Slatina: Alpinistul Horia Colibăşanu: “Nu am rezistat mai mult de 4 minute pe vârf. Nu este ca la Cupa Mondială să te bucuri o jumătate de oră de victorie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

4 minute, atât a stat Horia Colibăşanu pe Annapurna. A făcut 12 poze şi a ridicat steagul Slatinei deasupra lumii. Românul şi-a servit colegii înainte de expediţie cu şuncă ţărănească şi caşcaval afumat

Aşa cum a promis atunci când era încă în Himalaya şi a reuşit să urce în premieră pe cel mai periculos munte din lume, Annapurna de 8.091 de metri, alpinistul Horia Colibăşanu a venit la Slatina şi a povestit cum a trecut peste momentele dificile ale expediţiei.
Primăria Slatina a fost sponsorul oficial al expediţei care s-a numit Slatina-Annapurna, iar Horia a primit 21 000 de lei. “Ajutorul pe care l-am primit de la primărie a fost mai mult de jumătate din bugetul expediţiei şi mă bucur că am putut să duc steagul Slatinei pe Annapurna. Acolo a fost cumplit de frig şi m-am bucurat de victorie 4 minute, alţii au coborât după numai 2 minute. Am făcut 12 poze şi nu mă gândeam decât să nu fac degerături la mâini. De reuşita expediţiei m-am bucurat abia a doua zi dimineaţa când m-am trezit şi mi-am dat seama că totul s-a terminat cu bine”, a povestit Horia. Bucuria a fost repede umbrită de vestea că un spaniol nu a mai putut coborî, iar Horia a hotărât să meargă în căutarea lui. “Ar fi avut şanse dacă doi ruşi de la noi din tabără care au făcut edem cerebral nu ar fi consumat tot oxigenul. Am savlat două vieţi, în loc de una. Am vrut să îl salvez şi chiar am ajuns cu elicopterul la 7 000 de metri, acesta fiind un record mondial de altitudine, dar nu am putut face nimic pentru Tolo Calafat”, a povestit alpinistul.

image


A mers 4 zile pe jos până la aeroport

Aventura nu s-a terminat însă aici pentru Horia şi colegii a trebuit să meargă 150 de kilometri pe jos până la aeroportul din Nepal. “După ce am coborât, am mers 4 zile pe jos până la aeroportul din Nepal pentru că toate şoselele erau blocate şi nu circula nici un mijloc de transport. Erau nişte mişcări împotriva regimului cumunist. Am mers pe scurtăuri , pe cărări de munte, 150 de kilometri până la aeroport”, a spus Horia Colibăşanu.
Expediţia a fost presărată şi cu momente comice de care alpinistul îşi aminteşte acum cu plăcere. “I-am făcut foarte fericiţi pe colegii mei când le-am dat să mănânce şuncă ţărănească şi caşcaval afumat. Atunci am, avut parte de o masă sănătoasă şi nu am mai mâncat hrana liofilizată pe care o preparam punând apă fiartă peste ea”, a povestit alpinistul. În această expediţie, Horia şi-a pierdut tot echipamentul de aproximativ 5000 de euro pentru că în elicopter a trebuit să se urce fără rucsac.
Alpinistul roman nu se opreşte însă aici, vrea să cucerească toate vîrfurile din Himalaya, următorul pe listă fiind Lhotse ( 8518 metri). Peste 2 ani, când o să împlinească 35 de ani vrea să cucerească şi Everestul.
“Noi o să fim alături de el pentru că este oltean de-al nostru şi este o mândrie pentru noi. Noi vrem să facem la viitorul Club Nautic Plaja Olt un perete de escalădări şi vrem să convingem tot mai mulţi tineri să facă acest sport”, a spus Minel Prina, administrator public din cadrul Primăriei Slatina.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite