Mii de olteni vor fi amendaţi de primării pentru că nu şi-au asigurat locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici amenzile ce vor fi aplicate începând cu data de 15 iulie nu-i determină pe olteni să-şi asigure casele. Doar maximum o persoană pe zi îşi asigură locuinţa împotriva dezastrelor, se plâng asiguratorii.

Pe 15 iulie, se împlineşte un an de la startul programului de asigurare obligatorie a locuinţelor. Este şi termenul prevăzut pentru neaplicarea de sancţiuni, peste o săptămână şi jumătate primăriile trebuind să recurgă la amendarea proprietarilor care nu au încheiat o poliţă obligatorie care să acopere cele trei riscuri- cutremur, alunecări de teren şi inundaţii. Dacă la nivel naţional Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a estimat un grad de asigurare de doar 7,4%, şi la nivel judeţean cei care trec pragul agenţiilor se pot număra pe degete. „Se interesează surprinzător de puţine persoane, multe solicitând informaţii privind o eventuală amânare a termenului. Ritmul este unul de melc: doar maximum o persoană de zi încheie poliţa, cea mai ieftină. Nu am avut nicio solicitare din mediul rural. Percepţia publică este slabă, oamenii nu au înţeles că vor fi sancţionaţi şi, mai important, nu sunt conştienţi că este spre binele lor să-şi asigure acoperişul de deasupra capului”, spune Gheorghe Floricică, agent de asigurări.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO cu prăpădul lăsat de furia apelor în Olt


Verificare online a asiguraţilor
Potrivit ultimului recensământ general, Oltul numără 185.468 de proprietăţi cu destinaţia de locuinţe. Primarii au avut obligaţia de a transmite până acum PAID, societate care gestionează la nivel naţional programul de asigurare, o situaţie exactă a clădirilor. În schimb, edilii vor fi înştiinţaţi cu privire la proprietarii care nu şi-au îndeplinit obligaţia asigurării, putând aplica amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. „La sfârşitul lunii trecute, Instituţia Prefectului a trimis primăriilor adrese prin care li s-a comunicat faptul că PAID le va transmite lunar atât lista cu proprietarii care nu s-au asigurat, cât şi valoarea obligaţiei datorate de fiecare. PAID va stoca aceste date pe interent, putând fi accesate după data de 15 iulie. Primarii dispun pentru verificare de parolă şi username, informaţii deja comunicate”, spune Petre Lupu, directorul Cancelariei prefectului. 

Asigurare în contul ajutorului social

Pentru beneficiarii ajutorului social, costul asigurării va fi suportat de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, urmând să fie reţinut eşalonat din ajutorul social. În Olt, nu toţi vor beneficia de acest ajutor, existând numeroase primării care nu au răspuns solicitării agenţiei judeţene. „Am primit datele cu beneficiarii de ajutor social proprietari ai unei locuinţe doar de la 87 de primării din cele 112 din judeţ. Avem circa 5400 de beneficiari, iar de asigurare vor beneficia 823 de proprietari cu locuinţe din categoria A şi 651 tip B”, declară Cătălin Davidescu, director AJPS Olt.   
Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite