Medicii pleacă pe capete în occident, pentru a scăpa de salariile penibile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În total, anul trecut, 2.779 au cerut certificate profesionale curente (good standing) pentru a putea lucra în străinătate. Destinaţiile preferate de medicii români sunt Franţa, Marea Britanie şi Germania.


Din Braşov vor pleca 80 de specialişti de medicină generală şi de familie, terapie intensivă şi chirurgie generală. Şi la Mureş, 79 de specialişti de medicină generală şi reanimare vor lua calea străinătăţii. Numărul medicilor care pleacă plasează cele două judeţe pe locurile şase, respectiv şapte la nivel naţional. Pe primele locuri se situează Bucureştiul, Clujul şi Iaşiul.

Şi specialiştii sibieni vor să lucreze în străniătate ca medici de familie, generalişti, chirurgi şi profesionişti în terapie intensivă. În total 63 de medici vor pleca peste hotare. Sibiul este pe locul nouă pe ţară la număr de specialişti care vor să lucreze în occident.

Salarii de mizerie

Principalul motiv pentru care medicii nu vor să rămână în ţară este salariul. În România, un rezident câştigă în jur de 800 de lei, puţin peste salariul minim pe economie. Practic după şase ani de facultate, un medic are un salariu sub 200 de euro. Un medic primar, cu o vechime în muncă de peste 15 ani câştigă,. pe lună, 2.516 lei, adică în jur de 600 de euro.

În occident, salariul minim al unui medic începător este 1.500 de euro şi poate ajunge în cazul specialiştilor şi la 8.000-10.000 de euro. Un medic cu zece ani vechime, care pleacă să muncească în străinătate câştigă în jur de 4.000 de euro, adică de şapte ori mai mult decât salariul maxim din România.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite