Ce ar putea păţi copiii dacă folosesc prea mult telefoanele sau tabletele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Între jucăriile clasice şi tabletă, copiii aleg de cele mai multe ori gadgetul. Ceea ce poate genera miopie FOTO Traian Deleanu
Între jucăriile clasice şi tabletă, copiii aleg de cele mai multe ori gadgetul. Ceea ce poate genera miopie FOTO Traian Deleanu

Din cauză că privesc de foarte aproape ecranul telefonului sau al tabletei, copiii riscă să devină miopi, avertizează oftalmologul Adriana Stănilă, cu o experienţă de peste 30 de ani în domeniu. „Dau uscăciune ochiului“, avertizează, printre altele, medicul.

Obiceiul tot mai răspândit al tinerilor părinţi din România, de a-şi împroprietări copiii cu tablete sau telefoane din gama celor inteligente pot duce la afecţiuni serioase ale vederii celor mici, avertizează dr. Adriana Stănilă. Ea apreciază că mulţi copii devin miopi din cauza felului în care folosesc telefoanele sau tabletele, astfel încât ceea ce în trecut era botezat între medici „miopie de şcoală“, acum a primit denumirea de „miopie de telefon“.

„Devin miopi din cauză că stau cu ochii foarte aproape de telefon şi îşi blochează ochii în vederea de aproape. Pe lângă asta, apare şi uscăciunea ochiului. Cum copiii stau foarte atenţi, uită să clipească. Uscăciunea ochiului a devenit o patologie a epocii moderne la copii şi tineri“, explică medicul sibian.

Dilema părinţilor şi a medicilor

Utilizarea intensivă a gadgeturilor cu ecran, în paralel cu cea a laptopului şi a televizorului amplifică efectele negative asupra ochiului, mai arată dr. Adriana Stănilă. Care admite faptul că aceste aparate nu mai pot fi ignorate în viaţa cotidiană, fie şi în cea a copiilor. „Aceste dispozitive sunt necesare, sunt viitorul şi nu putem opri copiii din a le folosi. Nu putem să le spunem părinţilor să nu-şi mai lase deloc copiii la televizor, calculator, telefon, că doar şi noi adulţii le folosim, altfel rămânem în urmă“, arată doctorul oftalmolog. Condiţii în care, recomandarea ar fi limitarea accesului copiilor la astfel de dispozitive doar pentru activităţile legate de şcoală, pe cât posibil.

Clipiţi des, beţi apă şi consultaţi medicul

Împotriva „uscăciunii ochiului“, recomandarea medicilor este ca cei mici să clipească mai des şi să consume apă mai multă. „Pe lângă asta, să avem şi un regim alimentar sănătos, bogat în fructe şi legume“, mai arată dr. Adriana Stănilă.
 

Potrivit ei, patologia legată de vedere apare, de obicei, încă de la naştere, astfel că cei care poartă ochelari de mici sunt îndrumaţi să consulte medicul cel puţin o dată pe an. „Înainte de toate, ar trebui să dispară mitul vechi că nu au ce căuta cu copilul la oftalmologie până la trei ani. Nu contează dacă cel mic are trei zile sau şase luni. Dacă au văzut că din când în când îi deviază un ochişor sau orice altceva ce atrage atenţia trebuie să meargă la un consult. După vârsta de şapte ani, problemele se remediază foarte greu“, arată dr. Adriana Stănilă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite