Sibiu: Wang Jin Xiu găteşte chinezeşte pentru sibieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wang Jin Xiu găteşte de şase luni de zile meniul de la restaurantul chinezesc Beijing. Este înţeleaptă, are preocupări sănătoase şi a învăţat deja cele mai frumoase cuvinte din limba română.

Cu siguranţă o ştiţi pe Wang Jin Xiu, bucătăreasa de la restaurantul Beijing. Şi nu pentru că aţi merge des să mâncaţi la localul chinezesc din Piaţa Armelor (deşi, cine ştie...), ci pentru că e imposibil să nu o fi zărit pe stradă. Nu că o chinezoaică ar fi ceva insolit în Sibiu, ci pentru că Jin Xiu aleargă zilnic pe străzile Andrei Şaguna şi Alba Iulia. Dimineaţa, după ora 9, dă o tură de vreo 5 kilometri, chiar înainte de a intra la serviciu. Se antrenează pentru cel mai important concurs al existenţei sale: un corp sănătos. „Alerg de câţiva ani zi de zi, pentru a fi sănătoasă şi pentru a-mi păstra silueta. Când m-am mutat la Sibiu am contiunuat să alerg, este un bun obicei”, declară Jin Xiu.

Vrea să ajungă „chef”
Este în Sibiu de şase luni, de când a semnat un contract de muncă cu proprietarul restaurantului Beijing pentru un post de bucătar. „Eu nu sunt bucătarul principal al restaurantului, dar mă specializez, fac reţete din ce în ce mai complicate şi sper să ajung şi eu prim bucătar”, povesteşte chinezoaica. A început să gătească cu mulţi ani în urmă pentru că voia mâncare sănătoasă, gătită într-un mod sănătos. Aşa a ajuns în urmă cu zece ani să lucreze ca bucătăreasă. A venit în România pentru un trai mai bun, în ciuda faptului că în Xian, oraşul în care s-a născut şi a trăit până anul trecut, şi-a lăsat soţul şi copilul, cu care vorbeşte zilnic prin intermediul internetului. „Copilul creşte, este în clasa a VII-a. Vrea că el să fie independent, să înveţe să se descurce pe picioarele lui, să ştie ce e viaţa. Cât era mai mic noi făceam totul pentru el şi nu ştia deloc să se descurce. Acum este mai bine”, explică Jin Xiu.

„Nu mă gândesc la lucruri urâte!”
Jin găteşte cu mare plăcere reţete bazate pe legume, dar la fel de gustoase îi ies şi mâncărurile cu pui, vită sau raţă. Bucătăria românească tradiţională o atrage prin complexitate şi ar vrea să înveţe să gătească româneşte, dar nu are de la cine. Însă în bucătăria chineză şi-a găsit echilibrul, atât ca bucătar cât şi ca simplu om care trebuie să se hrănească. „Este cunoscut de toată lumea că stilul alimentar al chinezilor este foarte bun. Este sănătos şi te menţine tânăr”, mai spune bucătăreasa. Apropo. Fără să vă uitaţi la datele din profil, câţi ani îi daţi lui Jin? Eu i-am dat 25, cu indulgenţă, deşi-mi părea mai tânără. Dar nu, m-am înşelat, Jin împlineşte în octombrie 40 de ani. Care este secretul? În primul rând, totul porneşte de la alimentaţie, spune drăguţa chinezoaică. „Ce fac eu pentru a mă menţine tânără? Mai multe lucruri. Mănânc multe legume, fructe şi peşte. Mai puţin porc şi pui. Apoi, în fiecare dimineaţă fac exerciţii de gimnastică şi alerg. Iar cel mai important lucru este că nu mă gândesc la lucrurile rele. Le pun deoparte, mă concentrez pe ce este bun în viaţa mea. Şi mă relaxez”, povesteşte Jin Xiu.

Fredonează când găteşte
„Îmi place muzica, ascult în fiecare zi melodii chinezeşti şi chiar fredonez odată cu solistul. Citesc cărţi, mă uit la TV la ştiri de la noi din ţară, prindem prin satelit posturi ale televiziunii chineze. În rest, nu am pasiuni speciale”, spune Jin Xiu.
Fără tutun
Fiind adepta unui stil sănătos de viaţă, era de aşteptat să nu-i placă fumatul. „Nu-mi plac tutunul şi băutura. Şi nici cafea nu beau, prefer ceaiul verde vara şi ceaiul roşu şi negru în timpul iernii”, declară chinezoiaca.

Sibiu sau Xian?
W.J.X.:
Clar mai mult Xian. Şi aici îmi place oraşul, dar nu prea cunosc oameni. Mi-e dor de oraşul meu...
Ce-ţi place şi ce nu la Sibiu?
W.J.X.:
Îmi place că este aerul curat şi oraşul frumos, că lumea este prietenoasă, chiar când alerg se găsesc mereu oameni care să alerge 2-3 minute alături de mine. Deocamdată nu este ceva care să nu-mi placă, eu nu ştiu prea bine oraşul, cum stau mai mult în restaurant.
Ce reţetă recomanzi simplă recomanzi sibiencelor?
W.J.X.:
Pacheţelele de primăvară cu legume. Au morcov, varză, ceapă verde, ciuperci maro şi spaghete de orez. Se fac rapid şi sunt delicioase.

Profil
Născută:
8 octombrie 1969, Xian, China
Educaţie: Studii liceale în Xian
Ocupaţie: Bucătăreasă
Familie: Căsătorită, are un copil

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite