Sibiu: Iulia Vasilaş, campioana patinelor cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Iulia Vasilaş, campioana patinelor cu rotile
Sibiu: Iulia Vasilaş, campioana patinelor cu rotile

În ciuda faptului că se antrenează pe o pistă plină de gropi, Iulia Vasilaş este campioană naţională la patinaj viteză pe role.

Iulia Vasilaş are zece ani, multiple medalii şi cupe şi este campioană naţională la patinaj viteză pe role. Acest titlu a fost obţinut în urmă cu două săptămâni la Târgu Mureş, la Campionatul Naţional de Patinaj Viteză pe Role 2009. „Mă bucur foarte mult că am luat titlul. Anul trecut, când am trecut de la Copii III la categoria Copii II a trebuit să mă lupt cu adversare mai puternice, care erau deja de un an la această categorie, şi am luat locul trei la Campionatul Naţional. În acest an am reuşit să fiu din nou campioană naţională“, povesteşte Iulia care deţine alte două titluri de campioană naţională la categoria Copii III la patinaj viteză pe role şi pe gheaţă obţinute în 2007 şi la începutul anului 2008.

S-a înscris la patinaj din prea multă energie
Iulia face patinaj de viteză de la vârsta de şase ani şi este sportivă a Clubului Sportiv Şcolar Sibiu (CSS) la clasa antrenorului Ioan Armenciu. În 2005, anul în care a trecut de la mersul pe role ca distracţie la patinajul de viteză, a şi participat la o competiţie naţională. „Eram foarte mică şi nu ştiam ce înseamnă Campionatul Naţional, nu înţelegeam că este o întrecere importantă. Atunci, fiind la început, mi se părea enorm să fac şi un singur tur, care are 250 de metri. Acum fac cu uşurinţă şi 2,5 kilometri“, explică micuţa patinatoare. O întreb de ce patinaj viteză şi nu orice alt sport şi-mi spune că datorită surorii ei, care îi este ca un idol. „Aveam foarte multă energie şi mă plictiseam acasă. Sora mea, care acum este vicecampioană naţională la Juniori, făcea patinaj viteză. Eu deja ştiam să patinez, de la doi ani am fost pe gheaţă, aşa că, în ultimul an de grădiniţă, m-am înscris la CSS. Chiar dacă eu credem că ştiu să patinez, acolo am învăţat, de fapt, să patinez liniar, sportiv. Patinele erau diferite, totul era diferit. Când am început să învăţ tehnic, să stau în poziţie, să dau mai multe ture a fost greu“, îşi aminteşte începuturile campioana.

A stabilit un record naţional
Petrece mult timp pe role şi are chiar şi două antrenamente pe zi în perioada de dinainte de un concurs. Dar tot spune că mai vrea. În timpul liber face tot sport, abdomene, flotări ori ciclism, care este un sport complementar pentru patinaj. Dăruirea ei i-a adus, pe lângă titluri, şi recorduri, fiind şi acum valabil recordul ei naţional la viteză pe role, stabilit în 2007 la Copii III. „Am parcurs 500 de metri într-un minut, o secundă şi nouăzeci şi două sutimi, record care nu a fost bătut până acum“, spune cu mândrie Iulia. Este bună şi pe gheaţă dar este firesc de ce-i place mai mult pe role. „Pe role am mai multă încredere în mine, pentru că mă antrenez mult pe pistă. În mod normal ar trebui să facem şase luni din an pregătire pe gheaţă şi şase pe pistă, dar cum nu avem patinoar, sunt ani în care nici măcar o lună de zile nu exersăm pe gheaţă“, conchide Iulia.

Ce-i place
„Îmi place să desenez şi să pictez. Mai mult peisaje, mai puţin oameni. Colecţionez scoici şi stele de mare şi îmi place să strâng şi şerveţele de diferite modele. Îmi place foarte mult matematica şi să rezolv integrame“, îşi enumeră pasiunile Iulia Vasilaş.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că oamenii nu sunt civilizaţi, aruncă toate mizeriile pe stradă. Anul acesta am mers în parc la acţiuni de ecologizare, m-a întristat tare mult. Cei mari ne-au văzut că strângeam gunoaiele şi acum parcul este ceva mai curat“,declară Iulia.

Întrebări şi răspunsuri
Ce simţi când patinezi?

Poftă de viaţă. Mă simt puternică, încrezătoare, în largul meu, un fel de cel mai mare erou.
Ce-ţi doreşti?
Vreau ca toţi copiii să practice sport pentru că-i ajută să-şi dezvolte mintea.
Dar pentru tine, ce-ţi doreşti?
Ce-a mai mare dorinţă a mea este să ne facă o pistă adevărată, lină, fără gropi, pe care să ne putem antrena mai bine. Profesorii din ţară ne întreabă cum de avem o echipă aşa tehnică când condiţiile în care ne antrenăm sunt proaste.

Profil
Născută:
15 octombrie 1998, Sibiu
Studii: Clasa a V-a, Şcoala Generală nr.4, Sibiu
Familie: Are o soră

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite