță, președintele completului de judecată a fost altul decât cel initial. Astfel, pentru că judecătorul Carmen Marinescu era plecat la un simpozion, acesta a fost înlocuit  cu Dan Ileana. În al doilea rând, doi martori care nu credeau niciodată că vor apărea în fața instanței în această cauză au dat nas în nas cu inculpatul. Este vorba despre Florin Bâlteanu, director adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Olt, și Valeriu Matei, fost viceprimar de Slatina.

Bercea: “Vezi cuțitul ăsta ?... Cu el îi tai eu pe toți cei care vor să îmi facă rău”

Cei doi au fost audiați din postura de martori doar pentru că au fost implicați în incidente personale mai vechi cu Bercea și nu pentru că ar fi avut vreo legătură directă cu cele petrecute în seara de 17 februarie. Astfel, adjunctul de la Fisc a declarat de la început instanței că este surprins de situație și că el nu ar fi trebuit să apară în acest proces deoarece procurorul care a instrumentat inițial dosarul Bercea (Eugen Iacobescu, n.r.) i-ar fi promis că va figura ca martor cu identitate protejată. Cu toate acestea, Bâlteanu a fost de acord să declare judecătorului amănunte despre incidentul avut cu Bercea.
“Undeva prin aprilie-mai 2005, pe când eram interimar șef serviciu inspecție fiscală la DGFP, l-am chemat pe inculpat la birou pentru a-mi da unele amănunte în urma unor controale făcute de mine la cinci dintre firmele lui. Era vorba despre un prejudiciu de aproape 7,5 milioane de lei ron. El a venit în birou și m-a amenințat cu un cuțit pe care l-a luat din mașină. Mi-a spus atunci: <Vezi cuțitul ăsta ?... Cu el îi tai eu pe toți cei care vor să îmi facă rău>. Eu i-am zis să plece din birou că altfel îi dau cu ceva în cap și el a plecat. Dar, de atunci, el și rude de-ale lui au pus presiune pe mine și pe familia mea în sensul că ne urmăreau prin oraș cu mașina, treceau prin fața casei ș.a., lucru care îmi intimida familia și pemine. De fapt, vă spun, onorată instanță, simt o stare de teamă chiar și acum”, a spus Bâlteanu.
Bercea nu a vrut să îi rămână “dator” și a replicat cerându-i să recunoască faptul că i-ar fi dat 3.000 de dolari printr-o cunoștință, lucru negat de reprezentantul Fiscului oltean. Mărturia lui Bâlteanu a stârnit mânie în rândul rudelor inculpatului. Astfel, Grinică Anghel, fiul minor al inculpatului spre care se îndreaptă mai nou acuzațiile din dosar că ar fi autorul tentativei de omor, l-a amenințat pe Bâlteanu imediat după terminarea audierii.

Audirea interceptărilor telefonice, amânată

Fostul viceprimar Valeriu Matei a vorbit și el despre un incident din decembrie 2008, când acesta a fost înjunghiat în umăr de Bercea din cauza unor documente imobiliare. Până la urmă, a spus Matei, totul s-a rezolvat de la sine în sensul că partea vătămată și-a retras plângerea, iar părțile s-au împăcat după ce fostul viceprimar ar fi pus totul pe seama unei neînțelegeri.
Tot ieri ar fi trebuit să înceapă mult-așteptatul moment al audierii înregistrărilor telefonice purtate de Bercea, precum și de alte persoane implicate în dosar. Acest lucru a fost amânat însă pentru termenul următor după ce Bercea l-a rugat în acest sens pe președintele completului de judecată din cauză că nu se simte în stare să reziste mai mult de cele trei ore cât au durat audierile. Avocații inculpatului au cerut din nou eliberarea din arest a clientului lor și cercetarea sa în stare de libertate. 

 

UPDATE ORA 17.00:   Bercea rămâne după gratii

Magistraţii Tribunalului Olt au respins, în această după-amiază, o nouă solicitare a avocaţilor inculpatului Sandu Anghel de a fi eliberat şi cercetat în libertate. Instanţa a mai decis, tot în această după-amiază, prelungirea stării de arest a lui Bercea având în vedere că pe 28 octombrie ar fi urmat să expire vechiul mandat de arestare, prelungit şi el la rândul său.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite