“Atletul albanez” a fugit de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăvălia albanezilor din Slatina a primit vizita multor personalităţi: artişti, politicieni şi ambasadori. Braga, îngheţata şi halviţa preparate după reţete secrete au făcut din prăvălia denumită simbolic „Atletul albanez“ o afacere de succes.

„Atletul albanez“ nu este o simplă cofetărie din Slatina unde se servesc bunătăţi precum braga, îngheţata, halviţa sau rahatul, ci este cunoscută ca fiind singura firmă privată din România, care a funcţionat neîntrerupt pe perioada regimului comunist. „Atletul albanez“ alături de Uzina de Aluminiu sunt branduri ale oraşului. O afacere care dăinuie de 300 de ani, nu putea fi doborâtă de criza economică prin care trece ţara. Hashim Memish, albanezul care lucrează în prăvălie de peste 50 de ani şi cel care o conduce nu a umblat la preţuri pentru a nu-şi pierde clientela. Ele sunt la fel de nici nu mai ştie când. Un leu cupa de îngheţată cu aromă de lămâie, vanilie, căpşuni sau ciocolată,  doi lei bucata de halviţă cu alune sau 15 lei sfertul de kg de halviţă cu nuci şi 4 lei litrul de bragă sau citro.

Trimite produse clienţilor prin poştă

De când a venit criza,  Hashim a început să facă din nou rahat, după reţete numai de el ştiute. Costă 10 lei jumătatea de kg şi se vinde bine. „Criza asta e pentru toţi dar noi înţelegem să ne adaptăm şi avem speranţa că vom reuşi să izbândim. Am clienţi din toate colţurile ţării. Atunci când au drum prin Slatina se opresc aici, iar mai nou, m-au pus să le trimit prin poştă“, spune Hashim Memish. Cu bătrânul bragagiu poţi vorbi despre orice pentru că spune el „eu nu ştiu numai să fac bragă, îmi place să am şi cultură“, dar nu dezvăluie niciunul dintre secretele licorii minune care l-a făcut celebru sau ale celorlalte bunătăţi aşezate în vitrinele din prăvălia sa. Spune totuşi că pasiunea şi iubirea sunt elementele care dau savoarea dulceţurilor. „Orice femeie găteşte, dar nu toate o fac la fel de bine“, completează bragagiul.

Albanez, român şi oltean

Bătrânul bragagiu îmbină armonios faptul că e albanez dar şi că e român, şi e mândru că e oltean. Spune despre Oltenia că este „inima acestei ţări“. Pentru Hashim Memish a devenit deja o tradiţie să ridice steagul României, în fiecare an de ziua ţării. „Cea mai mare onoare a mea este obţinerea cetăţeniei române. Îmi place România. Cunosc limba, valorile românilor. Am impresii deosebite despre acest popor. Noi suntem prezenţi lângă ei de 300 de ani“, mărturiseşte Hashim. Prăvălia albanezilor din centrul vechi al oraşului a primit vizita multor personalităţi de-a lungul timpului. Actori, fotbalişti, politicieni, ambasadori dar şi oameni simpli au scris cuvinte de laudă în cartea de onoare a prăvăliei sau s-au fotografiat cu albanezii. Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Eugen Ionescu, Amza Pellea, Nicu Constantin, Nicolae Ceauşescu, Dan Puric sau Gheorghe Hagi sunt doar o parte dintre cei care au gustat din bunătăţile preparate de albanezi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite