Vicenţiu Săceleanu:„Tatăl meu mi-a insuflat microbul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de mic copil de profesia tatălui şi curios de modul în care funcţionează creierul uman, medicul primar neurochirurg, Vicenţiu Săceleanu, e mulţumit că face ceea ce îi place.

De mic copil iubea sportul. A practicat patinajul de viteză de la 4 ani, apoi a jucat handbal şi ulterior fotbal. La început nu se gândea că va renunţa la el, dar ulterior, bilogia l-a captivat cu totul. În liceu a participat la olimpiadele de biologie şi era extrem de pasionat de corpul uman. Mai mult de creierul umar defapt. „Eram fascinat de ce are omul în cap, de creierul uman, de modul în care îi coordonează mişcările.De asta mi-am dorit să fiu medic“, recunoaşte Vicenţiu Săceleanu.

Cu toate acestea, mărturiseşte că tatăl său, medic şi el, i-a insuflat această pasiune, încă din copilărie. „Dorinţa mea de a deveni medic a rezultat ca urmare a faptul că şi tatăl meu era medic. Tatăl meu mi-a insuflat microbul, iar în liceul m-am decis să dau la medicină. Îmi doream foarte mult neurochirurgia şi am avut şi norocul de a lua rezidenţiatul printre primii, aşa că am putut să îmi aleg exact ceea ce îmi doream“, susţine Vicenţiu Săceleanu.

De-a lungul carierei a avut şansa de a profesa atât în centrul universitar de la Cluj, cât şi în cel de la Bucureşti. În 1997 s-a întors însă acasă, la Sibiu, aici unde, spune medicul, se simte cel mai util. „Aici am vrut să profesez pentru că îmi place oraşul, familia mea este aici“, spune medicul neurochirurg. Spune că sunt mici diferenţe între centrele universitare de la Cluj, Bucureşti sau Sibiu. „Ai de peste tot ceva de învăţat. Practic aşa te formezi ca şi medic. Sunt operaţii care se fac la fel peste tot, de exemplu o hernie. Sunt însă şi operaţii care nu se pot efectua în orice spital“, susţine Vicenţiu Săceleanu.


Are la activ o mulţime de operaţii efectuate, dintre cele mai complicate. Nu poate spune cu exactitate câte, dar spune că anual ajunge la 120 -150 de intervenţii. Fiecare, spune medicul, trebuie tratată cu maximă seriozitate, indiferent că este mai grea sau mai uşoară. „Dacă nu tratezi fiecare operaţie cu maximă seriozitate nu poţi obţine rezultatele dorite“, spune medicul. De multe ori a intrat în sala de operaţie cu strângere de inimă, dar graţie seriozităţii cu care a tratat fiecare operaţie, a avut şi satisfacţii. „Am operat o tânără de 31 de ani care suferise un traumatism cranio-cerebral cu hematom, la schi. Am stat de vorbă cu ea seara, era conştientă, iar la 4 dimineaţa a intrat în comă. Am operat-o de urgenţă şi totul a decurs extrem de bine. După un timp am fost sunat de rude şi felicitat de medicii de la Bucureşti unde ceruse pacienta transferul, pentru operaţie“, povesteşte Vicenţiu Săceleanu.

Aceasta, spune el, e singura satisfacţie a medicilor. „Dacă nu o faci din pasiune, medicina, mai bine nu o mai faci. Satisfacţia noastră e să vedem pacienţii cum pleacă pe picioare, sănătoşi de la noi din spital. Dar trebuie să se ţină cont şi de faptul că şi noi suntem oameni. Oricum în meseria aceasta trebuie şi credinţă“, spune medicul primar neurochirurg.


Profil:
Născut: 24 mai 1968
Educaţie:  Facultatea de Medicină, Cluj Napoca
Familie: căsătorit


Ce-i place

Iubeşte să conducă, îi plac maşinile, iar atunci când vrea să se relaxeze, deschide cu plăcere o carte.


Ce nu-i place
Urăşte prostia, oamenii şmecheri si duplicitari.

Întrebări şi răspunsuri: 
De ce nu aţi ales străinătatea pentru a profesa?

Pentru că îmi place aici, mă simt util aici, iar în străinătate lucrurile nu suntchiar aşa cum se vorbeşte. Soţia mea a fost în Elveţia şi ştiu foarte bine cum e. Acolo eşti pur şi simplu tratat ca şu un roboţel care ,erge, îşi face treaba şi pleacă acasă. E tentant, dar pe mine nu mă tentează.


Ce vă nemulţumeşte cel mai mult ca și medic?
Nemulțumirea cea mai mare e legată de birocraţie. Practic aici intervine diferenţa. În străinătate ţi se spune uite aici instrumentele, operează. La noi trebuie să faci referate, să mergi să ceri tu instrumentele cu care să îţi poţi desfăşura activitate. E destul de neplăcut să mergi ca medic să ceri bani pentru cine ştie ce instrument.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite