Asfaltări pe ploaie la Sibiu. Motivul pentru care drumarii s-au grăbit să termine lucrările de 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asfaltare pe ploaie la Sibiu Foto turnulsfatului ro
Asfaltare pe ploaie la Sibiu Foto turnulsfatului ro

O nouă stradă care ar urma să lege două cartiere şi să devină în acelaşi timp o alternativă la traficul şi aşa aglomerat din municipiul Sibiu, după ce o altă arteră se va închide pentru modernizare, a devenit subiect de scandal.

Mai mulţi sibieni au semnalat asfaltările pe timp de ploaie în Sibiu, deşi autorităţile spun că totul este în regulă. Locatarii zonei au observat modul controversat în care se fac lucrările, iar imaginile surprinse au devenit virale şi au iscat vii dezbateri. Sibienii s-au arătat revoltaţi că se toarnă mixtură asfaltică pe ploaie. 

Angajaţii se apără şi susţin că au primit „ordine de sus”, iar dirigintele de şantier pretinde, că fiind precipitaţii reduse, nu vor fi probleme, iar în cazul în care acestea vor apărea, vor fi remediate oricum în perioada de garanţie.

Reprezentanţii asocierii de firme care se ocupă de lucrare spun şi ei că sunt presaţi de primărie să termine lucrarea cât mai curând, în pofida prognozelor meteo. 

Deocamdată, reprezentanţii Primăriei Sibiu nu au reacţionat în niciun fel, dar au lăsat de înţeles că urmează să o facă în cel mai scurt timp posibil.  

Asfaltare pe ploaie la Sibiu Foto turnulsfatului ro

Asfaltare pe ploaie la Sibiu Foto turnulsfatului ro

De ce s-au grăbit drumarii să asfalteze drumul peste Câmpşor 

Proiectarea şi execuţia noii artere rutiere, pe o lungime de un kilometru, a fost încredinţată în urmă cu doi ani asocierii Comtram - Eko Top Sib SRL, pentru aproximativ 2 milioane de euro. Strada ar urma să lege două cartiere: Turnişor şi Ştrand. 

Lucrările au fost grăbite întrucât ruta reprezintă una dintre variantele alternative anunţate de Primăria Sibiu în condiţiile în care traficul va fi restricţionat pe şoseaua Alba Iulia, pentru lucrările de modernizare şi extindere a podului peste Cibin, care au început duminică, 1 mai. 

În aceste condiţii, circulaţia în zona podului va fi restricţionată parţial şi chiar total în anumite intervale, primul dintre ele fiind anunţat pentru perioada 6 - 8 mai.

„Erau nişte bălţi imense”

Vineri, 29 aprilie, muncitorii au început să asfalteze, în pofida faptului că a plouat mai toată ziua, cu întreruperi. 

Dirigintele de şantier susţine că lucrările au demarat într-un moment, înainte de prânz, în care s-a oprit ploaia şi după amorsare s-a trecut la turnarea asfaltului, fapt confirmat şi de către localnici. Doar că aceştia au remarcat că s-a continuat cu asfaltarea şi după ce a reînceput ploaia: „Am crezut că se vor opri, dar au continuat, în ciuda ploii”, au menţionat sibienii. 

Deşi recunosc că dacă nu sunt întrunite condiţiile de amorsare şi de temperatură a mixturii asfaltice vor apărea probleme, drumarii susţin că apa de ploaia s-a evaporat din cauza temperaturii ridicate a mixturii asfaltice şi consideră că cei cinci ani, termen de garanţie a lucrării, reprezintă un argument solid pentru remedierea unor eventualele probleme. 

„Tot oraşul îi plin de gropi şi unde au asfaltat s-a lăsat asfaltul sau au apărut gropi”, au mai semnalat localnicii. Aceştia consideră că execuţia lasă de dorit şi că reprezintă „bani aruncaţi pe fereastră” şi atrag atenţia asupra faptului că situaţia este diferită faţă de ceea ce declară sau lasă să se înţeleagă cei care se ocupă de lucrare: „Am trecut şi eu pe acolo. Erau nişte bălţi imense. Nu are cum să se lipească acel asfalt în mod corect. Peste un an îl raşchetează şi îl mai toarnă încă o dată”. 

Asfaltare pe ploaie la Sibiu Foto turnulsfatului ro

Asfaltare pe ploaie la Sibiu Foto turnulsfatului ro

Asfaltările pe timp de ploaie, la modă în Sibiu

Asfaltările pe timp de ploaie în Sibiu sunt o „modă” a ultimilor ani. Spre exemplu, în mai 2021, drumarii au ieşit să asfalteze o groapă pe DN1. între Mohu şi Veştem, în zona Ecvestria, deşi ploua torenţial. 

La fel s-a întâmplat şi în urmă cu doi ani, tot în luna mai, chiar în timpul unei vizite oficiale a prefectului, preşedintelui Consiliului Judeţean din Sibiu şi directorului de la Drumuri şi Poduri SA, care inspectau asfaltarea drumului judeţean Cisnădie – Cisnădioara. În imaginile postate chiar de oficialităţi se observa cum se turna asfalt deşi ploua abundent. Chiar şi în 2019, s-a asfaltat Strada Constituţiei, din municipiul Sibiu, în timp ce ploua torenţial.

Specialiştii recunosc că multe dintre aceste lucrări sunt executate oarecum la limită şi că problema cea mai mare o ridică de fapt calitatea mixturii asfaltice. 

În vara anului trecut, şi pe Valea Oltului drumarii au fost surprinşi asfaltând tot pe timp de ploaie. La fel ca şi acum, au motivat că precipitaţiile nu erau însemnate cantitativ, iar dacă vor interveni probleme, acestea vor fi remediate, în schimb au recunoscut că asfaltul era ud. 

Asfaltare pe ploaie la Sibiu Foto turnulsfatului ro

Asfaltare pe ploaie la Sibiu Foto turnulsfatului ro

Termenul de finalizare a lucrărilor, jumătatea lunii mai

Noua stradă de legătură reprezintă o alternativă de ocolire a şantierului de pe şoseaua Alba Iulia, dar şi a traficului din Zona industrială Vest. Lucrările ar fi trebuit terminate încă din vara anului trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat, din cauza întârzierii ordinului de începere a lucrărilor, emis de către Primăria Sibiu abia la 13 mai 2021. Constructorul şi-a luat angajamentul că va termina lucrarea în opt luni, la care se adaugă sezonul de iarnă când execuţia pe şantier nu este posibilă. Ultimul termen a fost prevăzut pentru jumătatea lunii mai. 

Scandalul asfaltării pe ploaie vine la câteva zile după o altă lucrare „cu cântec” executată la graniţa municipiului Sibiu - un sens giratoriu construit pe marginea Căii Cinsădiei, închis la doar o zi de la darea în folosinţă întrucât, în lipsa marcajelor şi a indicatoarelor rutiere, punea în pericol circulaţia publică. Pe lângă faptul că a fost proiectat dezaxat, şi nu centrat pe axul căii principale, cum ar fi fost firesc, a dat mari bătăi de cap participanţilor la trafic, cei mai mulţi ignorându-l.

Vă recomandăm să mai citiţi:

România lui Dorel. Sens giratoriu dezaxat de la Sibiu, închis la nici o zi de funcţionare. Era pericol public VIDEO 

Asfalt turnat pe ploaie, posibilă cauză a haosului de pe DN 7, pe Valea Oltului VIDEO

Angajaţi surprinşi turnând asfalt peste zăpadă şi noroi: „Ce trebuia să facă, să se întărească asfaltul în camioane? VIDEO

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite