Sibiu: Vaniuşa Perfil, croitoraşul cel viteaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Vaniuşa Perfil, croitoraşul cel viteaz
Sibiu: Vaniuşa Perfil, croitoraşul cel viteaz

Cu zâmbetul pe buze şi o expresie mereu senină, Vaniuşa Perfil este croitor de când se ştie şi de un deceniu face tipare, croieşte şi coase pielărie.

„Mama cosea, era croitoreasă şi făcea haine pentru oamenii din localitate. Când lipsea, mă puneam la maşină, îmi plăcea să stau pe pedală ca să mă legăn. Iar la 7-8 ani am cusut primul petec de material“, îşi începe Vaniuşa Perfil povestea. De obicei fetiţele sunt atrase de activităţile mamei în casă, şi nu băieţii. Dar Vaniuşa Perfil a fost mereu o altfel de persoană şi, la o vârstă când altora le stătea capul la joacă şi n-aveau idee cum le va arăta viiotrul, lui i-a fost foarte clar ce va fi când se va face mare. „Am prins îndemânare de mic şi am vrut să dau la şcoala profesională de croitorie, asta am dorit eu să fac pentru că mi-a plăcut foarte mult. Nu m-am gândit la nimic altceva atunci când am dat la profesională. Am ştiut că învăţ să croiesc şi că din croitorie îmi voi câştiga traiul“, povesteşte Vaniuşa.

Nu face haine în serie
Aşa a şi ajuns la Sibiu, pentru şcoală, iar când avea 17 ani a făcut primul său obiect vestimentar, o pereche de pantaloni gata de a fi purtaţi. Un an mai târziu s-a angajat pentru prima dată într-o croitorie şi acum are 21 de ani în câmpul muncii. „Da, este o perioadă lungă de timp, dar nu m-am plictisit de meseria mea şi n-aş pleca să lucrez într-un alt domeniu. Dacă n-ar fi croitoria, greu de spus ce-aş face, mi-ar cam da de furcă. Dacă faci mereu ceva nou, nu te plictiseşti. Mie îmi place să croiesc mereu alte modele şi nu pot face aceeaşi haină mereu. Decât să fac ceva în serie, mai bine plec acasă“, precizează croitorul. În ultimii zece ani Vaniuşa a lucrat numai în piele şi chiar dacă recunoaşte că este mai complicat, spune că-i place mai mult decât lucrul cu materialele textile. „Îmi plac lucrurile complicate, sunt ceva mai special. Cu pielea de oaie lucrez cel mai bine, este moale şi se aşază foarte bine. Am făcut şi haine din piele de capră, antilopă sau viţel şi sunt curios cum se lucrează cu pielea de şarpe, crocodil, n-am avut ocazia până acum să încerc“, declară Vaniuşa Perfil.

Îmbracă doar haine făcute de el
Metrul de croitorie nu-i lipseşte de la gât cât e ziua de lungă, căci după serviciu croieşte şi coase şi acasă. Ca orice croitor care se respectă, nici Vaniuşa n-a mai dat printr-un magazin de haine de foarte mult timp. „Cumpăr doar lenjerie intimă, asta nu croiesc. În rest, mă îmbrac doar cu haine croite de mine“, mai spune omul. A făcut de toate, de la rochii de seară la costume, geci şi paltoane dar cel mai mândru este de o geacă de copil. „Cea mai frumoasă geacă din piele i-am făcut-o fiicei mele când avea şase ani. Acum fata mea este mare, are 17 ani“, spune fără să se gândească prea mult Vaniuşa. Şi pentru că mereu are idei, de câţiva ani face şi tiparele după care sunt croite hainele.

Ce-i place
Cum s-a născut în Tulcea, adoră să viziteze Delta de câteva ori pe an. „Îmi place pescuitul în Deltă, la crap sau caras. Şi vânătoarea îmi surâde, dar nu am puşcă. Am mai mers la câteva partide, dar ca gonaş“, declară Vaniuşa.

Ce nu-i place
„Traficul aglomerat nu-mi place chiar deloc, ori pietonii care se aruncă în stradă fără să se asigure. Nu-mi place nici muzica rock ori să lucrez încălţăminte“, mai spune Vaniuşa Perfil.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi avut vreo haină care v-a dat de furcă?

Am făcut odată un costum pentru nuntă. Când l-am călcat înainte să vină clientul, am ars un rever. M-am gândit cum pot să acopăr arsura şi am pus atlas pe revere. La final, costumul a arătat şi mai frumos.
Cum vă vedeţi peste un deceniu?
Făcând tot ceea ce fac acum. Eu vin de drag la serviciu, chiar dacă sunt în această meserie de mult timp. În fiecare zi mă trezesc la 5.30 - 6.00 şi niciodată nu mi-e urât să merg la muncă.
Ce v-aţi dori să facă fiica dumneavoastră?
Să facă ce-i place, asta îmi doresc. Deocamdată ea nu-i hotărâtă, ar vrea în turism, nu ştie încă.

Profil
Născut:
11 ianuarie 1970, Tulcea
Studii: Şcoala Profesională, specializare Croitorie Stofă, Piele
Familie: Căsătorit, are un copil

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite