Sibiu: EXCLUSIV/ Viaţa de mascat, cum n-aţi privit-o niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: EXCLUSIV/ Viaţa de mascat, cum n-aţi privit-o niciodată
Sibiu: EXCLUSIV/ Viaţa de mascat, cum n-aţi privit-o niciodată

Viaţa de „mascat“ sau „cagulat“ este rece şi dură doar privită din afară. În spatele cagulei poliţiştilor de la D.P.I.R. poţi avea surpriza să găseşti multă prietenie şi căldură sufletească.

Toată lumea îi priveşte ca pe nişte maşinării de luptă, gata oricând să lovească şi de abia apoi să pună întrebări. Dar realitatea îi arată ca pe extraordinari camarazi, soţi atenţi şi taţi iubitori, buni sportivi şi colegi de echipă loiali. Poliţiştii plutonului de intervenţii rapide al Poliţiei sunt profesionişti care îşi păstrează sângele rece în orice situaţie dar care au inima la locul ei, mereu caldă. Aşa este şi el, Radu să-i spunem, pentru că identitatea lui nu poate făcută publică. Este de cincisprezece ani în Poliţie şi de zece ani este unul dintre cei douăzeci şi patru de luptători ai Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (D.P.I.R.) din cadrul IPJ Sibiu. „La început am lucrat la Ordine Publică şi, când s-a înfiinţat D.P.I.R., mi-am dorit să intru în acest pluton pentru că mă simt mai poliţist decât în alte servicii. Altfel poţi acţiona ca luptător al plutonului de intervenţie“, dă asigurări Radu. Este o fire sportivă şi recunoaşte că şi pasiunea lui pentru activităţile fizice l-au influenţat în alegerea cagulei. „În acest serviciu se practică mult sport, majoritatea colegilor mei sunt foşti sportivi de performanţă în culturism, atletism ori arte marţiale. Noi aveam program de sport în cele douăzeci şi patru de ore cât durează tura de lucru şi facem sport şi în timpul liber“, explică poliţistul.

Cei mai tari şi antrenaţi poliţişti
Sunt cei mai tari poliţişti, cei mai bine pregătiţi fizic şi cei mai antrenaţi pentru a face faţă situaţiilor din teren. Dar Radu consideră că ei sunt la fel de valoroşi ca ceilalţi poliţişti, nu deasupra lor. „Nu suntem cu nimic mai presus decât ei. Suntem la fel ca ceilalţi poliţişti, doar că având cagula pusă, suntem anonimi“, precizează Radu. Soţia de mascat cu siguranţă nu se simte ca orice soţie de poliţist, pentru că ştie că riscurile sunt mult mai mari. „Mult timp de la intrarea la D.P.I.R. soţia mi-a cerut să-mi găsesc alt loc de muncă, îţi făcea mereu griji. Dar s-a obişnuit şi a învăţat să aibă încredere în mine“, mai spune Radu care recunoaşte că riscurile există la tot pasul, dar sunt mereu riscuri calculate.

Au simţul umorului bine dezvoltat
Când n-au cagula pusă, când sunt la sediu ori în sala de sport, când fac antrenamentele de autoapărare sau când trag de fiare la sala de culturism, în fine, când nu sunt pe teren, mascaţii sunt la fel ca orice alţi camarazi, membri ai unei echipe. Adică spirituali, puşi pe şotii, înţelegători, distractivi. „Suntem o echipă şi facem totul în echipă, aici totul se bazează pe unitatea grupului. Chiar şi poznele pe care le facem între noi, chestii care-ţi întăresc moralul, care te ajută să mergi mai departe“, completează Radu.
Există frică şi în rândul celor mai antrenate forţe de intervenţie? Da, şi Radu dă asigurări că este un lucru bun. „Teama este cel mai bun lucru, este un factor important care te ajută să-ţi organizezi mişcările. Teama există de fiecare dată, la fiecare operaţiune, dar trebuie s-o învingi şi s-o foloseşti constructiv“, mai spune Radu.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite