Afacere de succes cu săpunuri naturale făcute acasă. Secretele produselor de care s-au îndrăgostit clienţi din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sapunurile sunt fabricate manual, doar cu ingrediente naturale FOTO Ramona Găină
Sapunurile sunt fabricate manual, doar cu ingrediente naturale FOTO Ramona Găină

O tânără din Reghin, judeţul Mureş, a dezvoltat chiar în curtea casei sale un atelier în care face săpunuri naturale, unturi de corp, balsamuri de buze şi uleiuri de ras. De produsele ei s-au îndrăgostit clienţi din toată lumea.

Atelierul Alinei Dolha (30 de ani) este el însuşi o poveste. De la modul în care sunt ambalate produsele, cu foarte mare atenţie la detalii, la ingrediente, la florile de lavandă, la camera de procesare, totul vorbeşte nu doar despre produse de calitate, ci şi despre foarte multă dragoste pentru natură, sănătate şi oameni. 

Alina a terminat Relaţiile Internaţionale, dar n-a profesat niciodată în domeniu. Când a terminat facultatea, şi-a dorit să facă ceva practic şi aşa au început, ea şi soţul ei, căutările. ”În 2009, am găsit undeva o reţetă de săpun natural şi mi-a plăcut foarte foarte mult şi aşa am început să fac teste. Căutam alternative sănătoase la săpunurile din comerţ, am spus «Hai să fac un săpun pentru noi», şi după ce am început mi-a plăcut, le-am dat şi prietenilor, le-a plăcut şi lor”, povesteşte, amuzată. Îşi aminteşte şi acum de primul săpun, cu ulei de măsline, care nu arăta nici pe departe estetic dar a fost bun şi, cel mai mai important, le-a oferia satisfacţia lucrului făcut de ei. 

sapunuri reghin

Cinci ani de zile, până în 2014, au tot făcut teste, iar plaja celor care încercau produsele s-a lărgit. După membrii familiei, au urmat prietenii, apoi au mers la târguri de produse hand made şi le-au dat oamenilor să le încerce şi să vadă reacţiile. Au deschis apoi atelierul, în 2014, fără să se lase descurajaţi de partea de birocraţie, care nu a fost deloc uşoară. ”La partea de avize a fost foarte greu, în judeţul nostru nu existau astfel de activităţi. Am întrebat şi alţi producători, şi în alte judeţe, am adunat informaţii de la instituţii. Produsele sunt notificate la comisia europeană, trebuiesc testate într-un laborator de cosmetice”, explică Alina. 

Numele atelierului, Senia, nu este nici el întâmplător şi ilustrează cel mai bine, spune Alina, ideea săpunului natural, fabricat manual. ”Numele are origine arabă, provine din cuvântul arab ”zenia”, care înseamnă floare, şi simbolizează produsele noastre care sunt din natură, gingăşia, naturaleţea, puritatea”, spune Alina. 

sapunuri reghin

Săpunuri naturale, unturi de corp şi balsamuri de buze

Astăzi, în micul atelier din curtea casei se fac 14 reţete de săpun, şi totul se lucrează la fel ca la început, manual şi doar cu ingrediente naturale, fără adaosuri de parfum, coloranţi sintetici sau conservanţi. Reţetele sunt adaptate pentru diferite tipuri de piele, exfoliante, cu cafea, cu suc de morcovi, cu plante şi flori, cu argile, pentru pielea uscată, grasă, acneică, cu uleiuri esenţiale, care să ofere o stare de bine. ”Exotic morning”, spre exemplu, este un săpun revigorant, potrivit pentru dimineaţă, ”salt spa” are efect detoxifiant, două dintre produse au ca ingredient de bază laptele de capră. 

sapunuri reghin

Odată cu lansarea şi dezvoltarea gamei de săpunuri au crescut nu doar numărul clienţilor, ci şi cerinţele acestora. Ei sunt cei care i-au îndemnat să facă şi alte produse de îngrijire, respectând aceeaşi reţetă, a ingredientelor naturale, fără adaosuri de chimicale. Aşa au creat reţete pentru mai multe balsamuri de buze, făcute doar cu ingrediente ecologice, cu mentă, cocos şi cătină cu argan, untul de corp cu lavandă, uleiul de corp cu uleiuri esenţiale, exotice – ylang ylang şi grapefruit, sau uleiurile de ras din ingrediente naturale, care înmoaie barba şi permit lamei de ras să alunece mai uşor. 

4.000 de săpunuri pe an

Astăzi, în micul atelier de la Reghin se produc aproximativ 4.000 de săpunuri pe an, iar afacerea a rămas una de familie. Alina a făcut multă vreme singură săpunurile, acum, după ce a crescut cererea foarte mult, au angajat şi o persoană care să ajute la partea de producţie. Soţul Alinei, Alin, se ocupă de partea economică, iar ea spune zâmbind că face ”de toate”, ajută inclusiv la împachetat, dacă este nevoie. ”Eu am făcut singură totul la început, de al A şa Z, apoi, când comenzile au crescut, am angajat pe cineva pentru că nu mai făceam faţă”, povesteşte Alina. 

sapunuri reghin

Cele mai multe produse le vând în magazinul online pe care şi l-au deschis, şi unde şi-au format o clientelă fidelă, în general persoane tinere, între 25 şi 40 de ani, în cea mai mare parte femei, din toate colţurile ţării. Produsele lor se vând de asemenea în magazine naturiste, în cele de suveniruri dar şi la târgurile de profil. 

”Clienţilor noştri le plac produsele şi le place şi povestea noastră, au încredere în noi, şi le place de asemenea faptul că săpunurile sunt naturale şi că sunt fabricate în România. Avem clienţi români dar şi străini foarte mulţi, în mod special în magazinele de suveniruri. În Sighişoara, de exemplu, ne cumpără produsele mulţi americani, nemţi, clienţi din Emiratele Arabe. Acolo femeile se aranjează foarte mult şi vin şi cumpără cu setul”, povesteşe Alina şi îşi aminteşte, amuzată, cum un astfel de client a venit şi i-a cerut o plasă de săpunuri, ”Tot raftul, te rog”. 

image

Pasiune şi profit

Atelierul de la Reghin are o cifră de afaceri de aproximativ 10.000 de euro pe an şi un profit de aproximativ 30 la sută, în cea mai mare parte reinvestit. Planurile de viitor includ lărgirea reţelei de distribuţie şi crearea unor produse noi, chiar acum, spre exemplu, Alina lucrează la o reţetă de săpun lichid. 

image

Dincolo de partea de business rămâne însă nealterată pasiunea, la fel de intensă ca atunci când a început povestea primului săpun cu ulei de măsline. ”Senzaţia când sunt în atelier şi când creez ceva nou nu poate fi descrisă în cuvinte. E o stare extrem de plăcută, te entuziasmează modul cum combini aromele, cum se toarnă în matriţă şi apoi, când vezi ce produs frumos a ieşit”, încheie Alina. 

Vă mai recomandăm: 

Afacere de familie cu lapte de capră. Cât costă un borcan de iaurt delicios fără nicio urmă de conservanţi

Monica Cucerzan şi soţul ei sunt doi sibieni care şi-au cucerit clienţii cu iaurturi şi brânzeturi făcute din lapte de capră şi cheag natural, fără niciun fel de conservanţi.

Dragoste de mamă: îşi creşte singură cei nouă copii într-o casă improvizată în şcoală. „Un cartof dacă-l am, îl pun pe blat şi îl mâncăm toţi. Şi tot nu-i las!”

Lenuţa Podariu, o femeie în vârstă de 47 de ani dintr-un cătun uitat de lume din Sibiu, creşte singură nouă copii. Nu se plânge, însă, şi spune că nu şi-ar da copiii pentru nimic în lume.

Business de succes pentru clienţi de lux: un bărbat din Reghin a pus pe picioare o afacere cu blănuri de chinchilla

Simon Lorand (52 de ani), din localitatea Reghin, judeţul Mureş, a pornit în urmă cu aproape 20 de ani o afacere cu blănuri de chinchilla, destinată exclusiv clientelei de lux.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite