VIDEO Cetele de juni au făcut spectacol la Sălişte GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intalnirea Junilor la Saliste
Intalnirea Junilor la Saliste

Aproximativ 300 de juni şi junese s-au reunit în piaţa centrală din Sălişte, pentru a duce mai departe un obicei vechi din 1895. Acum în postură de gazdă, primarul din Sălişte, oraş considerat capitala culturală şi spirituală a Mărginimii Sibiului, a fost şi el, în tinereţe, june mândru în ceata din localitatea natală Tilişca. 

Frigul de decembrie „muşcă” din obrajii îmbujoraţi ai tinerilor îmbrăcaţi frumos, în port tradiţional moştenit de pe vremea bunicilor. Săliştea răsună de cântec şi voie bună iar cetele de juni din 18 localităţi, aliniate frumos, se îndreaptă spre piaţa centrală a oraşului, unde sunt aşteptate de sute de spectatori.

În mijlocul pieţei, feciori şi fete tinere, dar şi ciobani cu ani mulţi în spate, se prind mândri în horele pe care le încingeau, cu aceeaşi dragoste pentru tradiţii, şi moşii şi strămoşii lor.

Gheorghe Fleacă are 22 de ani, şi de patru ani face parte din ceata de juni din satul Rod. Anul acesta, pentru prima dată, este jude, conducătorul cetei, postură din care transmite, de pe scena din mijlocul pieţei, mesajul junilor din satul lui. „E prima oară ca jude, am avut emoţii, dar ne-am descurcat. Noi învăţăm de la bătrânii satului, urmăm exemplul lor şi îi învăţăm şi pe alţi tineri. Portul este specific satului Rod, moştenit de la strămoşii noştri”, a povestit Gheorghe Fleacă.

De 20 de ani, an de an la Sălişte

Cu aceeaşi emoţie a păşit în piaţa din Sălişte şi Nicolae Gioancă, în vârstă de 63 de ani, care a venit tocmai din judeţul Vâlcea, din localitatea Vaideeni. Îmbrăcat în costum popular, cu cojoc ciobănesc şi nelipsitul fluier, Nicolae Gioancă vine la Sălişte de 20 de ani, pentru că „sunt fraţii mei şi parcă vin la mine acasă”.

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

A învăţat jocul de mic, de la 11 ani, de la mama şi bunica lui, şi tot atunci a început să cânte şi din fluier. „Eu din fluier am cântat/De supărări am uitat/Şi cu drag vă cânt mereu/Cât m-o ţine Dumnezeu/Şi-n pământ când m-or băga/Fluierul cu mine l-oi lua/La îngeri le-oi arăta/Că mi-oi cânta doina mea”, recită bătrânul emoţionat versuri venite parcă din alt timp.

Nicolae Gioancă povesteşte cu nostalgie cum a ţinut la tradiţii şi în anii deloc uşori ai comunismului. „Era atunci un pic mai secret, dar jocul şi fluierul tot nu le-am lăsat, chiar dacă era strict tot se sărbătorea”.

Şi primarul din Sălişte a fost june în tinereţe

Acum în postură de gazdă, primarul din Sălişte, oraş considerat capitala culturală şi spirituală a Mărginimii Sibiului, a fost şi el, în tinereţe, june mândru în ceata din localitatea natală Tilişca. 

„Atunci când am fost tânăr am participat de două ori în piaţa junilor din Sălişte. Era acelaşi obicei, acelaşi port, şi mă bucur că şi tinerii îmbracă aceleaşi costume populare naturale şi care sunt reprezentate de două culori, albul şi negrul”, a spus primarul Teodor Dumitru Banciu.

Avea 19 ani când a intrat prima dată în ceata junilor, iar primul costum a fost unul moştenit din familie. „Primul costum l-am avut de la părinţi iar al doilea părinţii prin eforturi mi l-au realizat. Jocul l-am învăţat în Tilişca la joc, la acele hore care le făceam şi eram unul dintre organizatorii jocului, la Tilişca, în fiecare duminică şi sărbătoare”, şi-a amintit zâmbind primarul din Sălişte.


Intalnirea Junilor la Saliste
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite