La ce trebuie să fim atenţi când ne cumpărăm un apartament. Cum găsim viciile ascunse ale unei locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Verificati cu atentie inclusiv instalatiile din baie
Verificati cu atentie inclusiv instalatiile din baie

Dacă v-aţi hotărât să vă cumpăraţi un apartament, este foarte bine să fiţi atenţi la detalii aparent minore, care însă vă pot scuti mai târziu de probleme şi de cheltuieli deloc de neglijat.

Florenţi Stanciu, expert imobiliar şi proprietara unei agenţii de profil din Sibiu, a explicat pentru ”Adevărul” la ce detalii trebuie să fim atenţi atunci când ne achiziţionăm o locuinţă. Anumite detalii pot fi observate de fiecare la o privire mai atentă, însă specialistul spune că varianta cea mai bună, înainte de achiziţionare, este să fiţi însoţiţi la vizionare de un inginer constructor, care va şti să vă spună cu exactitate ce probleme are locuinţa. 

Cum ”depistăm” pereţii subţiri şi instalaţiile vechi

O variantă la îndemână pentru a vedea dacă locuinţa are sau nu pereţi subţiri este să mergeţi să o vedeţi după amiaza, când vecinii sunt acasă, pentru a putea constata dacă se aud sau nu zgomote. ”Tot pentru pereţi, un truc este să căutaţi gura de aerisire pe care o are fiecare centrală de apartament, acolo se poate vedea cu exactitate grosimea pereţilor”, explică specialistul. 

Atunci când verificaţi grosimea zidurilor, uitaţi-vă cu atenţie şi la ciupercile care pot apărea în perete – una dintre cele mai des întâlnite este cea asemănătoare unei pânze de păianjen. 

Pentru instalaţii, cel mai bine este să mergeţi în baie, acolo unde se află de regulă o cutie de vizitare. Deschideţi capacul şi puteţi astfel vedea care este starea acestora, cât de vechi sunt, dacă sunt sau nu deteriorate.

Atenţie la mucegai şi la urmele inundaţiilor

Pentru a fi siguri că nu veţi avea surpriza unor pete de mucegai, trebuie să vă uitaţi cu mare atenţie la fiecare colţ al casei. De asemenea, este bine să ţineţi cont de faptul că riscul de apariţie a mucegaiului este mai mare la apartamentele care nu au geam la baie. Un alt indiciu al riscului de mucegai sunt geamurile – dacă termopanul este de proastă calitate, ud, ”transpirat”, atunci aveţi toate şansele să aveţi astfel de surprize. 

Dacă alegeţi un apartament situat la ultimul nivel, o recomandare ar fi să-l vizionaţi atunci când plouă, pentru a vedea starea acoperişului, dacă apar pete sau picături de apă pe tavan. Fiţi de asemenea atenţi la fisurile din tavan – sunt de regulă un indiciu al folosirii unor materiale de proastă calitate. 

Chiar dacă proprietarul nu recunoaşte, e posibil ca imobilul să fi fost inundat. Vă puteţi da seama de acest lucru după forma parchetului, dacă este uşor modificată, şi după colţuri şi plinte – în cazul în care proprietarul vă spune că forma parchetului este modificată din cauza şapei, care nu a fost turnată corespunzător. 

Cum verificăm canalizarea şi instalaţiile

Un miros neplăcut la scurgeri poate fi un indiciu pentru o canalizare care nu este făcută cum trebuie, unde s-au folosit materiale de proastă calitate. Iar problemele la scurgeri vin ”la pachet” cu costuri mari, pentru că atunci când se intervine gresia, faianţa, trebuiesc sparte şi înlocuite. 

Pentru instalaţia electrică, este recomandat să aprindeţi toate becurile şi să închideţi toate siguranţele, moment în care puteţi avea surpriza să rămâneţi cu un bec aprins, fapt ce dovedeşte că legăturile nu sunt făcute bine – fie ”furaţi” curent de la vecini, fie de pe casa scării. 

Instalaţiile de încălzire este recomandat să fie la vedere. Dacă acestea sunt ascunse, cereţi neapărat o schiţă. ”La instalaţiile ascunse, riscurile şi costurile sunt mult mai mari când apar probleme, dacă nu ai o schemă nu ştii unde trebuie intervenit, de asta este bine să fie cerută schiţa”, explică specialistul. Tot la capitolul instalaţii, e bine să daţi drumul la apă, să vedeţi dacă are sau nu o presiune bună. 

Cum vă puteţi recupera pierderile cauzate de vicii ascunse

E bine de ştiu că toate construcţiile de după 1991 au, sau cel puţin ar trebui să aibă, o carte tehnică pe care o puteţi cere şi în care apar toate materialele din care este realizat imobilul. De asemenea, e bine de ştiut că pentru viciile ascunse puteţi cere despăgubiri în instanţă, însă doar dacă preţul de achiziţie a fost cel al pieţei, nu mai mic. 

”Noii proprietari au 3 ani la dispoziţie de când au descoperit viciul în care pot deschide o acţiune în instanţă. Se încearcă întâi o înţelegere amiabilă, dacă nu se apelează la instanţă, cu condiţia să fie realmente un viciu ascuns şi nu unul aparent, ceva ce cumpărătorul ar fi putut vedea. De asemenea, dacă descoperiţi viciile înainte de achiziţie, preţul poate fi negociat”, explică specialistul.  

Vă mai recomandăm: 

Ponturi pentru vacanţa de iarnă ieftină. Cum se pot cumpăra bilete în staţiuni scumpe la preţ de chilipir

Consultanţi în cadrul unei agenţii de turism au explicat pentru ”Adevărul” care sunt aspectele care trebuie luăte în calcul, în funcţie de tipul de vacanţă pentru care optăm.

Cum îţi poţi recupera permisul de conducere în instanţă: unde pot greşi poliţiştii atunci când te trag pe dreapta

Un avocat a explicat, pentru „Adevărul”, când avem şanse să ne recuperăm în instanţă permisele de conducere după ce am fost opriţi în trafic de poliţişti.

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite