Slatina: Angajaţii, lăsaţi fără asigurări de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Angajaţii, lăsaţi fără asigurări de sănătate
Slatina: Angajaţii, lăsaţi fără asigurări de sănătate

Peste 2.400 de agenţi economici din judeţul Olt figurau la sfârşitul lunii iulie ca fiind datori la Casa de Asigurări de Sănătate. Suma datorată este de 4,77 milioane lei.

Numărul firmelor oltene care nu şi-au plătit contribuţia către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt este, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) de 2.473. Suma datorată de agenţii economici olteni se ridică la 4,77 milioane lei. „La data de 31 iulie 2009 au fost înregistraţi 2.473 de agenţi economici care nu au plătit taxele către CAS. Suma datorată este de 4,77 milioane lei“, a spus Mihaela Marinescu, purtătoarea de cuvânt a DGFP.

Medicii de familie sunt şi ei afectaţi

Reprezentanţii CAS Olt spun că angajaţii firmelor datoare nu pot beneficia de servicii medicale numai în cazul în care agentul economic nu-şi plăteşte contribuţia timp de 3 luni. „Numai în cazul în care firma nu şi-a plătit contribuţia timp de 3 luni, angajaţii vor apărea în baza noastră de date ca neasiguraţi şi nu vor putea beneficia de serviciile medicale“, a spus Constanţa Coteneanu, purtătoarea de cuvânt a CAS Olt. Aceasta a adăugat că, de-a lungul timpului, s-au înregistrat zeci de cazuri. „Noi nu putem afla de persoanele în cazul acesta numai dacă vin la ghişeu şi solicită o adeverinţă. Putem spune că s-au înregistrat zeci de cazuri“, a spus Coteneanu.
Afectaţi firmele oltene datornice sunt şi medicii de familie, care primesc mai puţini bani pentru controlul unui pacient care figurează ca neasigurat. „Medicii de familie sunt şi ei afectaţi de datoriile firmellor către CAS, pentru că primesc mai puţini bani pentru pacienţii neasiguraţi“, a explicat Constanţa Coteneanu. 

A murit pentru că nu era asigurat medical

Oamenii se tem că firmele la care lucrează s-ar putea afla pe lista neagră a datornicilor, mai ales după scandalul de la începutul anului, atunci când un bărbat din Drăgăneşti-Olt a fost lăsat să moară pe holurile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina pentru că nu avea asigurare medicală. „Vă daţi seama că ne e frică pentru că nu ştim ce ne aşteaptă dacă vom fi vreodată bolnavi. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu bărbatul ăla din Drăgăneşti care a murit la spital. Nu l-au băgat în seamă că nu avea asigurare. Aşa poate să se întâmple cu oricare dintre noi“, a spus Mariana Toma, muncitoare, de 47 ani.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite