VIDEO Romii din Sibiu au gătit pentru Cartea Recordurilor GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romii din Sibiu sunt hotărâţi să dea lovitura. Joi, în cortul din curtea tribunalului ţigănesc, au pregătit o tonă de Şah Hai Mas, o mâncare tradiţională cu care speră să intre direct în Cartea Recordurilor.

Agitaţia a început încă de miercuri, când în cort au fost aduse pe rând ingredientele. Pe mesele întinse şi-au făcut loc 850 de kilograme de varză, 300 de kilograme de carne, 50 de kilograme de ceapă şi tot atâtea de orez.

„Este o mâncare consistentă, cu mai multă slănină, mai multă grăsime, romii când mergeau cu cortul datorită faptului că nu aveau bucătărie şi posibilitatea să-şi gătească de fiecare dată când au nevoie făceau o astfel de mâncare, care era rezistentă, era foarte hrănitoare, dacă mâncau o dată se săturau”, explică Dorin Cioabă, preşedintele Centrului Creştin al Romilor.

Nu mai puţin de 40 de femei au stat, miercuri, până noaptea târziu, să taie varza, iar joi de dimineaţă au luat-o de la capăt. Când toate ingredientele au fost pregătite, şi-au făcut loc într-un cazan special făcut pentru eveniment, în care intră mai mult de o tonă de mâncare şi care va ajunge apoi în muzeul romilor.

image

„Oala a fost executată de către romii căldărari din Sibiu special pentru acest eveniment, este din inox alimentar şi vreau să rămână această oală în muzeul nostru al romilor, pentru că acest record este foarte important pentru cei care vor veni în urma noastră”, adaugă Dorin Cioabă.

12 bucătărese au trudit aproape o zi întreagă, iar din cazanul uriaş au ieşit 4.000 de porţii de mâncare. O parte au fost împărţite oaspeţilor, iar restul au ajuns la oamenii nevoiaşi. Romii aşteaptă acum omologarea recordului în Guiness Book, unde au plătit o taxă de 450 de euro și unde vor trimite filmarea evenimentului.

Dacă lucrurile merg bine la anul romii din Sibiu vor să-şi bată propriul record şi să facă un Șah Hai Mas de 2 tone.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe  fotografia de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu

image


 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite