Bâlteanu: Nu se poate vorbi de o fraudă la Finanţele Olt! Curtea de Conturi a solicitat reverificări la cinci firme.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizarea anonimă publicată în presă prin care se vorbeşte de o fraudă din bugetul statului generată de rambursări ilegale de TVA către firme din domeniul deşeurilor industriale reciclabile şi lingouri de aluminiu porneşte de la un adevăr. Doar interpretarea este eronată. Cinci firme au intrat în reverificări la indicaţia Curţii de Conturi Olt.

Anchetă internă la Finanţe pentru identificarea „turnătorului”

Directorul DGFP Olt Florin Bâlteanu a organizat astăzi o conferinţă de presă pentru a stabili ce este adevărat şi ce este fals în acuzaţia conform căreia conducerea DGFP Olt ar acoperi o „reţea de  fraudare a TVA”. Acesta a recunoscut că sesizarea porneşte de la un adevăr, existând dubii în ceea ce priveşte corectitudinea rambursărilor, însă restul datelor reprezintă o interpretare eronată a unei reţele care nu există, scopul fiind exclusiv acela de a discredita conducerea instituţiei.

Curtea de Conturi, în control prelungit la Finanţe

Curtea de Conturi verifică activitatea finanţiştilor din ianuarie. Cum documentele prin care se rambursează TVA către firme din domeniul deşeurilor industriale reciclabile şi lingouri de aluminiu generează interpretări, în sensul că există dubii în ceea ce priveşte tratamentul fiscal, inspectorii curţii au solicitat reverificări la cinci societăţi. ”Am demarat reverificări la cinci firme. Dintre acestea, doar una este a domnului Brătucu, nu aşa cum se specifică în depeşă. La Prodal sunt 24 de solicitări de control încrucişat privind legalitatea tranzacţiilor comerciale, pentru 2010 şi extinse pentru activitatea din 2009 şi 2008. În acest moment, controalele sunt suspendate. Aşteptăm răspuns de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală privind stabilirea unui tratament fiscal unitar pentru lingourile de aluminiu privind certificarea calităţii de deşeu sau nu. Până acum noi n-am ştiut să aplicăm un tratament unitar. Fenomenul este foarte delicat. Suntem puşi în faţa unui fapt real. Dacă mie, ca inspector să zicem, mi se arată un lingou, nu pot şti dacă e deşeu. Numai firma certifică această calitate şi autorizaţia de mediu, dar eu nu pot şti ce calitate reală are marfa, doar ce e scris în documente. Inspecţiile fiscale sunt suspendate pentru că aşteptăm răspuns de la minister să stabilească dacă lingourile de aluminiu sunt produse finite sau secundare. Din punctul meu de vedere, e anormal dacă bagi deşeu să scoţi tot deşeu din fabricaţie. În Uniune, dacă un material are piaţă de desfacere, preţ şi poate fi utilizat nu e deşeu, la noi da. Dorim ca Comisia Fiscală Centrală să ne ofere un punct de vedere unitar, pentru a deveni literă de lege, altfel putem fi atacaţi în instanţă”, explică Bâlteanu.
Din punctul său de vedere, „Nu se poate vorbi de o fraudă la bugetul de stat. Până la finalizarea acestor controale, cine spune că e vorba de o fraudă, face o mare greşală. După pronunţarea organelor centrale, vom vedea cum vom cataloga această problemă!”.

„Avem TVA blocat pe patru luni”
Vizat de depeşa anonimă, consilierul judeţean Gabriel Brătucu a ţinut să demonstreze că activitatea pe care o desfăşoară prin intermediul celor trei firme la care este acţionar este perfect legală. „Am depus ieri adrese la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la Ministerul Finanţelor şi la Camera Deputaţilor- comisia de buget-finanţe, pentru a clarifica aceste neînţelegeri. De când Curtea de Conturi se află în control la Finanţe, ni s-au blocat rambursările de TVA. Am circa 15 miliarde lei vechi blocate lunar. Este vorba de patru luni de zile pentru care nu am încasat banii. Voi acţiona în instanţă Direcţia Finanţelor. Totul este o chestiune politică acolo, se urmăreşte înlăturarea directorilor. Eu am luat mai mult TVA înainte, când îmi semnau alţi directori, printre care şi Ştefan Gheorghe. De ce acum acest scandal?”, a spus Brătucu.
Acesta a recunoscut că intermediază marfa între firmele la care este acţionar şi derulează afaceri cu firma soţului directorului general al DGFP Olt, considerând că nu este nimic ilegal. „Da, produc la Prodal, vând către El Press, aceasta îmi revinde mie la Gabi Plast”.
Cum se va finaliza acest scandal, depinde numai de răspunsul dat de ANAF, aşteptat de mai bine de o lună de zile.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite