VIDEO – FOTO Roţi în flăcări pe dealurile din jurul Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roti in flacari la Vestem
Roti in flacari la Vestem

În localitatea sibiană Veștem, oamenii păstrează cu sfințenie un obicei vechi de sute de ani. La lăsarea postului, copiii urcă pe dealuri, dau foc la roți mari de cauciuc și le prăvălesc la vale, iar tradiția spune că astfel se ard toate relele. În vale, copiii învârt mingi aprinse făcute din cârpe și sârmă, iar obiceiul atrage în fiecare an zeci de curioși.

”Hodăițele” oferă în fiecare an un adevărat spectacol vizitatorilor, dar și localnicilor. Cu câteva săptămâni înainte, copiii strâng zeci de roți vechi, pe care le urcă pe dealuri, le dau foc și apoi le rostogolesc la vale.  

”La lăsarea postului copiii de la noi din sat și feciorii dau drumul la cauciucuri pentru a alunga spiritele rele. Eu am învățat de la mama și de la tata, am 12 ani și vin cu părinții de când eram mic, de la 5 ani. Cauciucurile le adunăm cu câteva săptămâni înainte să înceapă evenimentul ăsta de la oamenii la care nu le mai trebuie, le aducem aici și le dăm foc”, povestește Cătălin Velțan, unul dintre copiii care au participat în acest an la sărbătoarea de la Veștem.

La baza dealului, se face un alt foc, din care copiii aprind ”pâșurile”, mingi făcute cu cârpe vechi, motorină și sârmă, pe care le învârt apoi deasupra capului.

”Am venit să sărbătorim lăsarea secului, la noi este o tradiție, se zice că se arde carnea și răul și începe postul. De când ne știm, tot așa e în fiecare an. Pâșurile se fac din cârpe cu motorină, benzină, ulei, și se prind cu sârmă și cu plasă ca să nu se ardă copiii”, povestește Nicoleta Borcea, o localnică din Veștem.



Obiceiul e vechi de sute de ani, iar pe vremuri, după spectacolul focului, flăcăii încingeau hore, bucuroși că ”s-au ars dracii”.

”Obiceiul ăsta e din moși strămoși, s-a ținut dintotdeauna la lăsarea postului. Înainte era frumos, făceam foc pe deal, coboram la vale câte 10 băieți și făcaeam aici câte 4 hore, cu clarinet și viori, era frumos. Se ard dracii, e obicei de când eram eu copil și s-a ținut în continuare”, povestește Ilie Deac, un localnic în vârstă de 75 de ani.

Roti in flacari la Vestem
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite