Vlad Pârău trăieşte şi se exprimă prin poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să scrie versuri în clasa I, a scos primul său volum în clasa a IV-a, a câştigat două concursuri internaţionale şi a strâns mii de poezii, pe care le păstrează în caietele din biblioteca sa

Vlad a deprins dragostea pentru versuri şi poveşti încă de mic, pe care le asculta de ele mai multe ori la pickup-ul de acasă. În scurt timp, tânărul a început să se joace cu cuvintele şi odată ajuns în clasa I a reuşit să dea naştere primei sale poezii. Spune că scris despre tot ce îl înconjura, iar în clasa a IV-a a avut ocazia să scoată prima sa carte, „Poeziile copilăriei“.

„Înainte de a scoate această carte, în clasa a III-a am avut şansa să merg la Bucureşti, la o emisiune a lui Adrian Păunescu. A fost o experienţă fabuloasă pentru mine, pe care nu o voi uita niciodată, deoarece a însemnat foarte mult. În afară de Adrian Păunescu, marele meu mentor a fost Ion Topolog Popescu, preşedintele Uniunii scriitorilor, din Braşov, la acea vreme“, explică tânărul.

Poeziile sale au depăşit graniţa
Extrem de pasionat de ceea ce făcea, Vlad a continuat să scrie, reuşind să scoată, în timpul şcolii generale, alte două cărţi cu poezii şi ghicitori, care au fost folosite drept material didactic auxiliar, în anumite şcoli, dar şi un volum de poveşti, despre realităţile din jurul său.

Odată ajuns la liceul, tânărul a decis să îşi încerce şansa şi la un concurs interanţional, iar talentul său i-a adus rezultatele mult aşteptate. „ În clasa a X-a, am decis să trimit una dintre poeziile mele la concursul «Poésie en Liberté », un concurs internaţional de poezie în limba franceză prin internet, adresat liceenilor şi studenţilor. Am câştigat locul I, la categoria «Licee străine de peste hotare», iar asta mi-a dat şansa de a vizita Parisul, la ceremonia de decernare a primiilor. Am participat la acelaşi concurs şi în clasa a XI-a şi, din nou, am obţinut locul I, la această categorie“, se mândreşte tânărul.
Vlad nu a încetat să scrie nici după ce a venit în Sibiu, unde urmează cursurile a două facultăţi. Spune însă că acum se axează mai mult pe poezii de dragoste sau poezii folozofice, în care tratează condiţia omului, în lume.

Toate versurile pe care le-a creat până acum sunt păstrate în sutele  de caiete din biblioteca sa, de la Braşov, dar şi într-o valiză pe care şi-a adus-o cu el, în Sibiu, spunând că versurile sale ar putea fi structurate în alte câteva volume.

Felicitările poetice
Mai mult chiar, din dorinţa de a-şi face cunoscute lucrările, în faţa publicului sibian, tânărul a realizat cinci modele de felicitări poetice, pe care a încercat să le vândă, prezentandu-le printr-un stand inedit.„În loc de tarabă, am ales să îmi achiziţionez un pom, pe care l-am botezat «Arbre en Poésie». Pe crengile acestuia, am înşirat fotografiile poetice, considerând că aceasta este cea mai naturală şi mai firească metodă de a expune ceva la vedere. Ideea aestor felicitărilor a pornit de la un film pe care îl vâzusem în liceu, în care un tânăr  compunea poezii la cerere, pe tema şi cu mesajul cerute de „clienţi”, pe o stradă pietonală, dar şi de la o carte, care trata tema arborelui, în poezie“, explică Vlad, care completează că va continua să scrie versuri, indiferent de domeniul în care va profesa, pe viitor.

Întrebări şi răspunsuri
Urmezi două facultăţi. Pe ce plan îţi doreşti să continui?

Când am venit în Sibiu, îmi doream să devin preot, însă acum nu mă consider pregătit pentru acest domeniu. Probabil că mă voi axa pe învăţământ. Indiferent de ce voi face însă, voi continua să scriu şi să îmi folosesc talentul, atât cât pot.
Cât de des scrii poezii?
În medie, scrie o poezie sau două, în fiecare zi.
Când scrii cel mai bine?
De cele mai multe ori, scriu noaptea, pentru că este perioada în care îmi adun cel mai bine gândurile şi exprimările.

Ce-i place
„Îmi place atunci când un om ajută un alt om, nu pe criteriul meritului, ci în virtutea faptului că amandoi sunt oameni. Este dovada supremă de umanitate, din punctul meu de vedere“, spune Vlad

Ce nu-i place
 „Nu îmi place când un om «ucide dragostea», adică pune punct brutal unei povesti de dragoste ce ar fi putut sa se termine frumos. Consider că oamenii ar trebui să se gândească foarte bine, înainte de a face acest pas şi să îşi mai dea o şansă“, completează tânărul.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite