Anvelope de milioane de euro, salarii de sute de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pirelli are 2.400 de angajaţi
Pirelli are 2.400 de angajaţi

În timp ce conducerea companiei Pirelli Tyres se laudă cu investiţii de sute de milioane de euro, cea mai recentă fiind extinderea fabricii de anvelope de la Slatina, angajaţii uneia dintre cele mai mari firme de pe platforma industrială a oraşului muncesc din greu şi câştigă salariul minim pe economie.

Realităţile dure de la Pirelli Tyres au fost făcute publice de unul dintre liderii de sindicat în urmă cu câteva luni. Tânărul Dragoş Stanciu (33 ani), liderul Sindicatului „Speranţa“ a intrat la jumătatea lunii martie în greva foamei. Blamat de unii, încurajat de alţii sindicalistul a ieşit în stradă cerând mărirea salariilor, adoptarea unor norme de muncă corecte sau înregistrarea bolilor profesionale. „Avem salarii foarte mici, iar munca este multă şi personalul foarte puţin. Am avut chiar şi decese în cadrul companiei din cauza stresului şi suprasolicitării. Vrem să ni se înregistreze bolile profesionale dovedite. De doi ani jumate mă chinui să discut cu conducerea, dar n-au avut urechi să ne audă“, declara sindicalistul atunci.

„Oamenii muncesc pe salarii mici“

Acum, la şase luni de la protest, Dragoş Stanciu a vorbit în exclusivitate pentru ADS Slatina despre schimbările generate în companie de acţiunea sa de protest, considerată nejustificată la acea vreme de conducerea companiei. „ În acest an, salariile au crescut cu 12 la sută, însă 8 la sută a fost inflaţia. Am avut un caz, un salariat care a avut curajul să spună şi să demonstreze cu acte că are o boală profesională şi i-a fost recunoscută. Nu ştiu dacă este meritul meu. Oricum, în continuare oamenii muncesc pe salarii mici. La încadrare ei primesc 730 lei brut. Am stat de vorbă cu o parte din băieţi iar ei îmi spun că preferă să vină la serviciu pe salariile ăstea decât să stea acasă şi să sape în grădină. De aceea spun că oamenii sunt de vină“, a spus el. În replică, reprezentanţii fabricii de anvelope spun că salariile angajaţilor sunt direct proporţionale cu munca lor.
“Pirelli garantează tuturor angajaţilor săi drepturi salariale în conformitate cu volumul de muncă prestat, respectând legile în vigoare. Politica salarială Pirelli este rezultatul acordurilor cu sindicatele, cel mai recent acord fiind semnat în iulie 2011, cu sindicatul recunoscut prin lege ca majoritar. Grija faţă de angajaţii Pirelli Tyres România reprezintă una dintre valorile companiei, care are în desfăşurare o serie de programe de responsabilitate socială menite să sprijine personalul companiei şi familiile acestora“, spun reprezentanţii Pirelli Tyres. 

Află din ADS Slatina, care este de astăzi la chioşcurile de difuzare a presei, ce mai spune sindicalistul Dragoş Stanciu!

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite