Slatina: Maria Andronie păstrează tradiţiile populare din Brebeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Maria Andronie păstrează tradiţiile populare din Brebeni
Slatina: Maria Andronie păstrează tradiţiile populare din Brebeni

Dragostea pentru tradiţiile şi obiceiurile populare, dar şi dorinţa de a-i ajuta pe copiii din comuna sa au îndemnat-o să înfiinţeze o asociaţie care se ocupă de promovarea folclorului oltenesc.

Când a venit în comuna olteană Brebeni a descoperit că oameni care locuiesc în zonă iubesc tradiţiile şi folclorul, însă nimeni nu se ocupa de promovarea valorilor locale. Maria Andronie s-a gândit că poate face ceva pentru a duce mai departe muzica, dansurile şi obiceiurile bulgarilor şi românilor din sat. „Mi-am dat seama că pentru mine şi familia mea am tot ceea ce îmi doresc, de aceea am hotărât că trebuie să fac ceva şi pentru oamenii din comună, mai ales pentru copii. Am vrut să găsesc pentru ei un mod plăcut de petrecere a timpului liber şi am înfiinţat asociaţia «Eco Flora», care îşi propune, printre altele, să promoveze folclorul în rândul generaţiei tinere“, explică Maria.

Ansamblu de dansuri populare la Brebeni

Soţie de primar, Maria s-a gândit că ar fi bine ca localitatea condusă de soţul său să aibă şi un ansamblu de dansatori. „Am adus un coregraf renumit şi i-am daunat pe toţi cei peste 270 de copii din comună la un loc. Am adus un casetofon de acasă şi am organizat o selecţie pentru dansuri populare. Aşa am ales cei 45 de copii, pe care i-am învăţat să danseze şi să iubească folclorul tradiţional oltenesc. Acum sunt foarte mândră de ei şi le sunt alături la toate spectacolele la care participă“, povesteşte femeia.
Într-o comună în care dansurile, obiceiurile şi tradiţiile erau date uitării, Mariana Andronie a reuşit să formeze trei echipe de dnasatori. Hora satului, dansul ţigănesc şi căluşul tradiţional sunt cele trei latru folcorile exploatate de copiii din Brebeni. „Avem într-un sat al comunei mulţi copii de etnie romă, iar pentru ei am înfiinţat această formaţie de dansuri ţigăneşti. Îmi doresc să îi implic şi pe ei în toate aceste activităţi, pentru a nu se simţi marginalizaţi. Sunt copii foarte talentaţi şi cumini şi participă cu bucurie la repetiţii şi spectacole.

Promovează tradiţiile bulgarilor

Mariana Andronie nu a uitat nici de tradiţiile bulgarilor care locuiesc la Brebeni. Promovează costumele lor tradiţionale, obiectele populare specifice, muzica, dansurile şi mâncărurile lor. „Comuna Brebeni este bogată în obiceiuri şi tradiţii şi pentru faptul că aici trăiesc foarte mulţu bulgari, care încă mai vorbesc limba lor şi păstrează anumite obiceiuri şi tradiţii. Lutica, o mâncare făcută din roşii, ardei şi usturoi, portul popular, cobiliţa pentru apă sau baniţa pentru mâncare sunt numai cteva dintre obiectele specifice pe care vrem să le păstrăm în comuna noastră“, mărturiseşte Maria Andronie.
Maria are grijă să îi motiveze pe copiii talentaţi cu diferite premii şi să le confecţioneze costume din banii săi celor care au o situaţie materială grea. „Copiii vin la repetiţii şi la spectacole cu şi mai mare bucurie, dacă sunt motivaţi“, spune soţia primarului din Brebeni.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite