Zoltan Kalmar, publicist şi scriitor prodigios la Sibiului (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 86 de ani, Zoltan Kalmar are două cărţi publicate despre istoria Sibiului, câteva sute de articole în ziare şi reviste şi lucrează în prezent la un nou volum.

De când se ştie, pasiunea lui Zoltan Kalmar a fost cultura şi literatura. A studiat mai întâi la liceul maghiar din Alba-Iulia, pentru ca mai apoi, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial să fie nevoit să-şi continuie studiile la Cluj-Napoca.

Aşa a ajuns să înveţe la Colegiul Reformat din Cluj-Napoca. „Înainte de a termina liceul de la Alba-Iulia toate şcolile din liceele cu profil maghiar din sudul Trasilvaniei au fost închise. Din motive politice. Am fost nevoit ca alături de ceilalţi colegi ai mei să merg la Cluj-Napoca. Aşa am ajuns la Cluj, erau timpuri foarte grele pe atunci, vă daţi seama, că era război. Cu toate acestea am mers fără probleme la Cluj, frontul deja trcuse de Ardeal”, povesteşte Zoltan despre acele vremuri.
Comunismul şi multiculturalitatea
Zoltan a văzut cu ochii lui cum peste Sibiu a trecut aproape un veac. Multe s-au schimbat în aceşti ani, şi în bine şi în rău. „Schimbări în oraş au survenit mai ales după începutul celui dea-l Doilea Război Mondial. În Sibiu şi în ţara noastră s-a instalat atunci un naţionalism foarte accentuat care îşi arată colţii încă de la sfârşitul războiului.Acestui fapt i se datorează plecarea în masă a saşilor şi a evreilor din Sibiu. Oraşul a pierdut foarte mult din punct de vedere cultural. Acele schimbări se reflectă în viaţa oraşului şi astăzi. Revoluţia din 1989 a mai adus o oarecare schimbare în bine. Avem astăzi libertatea presei, libertatea cuvântului, a conştiinţei, toate naţionalităţile au avut de câştigat”, mai spune Zoltan.

Oraşul şi cărţile

Până în prezent, Zoltan Kalmar a publicat două cărţi: „Cronica oraşului Sibiu” de Emil Sigerus, tradusă din limba germană în maghiară şi „Sibiu, oraşul roşu şi maghiarii lui de altădată”, volum cu ilustraţii de Ştefan Orth.

Astăzi, Zoltan Kalmar lucrează la un nou volum, intitulat „Oraşul în timp”. „Activitatea mea literarară include peste 400 de articole publicate de-a lungul timpului. Pentru această carte am selectat 101 articole care vorbesc despre Sibiu şi despre sibieni. Eu toată viaţa mea am respectat şi respect omul, indiferent de naţionalitate. Aşa am fost eu educat. Sibiul a fost un oraş foarte tolerant, cu patru naţionalităţi care convieţuiau în armonie: români, maghiari, saşi şi evrei. Fiecare dintre ei aveau propria identitate, şcoli, activităţi culturale specifice... Astăzi, lucruirile s-au mai schimbat”, spune Zoltan Kalmar.Recent, Zoltan a început şi să traducă în maghiară poezile lui George Coşbuc.

Ce-i place:
„Îmi place foarte mult muzica şi ascult cu plăcere muzică clasică în general. Bethoven, Liszt dar şi Gerorge Enescu îmi plac în mod deosebit. Îmi mai place şi muzica de operă şi în general muzica ce are valoare, care nu moare niciodată”, spune Zoltan Kalmar.

Ce nu-i place:
Zoltan Kalmar este supărat când vine vorba despre starea morală a societăţii de astăzi. Crede că multe din lucrurile negative care ni se întâmplă au legătură cu această stare morală. „Este deplorabil cât de jos a putut ajunge morala”, spune Zoltan Kalmar.

Întrebări şi răspunsuri:
Credeţi că minorităţile care trăiesc astăzi în Sibiu sunt suficent reprezentate în forurile de conducere?

Cred că nu sunt reprezentate suficient, însă nici nu putem nega aportul saşilor în primărie şi Consiliul Judeţean.

Îl vedeţi ca pe un lucru benefic?
Bineînţeles! Oraşul a luat un avânt deosebit din toate punctele de vedere după ce Klaus Iohannis a ajuns primar.

Cu care dintre poeziile lui George Coşbuc aţi început traducerile?
Cu El Zorab, este poezia care-mi place mie mult. Este într-adevăr şi mai dificilă decât altele dar nu mă sperie, dimpotrivă o fac din pasiune.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite