Alexandru Tomescu readuce vioara Stradivarius la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violonistul Alexandru Tomescu (34 de ani) începe mâine turneul „Paganini, înger sau demon?“, care se va desfăşura în 14 oraşe din ţară, până la 29 mai. Tomescu interpretează într-o singură seară la celebra vioară Stradivarius integrala „Capriciilor“ compuse de Niccolò Paganini. Primul recital are loc la Iaşi.

CITEŞTE ŞI:

Filarmonica din Sibiu a ajuns la poza zilei în Franţa,de Revelion!

Seria de recitaluri „Paganini, înger sau demon?" se va desfăşura la Iaşi, Oneşti, Focşani, Bacău, Piteşti, Craiova, Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Târgu-Mureş şi Baia Mare. Turneul îmbină mai bine de o oră de interpretare - fără întrerupere - a celor 24 de „Capricii" ale lui Paganini cu proiecţii video semnate Oana Drăgulinescu - imaginile redau fie momente în care Alexandru Tomescu repetă la vioară, fie diferite etape ale construirii unei viori.

„Acest proiect cred că este cel mai greu lucru pe care l-a făcut până acum de când sunt eu violonist, şi m-am gândit că în aceşti ani cât folosesc vioara Stradivarius, pe lângă acţiunea de popularizare a muzicii clasice, a muzicii de cameră, vreau să fac şi ceva care să mă reprezinte pe mine ca violonist", mărturisea Alexandru Tomescu despre proiectul Paganini. Violonistul a câştigat în septembrie 2007 dreptul de a cânta timp de cinci ani la celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702.

Alexandru Tomescu explică pe site-ul turneului pasiunea şi determinarea din spatele proiectului său, spunând că a ales să interpreteze lucrările lui Paganini (1782 -1840) fiindcă a fost, demult, compozitorul său preferat, povestind că l-a redescoperit odată cu studiul celor 24 de „Capricii". De ce a ales să interpreteze chiar integrala „Capriciilor"? „Pentru că totul nu-i destul!", spune Tomescu. „Vine un moment în care simţi organic nevoia unor integrale. Acest pas mi-a deschis porţi cu totul noi în ceea ce priveşte înţelegerea muzicii. Este doar un început".

Programul turneului în cele 14 oraşe

- 5 mai, Iaşi, Sala de concerte a Filarmonicii, 19.00
- 7 mai, Oneşti, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti", 21.00
- 8 mai, Focşani, Teatrul „Maior Gh. Pastia", 19.00
- 10 mai, Bacău, Sala Ateneu a Filarmonicii, 18.30
- 12 mai, Piteşti, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor, 19.00
- 14 mai, Craiova, Sala Filarmonicii „Oltenia", 19.00
- 16 mai, Timişoara, Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul", 19.00
- 19 mai, Bucureşti, Sala Radio, 19.00
- 21 mai, Cluj-Napoca, Opera Maghiară, 19.00
- 23 mai, Sibiu, Sala „Thalia", 19.00
- 25 mai, Mediaş, Sala „Traube", 19.00
- 26 mai, Dumbrăveni, Catedrala Armenească, 19.00
- 27 mai, Târgu-Mureş, Casa de Cultură „Mihai Eminescu", 19.00
- 29 mai, Baia Mare, Sala de concerte „Rotary" a Liceului de Artă, 19.00

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite