VIDEO-FOTO Răşinărenii au bătut recordul la gătit bulz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulz gigant la Rasinari
Bulz gigant la Rasinari

Nu mai puţin de 24 de metri de bulz au gătit, duminică, localnicii din comuna sibiană Răşinari, în cadrul Festivalului Brânzei şi al Ţuicii.

Satul lui Cioran a devenit, week-end-ul trecut, loc de întâlnire pentru ciobanii din Mărginimea Sibiului dar mai ales pentru localnicii şi turiştii iubitori de mâncare bună, gătită după reţetele bunicilor.

Pe tarabele întinse pe platoul de la Curmătura Ştezii s-au aliniat brânzeturi preparate în stânele din inima munţilor, mezeluri de soi gătite în casele din Mărginime, după reţete vechi, dar şi dulceţuri din cămările bunicilor, turtă dulce sau plăcinte tradiţionale.

Eveniment devenit tradiţie, Festivalul Brânzei şi al Ţuicii a culminat şi în acest an cu pregătirea unui bulz gigant, cel mai mare din istoria de până acum a manifestării.

Cu câteva zeci de minute înainte de prepararea bulzului, ceaune mari cu apă au fost puse la foc, pentru că un bulz bun trebuie făcut cu mămăligă fierbinte, învârtită bine pe foc de lemne. Lângă o mămăligă aurită, proaspăt rostogolită peste docul de lemn, tanti Elena Crăcea zâmbeşte mândră. Are 61 de ani, şi i-a ieşit din nou o mămăligă „ca la carte” pentru că, spune ea, ”e făcută cu dragoste și din inimă”. În rest, detalii ”tehnice”, cum sunt mestecatul cu spor și făina pusă potrivit, să nu fie nici prea moale, dar nici să nu se întărească.



Odată terminate, mămăligile se răstoarnă pe mesele din centrul platoului, unde 12 oameni harnici, în frunte cu primarul și viceprimarul comunei, întind mâmăliga și o umplu cu brânză proaspătă de burduf. Bulzul gigant înghite aproximativ 50 de kilograme de făină și 30 de kilograme de brânză.

 „Cel mai mare secret este să-l faci cu drag. E nevoie de mămăligă care trebuie neapărat să fie fierbinte, pentru ca brânza să se topească să iese untul din ea, brânză de burduf făcută la munte, în stână, şi smântână proaspătă. Am făcut prima dată bulz când eram copilă, am învăţat de la părinţi, tata a avut oi”, povestește Adriana Vidrighin (40 de ani), una din persoanele care participă la realizarea bulzului.

După aproximativ o oră de muncă, rezultatele sunt pe măsură. Pe mese se întinde cel mai mare bulz făcut până acum la Rășinari.

„S-a bătut recordul de anul trecut, are 24 de metri, chiar ne bucurăm în acest an că producătorii au fost darnici, chiar dacă este an mai greu decât anii trecuţi, văd că lucrurile merg bine”, spune Bucur Bogdan, primarul din Rășinari.

Cei 24 de metri de bulz sunt împărțiți rapid în 800 de porți, distribuite gratuit, spre bucuria localnicilor și turiștilor veniți la festival. Bulzul vine la pachet cu un pahar de țuică tare, de casă, iar turiștii sunt încântați. 

„Este grozav, în sfârşit o mâncare românească. Sunt din judeţul Mureş, am venit prin zonă şi am auzit de festival, am decis să venim şi mi se pare extraordinar, atmosferă deosebită, mă bucur că mai avem şi aşa ceva la noi, avem nevoie de aşa ceva”, spune Liliana Saltelechi, o turistă venită la festival.

Bulz gigant la Rasinari
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite