Viorica Sopon, un ajutor de încredere pentru tinerii cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 23 de ani de muncă în producţia de mobilă, s-a angajat la Centrul Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi-Sibiu şi este extrem de ataşată de munca şi tinerii cu care lucrează

Cu o voce caldă, extrem de sensibilă şi sinceră, Viorica Sopon este o persoană a cărei prezenţă te binedispune şi îţi înfrumuseţează ziua. Din anul 2007, lucrează cu tineri cu dizabilităţi din Sibiu şi vorbeşte întotdeauna cu pasiune despre activitatea sa.

Până a ajunge aici însă, tanti Viorica, aşa cum îi spun tinerii de la Centrul Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi-Sibiu, a trecut prin mai multe meserii. A venit în Sibiu în anul 1976, datorită serviciului soţului său şi s-a angajat la o societate specializată în producţia de mobilier, unde a muncit mai bine de două decenii.

„Am lucrat în acest domeniu timp de 23 de ani şi pot să spun că a fost o perioadă foarte frumoasă. Colectivul a fost unul extrem de unit şi, chiar şi astăzi,  deşi nu mai lucrăm împreună, ţinem legătura şi ne mai întâlnim, la diferite ocazii“, povesteşte aceasta.

Pasionată de munca sa

Pentru că nu s-a ferit niciodată de muncă, Viorica Sopon a încercat, după ce secţia la care lucra s-a închis,  industra textilă şi a lucrat chiar şi ca paznic, la o firmă producătoare de material de construcţii. Din august 2007 însă, s-a angajat la Centrul de pe strada Mitropoliei şi spune că a realizat că acum face ceva ce îi place cu adevărat. Munceşte cu tineri cu dizabilită şi, chiar dacă munca sa nu este deloc uşoară, femeia spune că este extrem de ataşată de cei cu care lucrează şi asta o face să vină de fiecare dată, cu aceeaşi plăcere, la serviciu.

„Colegele pe care le-am găsit aici m-au ajutat să mă integrez extrem de repede şi am învăţat într-un timp scurt să dăruiesc afecţiunea mea tinerilor cu dizabilităţi, care au nevoie de ea. Lucrând cu ei, ajungi să realizezi că sunt persoane speciale, care îşi manifestă bucuriile într-un mod deosebit şi îţi dăruiesc, la rândul lor, foarte multă afecţiune. Au momente în care vin şi mă strâng atât de tare în braţe, încât simt că mă topesc“, a spus aceasta.
Sprijin pentru tinerii cu dizabilităţi

Zi de zi, Viorica Sopon şi colegele sale îi ajută pe tinerii cu dizabilităţi să realizeze diferite obiecte, de la lumânări, la aranjamente şi decoraţiuni, specifice fiecărie sărbătrori în parte. Acum, tinerii lucrează mărţişoare din fimo, ipsos sau pâslă, precum şi mărgele sau ornamente, ce pot reprezenta cadoul ideal pentru 1 şi 8 Martie.

„În realizarea tuturor aceste obiecte, mizăm foarte mult pe inventivitate, la care se adaugă şi suportul din cărţi şi alte materiale informative. Scopul nostru este acela de a dezvolta abilităţile acestor tineri şi de a scoate în evidenţă micile talente pe care fiecare dintre ei le are“, a completat femeia. Extrem de mulţumită de ceea ce face, Viorica Sopon spune că nu îşi doreşte decât sănătate şi răbdare, pentru a putea lucra cât mai mult alături de tinerii de care s-a ataşat foarte mult.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă aţi lua-o de la început, ce aţi alege acum să faceţi?

Aş opta, cu siguranţă, pentru activităţi sociale. Privind în urmă şi vâzând că sunt atâtea persoane pe care le-am ajutat şi au învăţat de la mine, îmi dau seama că ceea ce fac acum mi se potriveşte cel mai bine. Pentru mine, a-l ajuta pe cel care are nevoie de acest lucru este cel mai important.

Ce vă place, cel mai mult, la Sibiu?
Pentru mine, Sibiul este cel mai frumos oraş. Îmi place foarte mult arhitectura oraşului, liniştea pe care mi-o dă Muzeul Satului şi îmi place să mă uit la clădirile vechi ale oraşului, să le studiez.

Ce-i place
„Îmi plac oamenii cinstiţi şi deschişi, îmi plac copiii şi, îndeosebi, cei de grădiniţă. Toată viaţa am iubit lucrurile frumoase . Îmi place verdeaţa, dealurile, să stau în aer liber şi să mă bucur de tot ce este în jurul meu. Consider că fiecare zi are frumuseţea ei, dacă ştii să o trăieşti“, spune Viorica Sopon.

Ce nu-i place
„Niciodată nu mi-a plăcut minciuna şi invidia dintre oameni. De asemenea, nu îmi place că mulţi nu ştiu să se bucure de binele celorlaţi“, completează aceasta.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite