Alergiile de primăvară: ce afecţiuni poate provoca polenul în lunile mai şi iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care odată cu venirea primăverii strănută frecvent, au mâncărimi de nas sau ochi, nas înfundat, tuşesc sec ori descoperă diferite erupţii pe piele sunt îndemnaţi să consulte un alergolog. Acesta le poate prescrie un tratament corect împotriva alergiilor de primăvară.

Polenul este printre principalele cauze care declanşează alergiile primăvara, arată dr. Corina Porr, medic primar în alergologie şi imunologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Potrivit ei, polenul cel mai periculos este cel de mici dimensiuni, provenit de la copaci precum arinii, alunii sau mestecenii. Totodată, vinovat de declanşarea bolii fânului este considerat polenul gramineelor, familie de plante din care fac parte majoritatea cerealelor şi ierburilor şi al căror polen se răspândeşte în aer în lunile mai şi iunie.

La polul opus, mai puţin dăunător este polenul florilor de mari dimensiuni, colorate şi parfumate. „Pomii şi plantele cu flori mari, frumos colorate şi parfumate au un polen mai mare, greu, lipicios care nu stă mult timp în aer şi nu este o ameninţare pentru alergici“, spune dr. Corina Porr. Ea arată că alergia la graminee poate să apară la persoanele tinere, de la copii la adolescenţi, chiar dacă acestea nu au antecedente în familie.

Predispuşi sunt cei de la oraş

Atopia este o predispoziţie genetică ce favorizează apariţia alergiilor, arată medicul Corina Porr. În afara celor care au un istoric în familie legat de acest afecţiuni, medicii mai recomandă atenţie sporită şi din partea celor care în copilărie s-au tratat pentru urticarie, bronşiolite sau dermatită atopică. „Sunt predispuse persoanele care locuiesc la oraş, deoarece poluarea atmosferică este mai mare, fumătorii, cei care au frecvent infecţii virale sau bacteriene“, mai enumeră dr. Corina Porr.
 

Automedicaţia este departe de a fi o soluţie pentru cei care, aparent fără explicaţie, tuşesc ori le curge nasul, un consult de specialitate fiind cea mai potrivită opţiune. „Dacă ne tratăm «după ureche», rezultatele sunt pe măsură. Alergologul poate confirma sau nu, dacă avem o afecţiune alergică şi indică şi tratamentul de specialitate. Acesta din urmă se aplică pentru fiecare pacient în parte, iar pe lângă terapia antialergică se asociază şi alte tratamente în mod individualizat“, spune dr. Porr.


Consultul de specialitate va indica tipul de alergen responsabil de declanşarea simptomelor specifice şi, mai apoi, care este terapia antialergică indicată.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite