Valentin George Ciortea: „Un popor bolnav nu poate face faţă concurenţei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Ciortea
Valentin Ciortea

Este medic de familie de 22 de ani şi spune că nu s-a plictisit niciodată de meseria sa. Victor Ciortea se declară însă dezamăgit de faptul că sănătatea se află pe ultimul loc, în ceea ce priveşte priorităţile guvernanţilor

Când avea doar patru ani, Valentin Ciortea îi spunea bunicii sale că îşi doreşte să devină tractorist sau hornar. În timpul liceului însă, când s-a gândit serios la ceea ce avea să facă pe viitor, s-a hotărât să continue tradiţia de familie şi a ales medicina.

„ Faptul că tatăl meu a fost medic de familie, dar şi faptul că la vremea respectivă, aproape toţi colegii de clasă au dat la medicină, m-au determinat şi pe mine să iau această decizie“, explică medicul. Acum, la mai bine de 20 de ani de când practică această meserie, se declară mulţumit de alegerea făcută şi spune că nu a avut niciodată timp să se plictisească, deoarece medicina este într-o continuă transformare, care necesită o punere la punct permanentă.

Nemulţimit de sistem
Este totuşi nemulţumit de problemele din sănătate şi consideră că multe lucruri ar trebui schimbate, pentru ca totul să intre pe făgaşul normal. „Sănătatea ar trebui să devină, cu adevărat o prioritate pentru guvernanţi. Iar prioritate înseamnă o finanţare adecvată, implementarea unui sistem de sănătate de la A la Z, care funcţionează în Occident foarte bine, ar trebui introdus de urgenţă cardul de asigurat, pentru stoparea pierderilor din sistem şi cred că medicinei de familie ar trebui să i se acorde o importanţă mult mai mare, întrucât, în proporţie de 80%-90%, cazurile sunt rezolvate la cabinetul medicului“, spune doctorul.

Printre lucrurile bune pe care medicul le aminteşte se numără introducerea sistemului de programări, care, spune el, îi uşurează mult munca. „ Este un sistem mult mai civilizat, omul nu mai aşteaptă cu orele pentru a ajunge la rând. Fiind mai puţni pacienţi la uşă, şi riscul de îmbolnăvire este mai redus“, adaugă medicul.
 
Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai mare mulţumire de până acum?
Mulţuimirea mea este dată de mulţumirea pacientului, care îţi dă o senzaţie greu de descris în cuvinte. Te tonifică atunci când un pacient vine şi îţi spune că se simte mai bine.
V-aţi gândit să plecaţi din ţară?
Da, m-am gandit şi chiar şi acum am oferte din Franţa.
De ce nu aţi făcut-o?
Nu m-am dus probabil datorită naivităţii mele, sperând că lucrurilese vor schimba în bine. Au trecut, totşi, 20 de ani, şi pot spune că aveam pretenţii ceva mai mari.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite