Slatina: Aproape 150 de şcoli din Olt nu au autorizaţie de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2010-2011, sute de şcoli din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

Deşi se confruntă an de an cu aceleaşi probleme, şefii unităţilor de învăţământ din judeţul Olt par să nu înveţe nimic. Mulţi dintre ei au fost prinşi din nou pe picior greşit de inspectorii în sănătate publică. Cu puţin timp înainte de începerea noului şcolar, numai 259 de unităţi şcolare au primit avizul sanitar de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt. 144 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi structuri nu sunt pregătite să-şi primească elevii, iar alte 92 sunt în curs de autorizare. Spre deosebire de anul trecut atunci când numărul şclilor neautorizate sanitar a fost de 332 de unităţi, anul acesta numărul şcolilor cu probleme a scăzut.

Condiţii pentru autorizaţia sanitară

Pentru a primi avizul sanitar de funcţionare şcolile trebuie să îndeplinească câteva condiţii. „Trebuie să aibă o sursă de apă, pe care majoritatea nu o au, să aibă gard împrejmuitor, mobilier adecvat numărului de elevi, grupuri sanitare igienizate, pe secţii şi care trebuie să aibă neapărat uşi, iar clădirea să nu fie deteriorată. Acesta sunt numai o parte din condiţiile minime necesare însă sunt cele esenţiale“, a spus dr. Magdalena Stegaru, din cadrul DSP Olt. Probleme sunt numai în mediul rural, acolo unde fie nu e apă curentă potabilă, fie lipsesc grupurile sanitare igienizate, sau pur şi simplu clădirile sunt foarte vechi.
Cursurile vor începe însă în toate şcolile oltene la 13 septembrie, indiferent dacă există sau nu autorizaţie sanitară de funcţionare. „Şcolile vor funcţiona chiar dacă nu au autorizaţii sanitare“, a precizat Marius Bălaşa, inspectorul general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt. Condiţiile vor fi mai drastice însă începând cu anul şcolar 2011-2012, atunci când şcolile care nu vor îndeplini condiţiile cerute vor fi închise, spune şeful ISJ Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite