ALARMANT Sute de olteni au fost diagnosticaţi cu cancer în 2010. Află care este cel mai răspândit tip şi cum poţi preveni boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt derulează luna aceasta o campanie de prevenire a cancerului. Specialiştii vor informa cetăţenii cu privire la factorii de risc şi prevenirea acestei boli.

Sute de oameni din judeţul Olt au fost diagnosticaţi cu cancer în 2010. Potrivit unei statistici a DSP Olt pe primul loc se situează cancerul bronho pulmonar, 196 de cazuri fiind descoperite anul trecut. Cancerul gastric este şi el foarte răspândit, în 2010 fiind diagnosticaţi 109 olteni cu această boală. Acesta este urmat de cancerul de sân cu 90 de cazuri. Majoritatea bolnavilor provin din mediul rural.
În ceea ce priveşte mortalitatea, cei mai mulţi pacienţi decedaţi în 2010 au suferit tot de cancer bronho pulmonar, respectiv 204.

Ce presupune campania de prevenire

Tocmai pentru a reduce aceste cifre, DSP Olt desfăşoară în perioada octombrie - noiembrie campania „Cancerul poate fi prevenit“. „Obiectivele campaniei sunt: creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei ţintă privind factorii de risc pentru cancer, informarea privind tipurile de cancer care pot fi prevenite sau depistate prococe prin teste de screening, discutarea, revizuirea şi adoptarea strategiei naţionale şi a planului de acţiune pentru programele de screening vizând depistarea precoce a cancerului de col uterin, sân şi cancerului colo -rectal“, se precizează într-un comunicat de presă al Serviciului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Olt. În acest scop se vor distribui materiale informative la cabinetele medicilor de familie, în şcoli sau unităţi de producţie, vor fi instruiţi asistenţii medicali comunitari şi vor avea loc activităţi de educare a liceenilor şi acţiuni interactive cu femeile din unităţile de producţie.
Medicii spun că riscul de cancer poate fi redus prin alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite