Proteste cu peste 700 de oameni la Sibiu. Mesaj pe o pancartă: ”Trezeşte-te, România, că-ţi moare democraţia!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua de vineri, 10 februarie, când sute de sibienii au ieşit în stradă pentru a unsprezecea seară consecutiv, Primăria Sibiu a mai avizat un protest, unul ”prin cultură”.

UPDATE 21.11 Protestul de la Sibiu s-a încheiat după tradiţia ultimelor seri: oamenii s-au strâns în jurul celor cu steaguri, au pornit lanternele telefoanelor şi au intonat imnul României. Imediat după, grupuri de protestatari au început să plece către case. La zece minute dupa ora 21:00, piaţa a rămas goală.

image

UPDATE 20.50 Cei 700 de oameni s-au întors în piaţa, după un scurt marş. Printre oameni se discută numărul redus de participanţi. "Pentru mine e uşor, sunt tânăr. Dar cei care au familie, copii... e normal să nu poată veni chiar în fiecare seară", e de părere Adrian. Coloana a scandat, totuşi, şi către cei care au rămas în case - "Aţi votat lichele, staţi după perdele!".

La Sibiu, mulţimea de manifestanţii strigă ”Hoţii!”

La minus trei grade sub zero, repertoriul serii a fost primenit şi cu "Dragnea şi hoţii lui, trădătorii neamului!" şi "în fiecare seară, ne-adunăm iară!".

image
image

UPDATE 20.12 Aproximativ 700 de oameni au pornit în marş prin centrul istoric al oraşului, scandând "Nu plecăm, rezistăm". Printre protestatari e şi Ovidiu, un tânăr cu o pancartă nouă - "Trezeşte-te, România, că îţi moare democraţia!". "Moare democraţia pentru că nu mai avem un guvern, o legislaţie sau mecanisme ale statului care să funcţioneze. Avem doar un PSD la putere, care face ce vrea el. Să încercăm să oprim toate acestea. Nu avem de ales, decât să ieşim la proteste până când reuşim".

”Nu plecăm!, Rezistăm!”, mesajul sibienilor ieşiţi vineri seara la protest

UPDATE 19.55 Aproximativ 300 de sibieni s-au strans în Piaţa Mare a oraşului vineri seara, cu un sfert de oră înainte de 20:00. Scandările continuă împotriva Guvernului şi a liderilor partidelor aflate la putere. 

image

"Ies pentru copii şi bunici, deoarece nu vreau să despart familia: nu vreau să fiu nevoit să plec din ţară. Clasa politică trebuie să se schimbe: mai puţin furt, mai puţină minciună. Ne mint în faţă, continuă să ne mintă în faţă. Nu vor să recunoască faptul că ceea ce au facut e greşit fundamental", spune Claudiu, care alături de copil şi bunici participă la fiecare protest organizat la Sibiu din 18 ianuarie încoace.

Manifestant din Sibiu: ”Clasa politică trebuie să se schimbe: mai puţin furt, mai puţină minciună”

Dragomir, aflat în apropiere, cere şi o presă "curată". "E păcat de bătrânii care sunt minţiţi la televizor".

UPDATE 19.34 În Piaţa Mare a Sibiului sunt circa 200 de oameni.

image

Avizul favorabil al administraţiei a fost emis în condiţiile în care este estimată o prezenţă de aproximativ o sută de persoane.

”Protestul constă în lecturarea cărţilor precum Constituţia, Codul Penal, DEX-ul etc. Pe perioada desfăşurării manifestaţiei, persoanele participante vor avea lipit pe spate o coală A4 cu textul #rezist şi vor fi îmbrăcaţi în ţinute decente. Nu se va folosi portavoce şi orice alt element care ar perturba liniştea publică. Pancartele nu vor conţine injurii sau mesaje jignitoare. Lecturarea nu se va face cu voce tare”, scrie în avizul emis de Primăria Sibiu.

Avizul a fost solicitat de către Doru Apostol, inginerul sibian care a legalizat şi protestele din fiecare seară de la Sibiu.

Nu se fumează

”Ora de lectură”, după cum a fost botezată, va avea loc duminică, între orele 13:00 şi 14:00, în zona statuii lui Gheorghe Lazăr din Piaţa Mare. Fiecare participant este îndemnat să vină cu un scaun. ”Eu cred că o să aduc cu mine «Fizica viitorului», de Michio Kaku. Sunt curios cu ce cărţi vor veni şi ceilalţi, cu care am vorbit”, spune Doru Apostol.

Iniţiativa acestui protest a fost, acum câteva zile, ”supusă consultării publice” pe reţelele de socializare, iar reacţiile (inclusiv cele offline) au fost bune, arată Doru Apostol. ”Să arătăm că suntem culţi. E un efort permanent şi o plăcere în acelaşi timp. Sunt invitate notabilităţile oraşului. Nu contează culoarea politică. Nu se întocmesc liste de prezenţă. Nu se fumează. O formă de protest prin care să demonstrăm că ne-am săturat de atâta ură şi înverşunare”, era o parte din textul iniţiativei supusă dezbaterii.

Al treilea ”altfel”

Protestul prin cultură nu este prima manifestare inedită în contextul mişcărilor de stradă din întreaga ţară. De ieri, în Piaţa Mare a oraşului şi-a mutat spaţiul de lucru şi actorul Charlie Fălămaş, care cere astfel demisia Guvernului. În cursul zilei de vineri, artistului i s-a alăturat şi un student la medicină. Iar duminica trecută, la Protestul copiilor, au participat peste 200 de părinţi şi copii, cei din urmă primind bomboane de la jandarmi.

A 11-a seară cu proteste

Pentru vineri seara, însă, iniţiatorii mişcărilor de stradă din Sibiu aşteaptă revigorarea maselor. În ultimele trei seri de proteste, participarea a scăzut de la 5.000, la 2.000 şi, mai apoi, la aproximativ 1.500 de oameni.

Locul de întâlnire rămâne acelaşi, Piaţa Mare a oraşului, de la ora 18:00. Plecarea în marş este programată pentru 19:30, iar traseul va fi stabilit în funcţie de numărul celor prezenţi. În cazul unei participări masive (de la 5.000 de oameni în sus), traseul va include şi cartierul Hipodrom, cel mai populat din Sibiu. În caz contrar, marşul se va limita la zona centrală.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite