"Vreau să fiu preot şi să nu iau bani de la oameni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Bolboaşă Şofaru este student la Facultatea de Teologie din Sibiu şi vrea să practice această chemare fără să fie nevoit să ceară un ban de la enoriaşi.

CITEŞTE ŞI:

Lidia Bădilă: „Eşti mult mai motivat când lucrezi pentru tine“

Zoltan Kalmar, publicist şi scriitor prodigios la Sibiului (PORTRET)

Alin Bolboaşă Şofaru este unul dintre cei mai pasionaţi studenţi din Sibiu. Crede cu tărie în drumul lui şi este dispus să muncească din greu pentru a ajunge acolo unde şi-a propus. Pentru tot ce a realizat până acum este profund recunoscător părinţilor şi bunicilor lui, care de mic l-au dus la biserică şi i-au arătat această cale în viaţă. Alin Bolboaşă Şofaru a urmat cursurile Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea şi a venit la Sibiu convins că va studia în „cea mai bună facultate de teologie din România”. „Încă de când am pusw piciorul în Sibiu am rămas plăcut surprins de frumuseţea acestui oraş. Îmi place foarte mult şi referitor la facultate pot să spun că sunt impresionat de profesorii pe care i-am întâlnit. Sunt cu adevărat nişte titani în ceea ce fac ei. Dacă este să am un regret până acum, regret că încă nu am reuşit sau nu am avut ocazia de a ţine o predică într-una din bisericile din Sibiu”, spune Alin.

Pasionat de predici

Încă de pe vremea când învăţa la Rm. Vâlcea Alin a fost pasionat de ceea ce în viaţa preoţească înseamnă predicile. Scrie periodic predici şi cuvântări din pasiune. A fost chiar premiat pentru munca lui. Cea mai recentă predică semnată de Alin vorbeşte de un eveniment foarte recent şi de interes pentru tineri: iubirea şi sărbătoarea dragostei. „Omul ca fiinţă creată din nemăsurata dragoste a lui Dumnezeu, are mare nevoie de iubire, astfel omul nu poate trăi fără să iubească. Până şi pustnicul din vârful munţilor este indrăgostit…. da, iubeşte ca un nebun… pe Dumnezeu, şi cel mai mare criminal care este urât de toată lumea are pe cineva care să îl iubească…. îl iubeşte mama sa şi exemplele pot comtinua. Să vă expun o problemă de matematică, chiar dacă vă marturisesc că nu imi plac ştiinţele exacte. Dacă Dumnezeu este iubire şi omul nu poate trăi fără iubire rezultă că omul nu poate trăi fără”, spune Alin într-una din predicile lui. Spre deosebire însă de alţi studenţi de vârsta lui, Alin nu se sfiieşte nici să spună lucrărilor pe nume. “Dragostea pe care o înţelegem noi, tinerii, în ziua de astăzi se rezumă de cele mai multe ori la plăcerea carnală şi nu cea spirituală. Nimeni nu îşi mai doreşte o întălnire la umbra teiului asemenea lui Eminescu şi nu pentru amor în natură, ci pentru bucuria imbrăţişării şi a săruturilor pătimaşe. Acum întălnirile se dau “ la mine sau la tine “ băiatul merge la fată cu mâna goală, asta ca să nu folosesc o expresie urâtă, se salută cu o strângere de mână, nu cu un sărut al mâinii sexului frumos şi aventura amoroasă poate începe”, mai spune Alin.

Cât priveşte viitorul lui, Alin este convins că i-a fost dat să fie preot. “Este cea mai mare dorinţă a mea. Mă gândesc să fac şi a doua facultate pentru a mă putea întreţine din altceva, nu vreau să ajung să cer bani un bătrânici pentru slujba de la biserică”, mai spune Alin Bolboaşă Şofaru.

Ce-i place:
„Îmi place foarte mult să ascult muzică, să mă plimb prin parc şi să vizitez în special locurile uitate de istorie. Sunt atât de mult locuri interesante despre care oamenii ştii foarte puţine lucruri. Astfel de locuri mă atrag”, spune Alin.

Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii lăudăroşi, deşi de mule ori şi eu mă număr printre ei. Şi nu-mi mai place aglomeraţia din autobuzele Tursib. Sunt nevoit să merg des cu autobuzele. Nu-mi mai plac nici tinerii care în autobuz ţin bătrânii în picioare”, spune Alin.


Îmi poţi da un exemplu de un loc uitat de istorie care te atrage?
În comuna bunicilor mei se află ruinele unei biserici foarte vechi, ajunsă părăsită şi uitată de lume. Aş vrea să ştiu ce s-a întâmplat cu acea biserică, ce istorie are, cum de ajuns aşa.


De ce crezi că tinerii de astăzi trăiesc o criză a iubirii?
Pentru că tinerii nu mai înţeleg iubirea aşa cum era ea acum mult timp. Astăzi iubire înseamnă pentru tineri sex şi atât. Se pierde încet, încet înţelesul pur al iubirii. Aşa ajungem să nu mai avem nici prieteni adevăraţi şi treptat ajungem la ură reciprocă. Dacă nu iubeşti eu cred că nu poţi fii om!

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite