Vlas a venit la Sibiu, la procesul intentat de peste 5.000 de păgubiţi FNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta s-a prezentat astăzi la Sibiu în faţa instanţei şi a declarat, înainte de începerea şedinţei de judecată, că procesul de la Sibiu, amânat după ce dosarul s-a „pierdut”pe drumul dintre Poliţie şi Parchet, este unul inutil.

Citiţi şi:

Dosarul în care este judecată Vlas,o aberaţie

Un nou dosar în care este inculpată Ioana Maria Vlas,înregistrat la Sibiu. 5363 de sibieni s-au constituit părţi civile

Zeci de persoane s-au înghesuit astăzi pe scările Tribunalului Sibiu, pentru a lua parte la primul termen în dosarul păgubiţilor FNI, dosar în care prejudiciul total este de 58.584.244.693 de lei vechi. În faţa instanţei ar trebui să ajungă peste 5.000 de păgubiţi, dar şi nouă inculpaţi, printre care şi Ioana Maria Vlas.

Aceasta s-a prezentat astăzi la Sibiu în faţa instanţei şi a declarat, înainte de începerea şedinţei de judecată, că procesul de la Sibiu, amânat după ce dosarul s-a „pierdut” pe drumul dintre Poliţie şi Parchet, este unul inutil. „Nu pot să comentez decât să spun că este un proces inutil, care trebuia să se petreacă acum opt ani de zile, nu acum”, a spus Vlas, care susţine că nu are încredere deloc în justiţia din România.

„Eu sunt vinovată pentru ce am făcut, pentru că eu am spus ceea ce nu trebuia să spun, şi l-am acoperit pe Vântu. Nu sunt vinovată că acest proces se ţine acum, trebuia să se ţină acum opt ani cu alţi inculpaţi, inclusiv şi cu mine. Eu nu mai am niciun fel de speranţă în România, îmi pare rău. Nu am încredere în justiţie, deloc”, a mai adăugat Vlas.

Din sală, zeci de persoane au urmărit-o revoltate. „Chiar acum o văd şi pe doamna Vlas e pe aici, nu ştiu cu ce tupeu mai umblă pe aici, printre noi, că am recunoscut-o imediat, a spus Marin Brabete, unul dintre păgubiţi.



Doina Dragomir a depus la FNI în urmă cu 11 ani banii strânşi pentru nunta fiicei ei. Nu i-a mai văzut înapoi. „Am depus 10 milioane în anul 2000. Erau economiile cu care trebuia să fac o nuntă la fată, şi a trebuit să împrumut din altă parte să fac nunta. Domnul Vântu îşi ţine copilul în străinătate pe banii mei şi eu am împrumutat bani. Sper să primim banii, actualizaţi, că de 11 ani stau banii acolo, i-a cheltuit cineva, să ni-i dea”, a spus Doina Dragomir.

9 inculpaţi în dosar

9 persoane sunt puse sub acuzare în dosarul păgubiţilor FNI de la Sibiu. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Alba au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

VLAS IOANA MARIA, preşedinte – director general la SC SOV INVEST SA (societatea de administrare a Fondului Naţional de Investiţii), PETRESCU MARIAN, preşedinte - director general al SC SOV INVEST SA, SIMA MIHAELA, director economic al SC SOV INVEST SA, toţi cu antecedente penale, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune în formă continuată (faptă comisă în dauna a 5363 părţi vătămate investitori FNI);
ANDREI MARIUS, cenzor extern independent al SC SOV INVEST SA, BĂTRÂN GRAVIL, membru al Consiliului de Administraţie (C.A) al SC SOV INVEST SA, DIŢĂ IOAN, membru al C.A. al SC SOV INVEST SA, NEGURĂ GHEORGHE, membru al Consiliului de Încredere (organism de reprezentare al F.N.I. în raporturile cu SC SOV INVEST SA – societate de administrare a F.N.I), IONESCU MUSCEL IANCULESCU MIRCEA, membru al Consiliului de Încredere, COSTESCU MIRCEA, membru al Consiliului de Încredere, toţi cu antecedente penale, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la înşelăciune în formă continuată (faptă comisă în dauna a 5.363 părţi vătămate investitori F.N.I.).

Potrivit documentului citat, faptele pentru care cei nouă inculpaţi au fost cercetaţi şi trimişi în judecată au la bază plângerile investitorilor FNI cu domiciliul pe raza Municipiului Sibiu, fiind introduse la organe judiciare de pe această zonă, respectiv fapte de înşelăciune comise în dauna unui număr de 5.363 părţi vătămate. Faptele respective constituie acte materiale din conţinutul aceleiaşi infracţiuni de înşelăciune pentru care cele nouă persoane fost judecate şi condamnate definitiv în cursul anului 2009, într-o altă cauză, privind activitatea Fondului Naţional de Investiţii (F.N.I). Aceste plângeri au rămas în nelucrare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu un interval de timp îndelungat, fiind declinate la data de 06.03.2008 la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru continuarea cercetărilor, având în vedere modificările legislative intervenite privind competenţa de soluţionare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În calitatea sa de preşedinte – director general la SC SOV INVEST SA (societatea de administrare a Fondului Naţional de Investiţii), inculpata Vlas Ioana Maria, în perioada august 1998 – decembrie 1999, a indus şi menţinut în eroare investitorii F.N.I., prin aprobarea unui prospect de ofertă publică necorespunzătoare realităţii ca urmare a falsificării datelor reale privind situaţia financiară a F.N.I. Datele falsificate au fost raportate la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M) şi au fost folosite la publicitatea privind avantajele investiţiilor în F.N.I., ceea ce a condus la prejudicierea patrimonială a investitorilor F.N.I.

La rândul său, în perioada 1996 – iunie 1998, în calitate de preşedinte - director general al SC SOV INVEST SA, inculpatul Petrescu Marian a raportat atât la C.N.V.M. cât şi investitorilor F.N.I. date false (structura de portofoliu, numărul unităţilor de fond aflate în circulaţie şi valoarea acestora precum şi nivelul lichidităţilor) contribuind la inducerea în eroare a investitorilor cu privire la situaţia financiară reală a F.N.I .

image



Rapoartele fictive către C.N.V.M. au fost întocmite în perioada 1997 – ianuarie 2000 de inculpata Sima Mihaela, în calitatea sa de director economic al SC SOV INVEST SA. Rapoartele pe anii 1998-1999 au fost întocmite cu ajutorul inculpatului Andrei Marius care, în calitate de cenzor extern independent al SC SOV INVEST SA atestat de C.N.V.M., a certificat aspecte nereale privind situaţia şi evoluţia F.N.I. La rândul său, inculpatul Bătrân Gravil, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SC SOV INVEST SA (decembrie 1997 – 25.05.2000) şi de preşedinte – director general al SC SOV INVEST SA (decembrie 1999 – ianuarie 2000) a semnat raportări către C.N.V.M. cu date nereale. De asemenea, în perioada 16.12.1997 – 25.05.2002, inculpatul Diţă Ioan, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SC SOV INVEST SA, a raportat la C.N.V.M. date nereale privind activitatea societăţii.
În calitatea lor de membri ai Consiliului de Încredere – organism de reprezentare al F.N.I. în raporturile cu SC SOV INVEST SA, inculpaţii Negură Gheorghe, Ionescu Muscel Ianculescu Mircea şi Costescu Mircea au ajutat la inducerea şi menţinerea în eroare a investitorilor F.N.I. prin avizarea formală a rapoartelor primite de la societatea de administrare şi cenzorul independent şi înaintarea acestora către C.N.V.M.

În perioada 1995 - 24.05.2000 a fost cauzat celor 5.363 investitori F.N.I. părţi vătămate în acest dosar un prejudiciu total în sumă de 58.584.244.693 lei ROL, susţin reprezentanţii DNA.

În cauză se dispun măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale persoanelor identificate ca fiind deţinătoare de bunuri supuse impozitării, respectiv: Andrei Marius, Sima Mihaela, Costescu Mircea, Diţă Ioan, Petrescu Marian, Bătrân Gravil.

Procurorii consideră că în prezenta cauză sunt incidente prevederile din Codul penal privind recalcularea pedepsei, având în vedere că activitatea infracţională a celor nouă persoane, reţinută în prezentul act de inculpare constituie acte materiale care se circumscriu infracţiunii de înşelăciune pentru care acestea au fost deja condamnate definitiv.

image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite